Grigor schreef:Boeiend Willemijn. En die Glucobay pillen . Hadden die veel bijwerkingen??
De werking van dit medicijn is eigenlijk vrij simpel: er wordt extra gas gevormd in de darmen zodat het eten er langzamer doorheen gaat en dus langzamer verteert. Glucose komt dus gelijkmatiger je bloed binnen.
Volgens mijn internist is dat het fijne van dit medicijn: het komt niet in de bloedbaan maar alleen daar waar het iets hoort te doen (nl. in het spijsverteringsorgaan). Eeeeh, nu lees ik net in de bijsluiter dat de werkzame stof acarbose in de moedermelk terecht kan komen ?!? Afijn, laten we het erop houden dat het grotendeels in de darmen blijft.
En daar moet het dan ook weer uit, dus de grootste bijwerking is winderigheid. Als het 'sociaal onacceptabel' zou worden dan moest ik het melden van m'n dokter, maar ik was er toen zo erg aan toe en had er zoveel baat bij dat ik dacht: die paar scheetjes moet mijn omgeving maar voor lief nemen

Verder kreeg ik een opgeblazen buikje, een vol gevoel (alsof je teveel prik hebt gedronken) en in het begin een beetje diarree.
Al met al kleine ongemakken tegenover een groot voordeel, en een medicijn dat in principe niet teveel kwaad kan voor iemand met Reactieve Hypoglycemie.
In de bijsluiter staan nog allerlei waarschuwingen en bijwerkingen:
db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h12604.pdf
maar deze tekst is gericht op diabetes-patiënten; dat is iets heel anders dan dat je Reactieve Hypoglycemie hebt!
Het is wel zo dat de pillen alleen een aanvulling zijn op het dieet, eetschema & leefwijze.
Ik nam ze 3x daags bij het eten - ze werken dan direct op dat wat je net gegeten hebt.
asje schreef:Ik heb ooit idd zo'n verlengde GTT gehad omdat ik de documentatie zelf meebracht, het lab maakte zodoende voor het eerst mee dat iemand wél hypogl. kan hebben terwijl één bloedprikje dat niet uitwijst. Er is zelfs een onderzoek geweest onder psychiatrische patiënten naar hypogl. omdat men die geluiden daar over hoorde (hypogl. kan een behoorlijke psychische instabiliteit geven) waar niks uitkwam; maar ja, ze deden geen verlengde GTT ...
Ik zou ook niet aanraden dit belastende onderzoek te doen, gewoon 2 weken dieet en dan weet je vanzelf of je het hebt, de verandering is goed te merken. Overigens, wsl hebben de meeste mensen een te wisselende bloedsuiker omdat men veel suiker en te veel koolhydraten iha eet.
Ik heb er trouwens nooit pillen bij geslikt, hoor nu voor het eerst dat iemand er pillen bij had, voor zover ik weet wordt normaal alleen dieet aangeraden.
Zelf ben ik destijds 3x geprikt op 1 dag en de 1e keer 's ochtends nuchter. Ik viel toen flauw tijdens het prikken, dus ik dacht nog net bij mezelf: ha, daar zal wel wat uit komen!
Niet dus, mijn bloedsuikerwaarden waren allemaal goed. Maar toen hoorde m'n internist mijn hele verhaal met alle klachten en veegde die test van tafel met de woorden "Een testje is ook maar een testje." Waarna hij uitlegde dat die bloedsuikerwaarden zodanig kunnen schommelen dat testen geen zin heeft en het dan net een soort loterij is of je iets vindt of niet. Ik voelde inderdaad de hele dag alles heen en weer schommelen in mijn lijf, en dat zo ongeveer alles wat ik deed/at er invloed op had.
Je hebt helemaal gelijk dat de beste test is een tijdje strikt dieet te houden - en ook 6x daags in kleinere porties te eten. Als dat helpt dan weet je het.
Van dat onderzoek onder psychiatrische patiënten heb ik ook gehoord via een vriendin van mij die destijds in de psychiatrie werkte en zèlf toevallig last heeft van Reactieve Hypoglycemie.
Je kunt er inderdaad zo gek als een deur van worden als je er extreem last van hebt. Ik durf hier niet eens te posten wat voor een vreemde ideeën ik destijds had. En toen ik een keer na een ruzie over straat wandelde terwijl ik daar veel te ziek voor was, deden mijn benen het nog wel maar begreep ik de betekenis van een stoplicht niet meer. Leuk al die kleurtjes, maar hoe kom ik veilig aan de overkant van een van de drukste kruispunten in Amsterdam? (antwoord: ik liep tegelijk met andere voetgangers mee naar de overkant, in de hoop dat zij wél veilig overstaken).
Eindeloos jammer dat die test niet goed gedaan is, of dat er niet gewoon dieet geprobeerd is bij een groep patiënten. Het had veel ellende kunnen voorkomen naar mijn bescheiden inzicht.
bellatordelux schreef:Extreme honger?
Of ... suikerverslaving?
Ja, suiker is de grootste boosdoener. Ik moest er ook echt van afkicken - lag de eerste 2 maanden dat ik dieet hield 's avonds bij het inslapen alleen nog maar te denken aan appelgebak en zo...
Maar er zijn ook tal van andere dingen die van invloed kunnen zijn:
- citroenzuur (sinaasappels en ander citrusfruit)
- zoethout
- alcohol
- koffie en (in mindere mate) thee
- lactose (in grote hoeveelheden)
- standaard tandartsverdoving
- stress
Soms komt het vaker voor binnen een familie. Het kan namelijk ook erfelijk zijn dat je er snel last van krijgt.
kaki schreef:Ja herkenbaar! Hoe slechter het gaat hoe vaker ik moet eten. Anders nog zwakker, trillerig, lichter in hoofd enz.
Ik eet trouwens (bijna) geen suiker meer. Daar reageerde ik ook slecht op (en ook heel erg op koffie en alcohol; maar misschien heeft dat wel weer met iets anders te maken).
Soms eet ik iets, bijvoorbeeld een appel, en voel me daarna juist nog meer hongerig (dan reageer ik misschien ook niet goed op appels

)
En ook: hoeveel ik ook eet; ik kom nooit aan; waarschijnlijk een (te?) snelle stofwisseling..
Herkenning: een graatmagere Willemijn die zich de ganse dag volpropte met stevig voedsel. Dat wekte wel eens verbazing op ja.
En verder heb ik dat soms ook wel dat ik iets eet en vlak daarna de honger als het ware 'loskomt'. Vaak als je even rustig wacht trekt die honger na een tijdje (half uurtje) vanzelf weer weg - je voelt het schommelen.
Het blijft voor mij altijd nog een strijd om regelmatig te eten en niet tussendoor te gaan grazen als ik plots trek heb. Maar als het écht te erg wordt die honger dan moet ik juist wel eten, anders krijg ik m'n schommelingen niet meer in balans.
Fruit zit over het algemeen in het midden qua Glycemische index: niet zo slecht als suiker, maar bijv. groente, volkoren granen en vlees zijn beter. Banaan heeft een veel gunstigere GI dan alle andere soorten fruit, omdat daar ook 'langere' suikers in zitten. Er zitten in feite 3 soorten suikers in: de kortste, de middelste en de langere. Als een soort drie-trapsraket worden die dan verspreid over de tijd in je lichaam opgenomen.
Ik kreeg het advies niet meer dan 2 stuks fruit per dag te eten.
Je kan natuurlijk om een andere reden niet tegen appel kunnen.
Lang verhaal, excuus - zal het de volgende keer korter proberen te houden.
Warme groet van Willemijn