Pagina 1 van 2

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 16:47
door asje
Laatst had ik het met iemand over voedselhygiëne en die stelde een vraag waar ik geen antwoord op had; hygiënisch bereid voedsel (dat geen specifieke, dus gevaarlijke, bacteriën bevatte) op 90 graden, daar zitten op dat moment geen gewone bacteriën in. Hoe komen die er dan in bij het afkoelen? Iemand?

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 16:49
door malu
Overdracht via de lucht?

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 17:40
door asje
Denk je dat of weet je dat? Het lijkt wel logisch. Met googlen kan ik iig niks vinden, ik vraag me ook af wèlke bacteriën dan voor het normale bederf zorgen.

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 18:32
door malu
Nee, is een vermoeden. Verder heb ik geen idee :). Wel vraag ik me af of het bestaat, 100% bacterievrij voedsel... worden werkelijk alle bacteriën tijdens het kookproces gedood, of blijft er toch nog een enkeling over die onder bepaalde omstandigheden verder kan groeien?

Je zou hem ook eens op http://www.goeievraag.nl kunnen stellen. Ik ben dan wel benieuwd naar het antwoord :).

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 19:31
door asje
Nou moe, ik dacht 'goed idee' maar met welke gebruikersnaam ik ook kom, die is niet beschikbaar en je moet je wel registreren. Ben jij toevallig geregistreerd, dat jij 'm kunt stellen:-)?

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 21:27
door malu
Lol! Nee heb ik niet. Misschien eens gebruikersnaam Myalgische_Encefalomyelitis proberen? ;)

Voedselhygiëne

Geplaatst: 02 sep 2013, 21:46
door asje
:lol: Die is weer te lang denk ik. Morgen nieuwe poging, wie weet.

Voedselhygiëne

Geplaatst: 03 sep 2013, 10:01
door jolie
Ik denk dat ze er bij komen uit de lucht én dat ze er nog wel in zitten, alleen minder. Zie bijv. ook op wiki stukje over pasteuriseren: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasteuriseren

Voedselhygiëne

Geplaatst: 03 sep 2013, 10:06
door jolie

Voedselhygiëne

Geplaatst: 03 sep 2013, 20:55
door asje
Ja, maar dat is me allemaal bekend, blijft m'n vraag ...

Voedselhygiëne

Geplaatst: 04 sep 2013, 17:13
door asje
Het antwoord dat ik inmiddels heb:-) is dat er idd wel wat bacteriën in het voedsel blijven ondanks het koken. Dan is het verder simpel, die vermeerderen zich bij het afkoelen.

Het is me trouwens vaak opgevallen dat veel mensen weinig idee hebben van voedselhygiëne, er wordt thuis maar wat gedaan ...

Voedselhygiëne

Geplaatst: 04 sep 2013, 17:54
door malu
Nice :).

En idd... tijdens een gourmet lag een keer biefstuk tegen de rode paprika aan in zo'n bakje, vlees tegen rauwe groente dus, dat is best wel 'not done'. Ik kan nog erg lachen om het gezicht dat een vriendin trok toen ze dacht in paprika te happen, maar dat het biefstuk was... hoewel je ook mensen hebt die vlees (gehakt, biefstuk?) rauw naar binnen werken tijdens het koken, wat niet bepaald verstandig is.

Maar vooral bij de snijvolgorde en type snijplanken gaat het mis denk ik, en ook bij het bewaren... aan de andere kant gooien veel mensen ook te snel dingen weg en is er veel onnodige voedselverspilling, ik sta er soms echt van te kijken hoe makkelijk dat gaat.

En moet het afkloppen maar de keren dat ik voedselvergiftiging had waren altijd buitenshuis...

Voedselhygiëne

Geplaatst: 04 sep 2013, 20:23
door asje
Ja, dat soort dingen maar ook voedsel véél te lang buiten de ijskast laten staan.

Lang houdbare producten zoals in pot of blik kun je ongeveer eeuwig bewaren, daarbij hoef je niet op de datum te letten dus die worden wel onnodig weggegooid idd. Maar met versproducten is het wel oppassen.

Ik heb zelfs nog nooit bewust een voedselvergiftiging gehad.

Geplaatst: 05 sep 2013, 17:55
door Melanie
Zelf denk ik dat ik door besmet voedsel ziek ben geworden.
Carpaccio gehad toen ik zwanger was, ik wist niet dat ik zwanger was en de hapjes stonden de hele dag op een bureau, omdat het druk was aten we daar tussendoor van. Ik weet dus niet meer of ik in het begin van de dag dat heb gegeten of later op de dag. Lijkt me niet dat ik dat in het begin van de dag heb gegeten.
Een collega zei tegen mij, als je zwanger bent moet je geen Carpaccio eten. Ik zei dat weet ik maar ben niet zwanger. ( al drie jaar mee bezig )

Daarna bleek ik zwanger en het was niet goed, daarna ik dacht 2 weken later op wintersport geweest weer carpaccio gegeten en een paar weken later of zoiets.
DEgriepdienooitmeeroverging! Achteraf gezien had ik vanaf toen ook altijd darmproblemen.

Gezien erbij mij ook een paar maand later uit de bloedtest Toxplasmose kwam en jaren later nog uit een test de parasiet. Het blijft gissen maar onwaarschijnlijk is het niet.

Geplaatst: 05 sep 2013, 23:22
door gorbi
Vanavond naar Zembla gekeken! Pff, daar wordt een mens niet goed van. :shock: