Pagina 1 van 1

ongefermenteerde soja

Geplaatst: 30 aug 2013, 13:56
door jasmine
Dit las ik over ongefermenteerde soja:
Van sojadrinks, sojaroom, sojayoghurt, soja ijs, sojameel, sojaburgers en -worsten is er nooit sprake geweest in het traditionele Aziatische dieet. Het zijn namaakproducten, geen producten die je voor je gezondheid eet. Dit soort van ongefermenteerde sojaproducten bevatten namelijk een resem aan stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam.

Eén van de meest nadelige stoffen in ongefermenteerde sojaproducten zijn trypsine inhibitoren, dat zijn stoffen die de eiwitvertering verstoren. Gevolg: last van je spijsvertering, opgeblazen gevoel, winderigheid, …


Soja bevat ook heel veel fytaten. Dat zijn stoffen die de opname van calcium, magnesium, ijzer en vooral zink, blokkeren. Fytaten zitten ook in andere voedingsmiddelen als granen en bonen, maar geen enkel voedingsmiddel bevat er zoveel van als soja.

Soja heeft een remmende werking op de schildklier en kan zo onder andere leiden tot vermoeidheid, constipatie, vertraagde stofwisseling en kouwelijkheid.

Al is soja een compleet eiwit, het bevat nauwelijks cysteïne en methionine. Dat zijn twee aminozuren die zeer belangrijk zijn omwille van hun ontgiftende eigenschappen. Soja bevat geen vitamine B12, vitamine A en vitamine D, terwijl de consumptie ervan net de behoefte aan deze vitaminen verhoogt.

Hele tekst staat hier

http://dekruidenelf.be/blog/waarom-de-k ... hebber-is/

ongefermenteerde soja

Geplaatst: 30 aug 2013, 14:05
door wendy123
Dat sojaprodukten ongzezond zijn is volgens mij onzin. Er bestaat in elk geval geen bewijs voor.
Ik vind dat Jack Norris altijd neutrale wetenschappelijke conclusies trekt zie: http://jacknorrisrd.com/response-to-not-soy-fast/

ongefermenteerde soja

Geplaatst: 30 aug 2013, 23:04
door asje
Interessante site, wendy!

Onder het kopje 'carnitene' gaat het ook over de negatieve berichten die er recent waren, die hij betwijfelt:

http://jacknorrisrd.com/response-to-not-soy-fast/

ongefermenteerde soja

Geplaatst: 30 aug 2013, 23:35
door jasmine
Jouw artikel linkt weer naar dit artikel whttp://www.veganhealth.org/articles/soy_wth#min waar oa staat Mineral Absorption

Summary: Eating a few servings of soy per day is unlikely to result in calcium, zinc, iron, or magnesium deficiency.
Table 2. Phytate Content of Selected Foods97
Food Range or Average
g/100 g
Wheat 0.52 - 1.05
Corn 0.62 - 1.17
Barley 0.85 - 1.18
Oats 0.90 - 1.42
Peas 0.72 - 1.23
Soybean 1.20 - 1.75
Soy isolate 0.82
Lupine bean 0.76 - 1.63
Vital gluten 1.90
Soybeans contain phytic acid, also known as phytate, which can inhibit the absorption of calcium, zinc, iron, and possibly magnesium. Many whole plant foods contain phytate, but soy has more than most. Hidvegi and Lasztity estimated the phytate content per 100 grams of food (97) in Table 2.

While phytic acid has a bad reputation, it has some benefits. In their 2002 review, Minerals and Phytic Acid Interactions: Is It a Real Problem for Human Nutrition?, Lopez et al point out that phytates can prevent lipid peroxidation, iron oxidation of colorectal tissue, and calcium-based kidney stones (98).