Pagina 1 van 1

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 04:29
door luna923
Beste mensen,

wat ik hier nog miste is een goed kook boek voor ons. ik ben gek op lekker eten, maar word scheel als ik de winkel in loop en al die E-nummers en gluten vrije voedsel en meer moet zoeken om een lekkere en goeie maaltijd in elkaar te draaien. en daar naast is het ook zo dat je alles moet onthouden wat wel kan en niet kan, ik ben mega suffff. ik kijk liever in een kook boek en dan maak ik wat. denk dat er meerdere zijn onder ons

waar ik aan zat te denken is dat er over heerlijke recepten hier aangevuld worden en ook verantwoord zijn voor ME patiënten.

kern punten wat belangrijk is:

- korte bereidingstijd

- het moet verantwoord zijn voor ME patiënten om te kunnen eten

- het moet voedzaam zijn

- en makkelijk klaar te maken

- multi cultie recepten ( omdat het niet landelijk is maar over de hele wereld ME, jong, oud, rijk, arm, man, vrouw, er is geen discriminatie dus ook niet in de recepten)

- ook low budget recepten en een survival kit voedsel voor de gene die niks meer kunnen en op zich zelf aangewezen zijn


ik dacht hier aan om dat als er genoeg recepten zijn dat hier dan ook een boek van gemaakt kan worden dan en ten goede komt van ME-Gids.Net, dit om onkosten te kunnen dekken. graag ook een recept wat Niessie/Denise lekker vond er in. dat kan en mag niet ontbreken.


succes en eet smakelijk al vast

warme groet

loentje

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 09:21
door felixloena
Hoi Loentje

Er staan al heel veel recepten in dit topic http://www.me-gids.net/Forum-viewtopic- ... epten.html

Misschien heb jij zin energie hieruit een selectie te maken voor het kookboek wat je voor ogen hebt?

overigens hebben ME patienten allemaal verschillende intoleranties, dus een kookboek voor alle patienten tegelijk is haast niet mogelijk.

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 09:54
door marlène
Of ieder zet er zijn favoriet gerecht in waar hij/zij niet ziek van wordt.

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 12:25
door kik
@loentje Leuk idee.
Al is het lastig omdat iedereen andere intoleranties heeft. Er zijn ook wel kookboeken waar je misschien nu al wat mee kan. Ik weet niet of je ze kent. Bijv. url's toegevoegd en lijstje aangevuld. mod.

En een tip voor je kernpunten: recepten die goed kunnen worden ingevroren, zodat je alleen hoeft op te warmen als iemand anders voor je kookt of als je in 1x meerdere porties maakt.

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 13:21
door malu
Wat mij handig lijkt: een kookboek voor ME-ers met lekkere maar basic recepten, weinig kruiden etc (dus minder kans op intoleranties), maar vooral dat bij ieder ingrediënt een paar alternatieven worden aangereikt die ook daadwerkelijk in alle combinaties zijn uitgetest. Bv ipv tomatensaus een saus van gegrillde paprika's met olie, diverse mogelijkheden voor meel (met en zonder gluten) en alternatieven voor gist. Ik noem maar wat.

Ik heb nog wel wat recepten, die kan ik evt in het andere topic plaatsen, maar sommige zijn ook op mijn blogje te vinden.

Het ME Kook Recepten Boek, lekker en verantwoord

Geplaatst: 08 jan 2013, 15:44
door luna923
hoi dames,

thanks voor de info.

het is een idee, en in mijn uppie kost dat mega veel werk, ik heb nog nooit een boek in elkaar gedraaid of zo, en ben een mega suff sukkel hier in. maar samen komen we ver lijkt mij.

ik zelf heb bijna geen voedsel intolerantie, meer de infecties. en ik weet dat we niet iedereen blij kunnen maken in het boek. daarom dacht ik ook aan sub groepen indeling. malu, weinig kruiden word moeilijk denk ik. zeker met multi culti. maar er kunnen natuurlijk wel een paar recepten in met weinig kruiden.

wat ik ook belangrijk vind is om biologische voedsel naar voren te brengen zo veel mogelijk. en ook plekken aangeven waar je het zo goedkoop mogelijk kan halen, gezien onze beperkte budget.

want die GMO zit in zo veel producten, dat kunnen wij echt niet gebruiken, en ook de stres van de dieren die in ons over gaat met vlees en gevogelte, je merkt het verschil op een gegeven moment in je zelf duidelijk, afgezien van dat het veel smaakvoller en gezonder is. dus de mensen ook veel bewuster maken daar in.

zo wie zo gluten vrij, en ook rekening houden met het gist probleem, en ja daar dacht ik ook aan, meerdere porties maken en invriezen. die alternatieven voor tomatensaus is leuk, maar lijkt mij meer voor een speciaal kook boek voor alternatieven die daar in is gespecialiseerd. hier en daar kan er wel iets aan info komen, maar om dat helemaal uit te werken, is specialisten werk. kom maar met alternatieven wat in bepaalde recepten verwerkt kan worden.

de toetjes en voorgerechten daar richt ik mij niet op, omdat dat ik al blij ben als ik al een goed en lekker gerecht kan maken en me overige energie voor wat anders kan gebruiken dan. ik denk velen met mij. dat is te lux voor mij.