Nabo: zoals ik het begrepen had, (dus
!alert! geen wetenschappelijke info

) gaan er wslk een aantal over, en een aantal niet...
Toch zeker van die IgG-testen, (die met die mooie kleurtjes en balkjes enzo

) hoe lekker de darm is, hoe meer reacties je begint te krijgen tegen dingen waar je eerst wel tegen kon, omdat er meer slecht verteerde eiwitten in de bloedbaan terechtkomen die dan door het immuunsysteem worden aangevallen.
Daarom ook dat die test grotendeels uitslaat op dingen die je veel eet en daardoor de immuunreactie op die dingen dus heel zwaar is. (dit is de reden dat KDM zei, dat hij die test niet herhaalt, omdat hij dan gewoon meer ging uitslaan op dingen die je nu in de plaats at, ofzoiets)
Als je darm dus weer minder lek is, zullen een hoop van die dingen minder in je bloedbaan terecht komen en dus weer minder immuunverstoring en leverbelasting geven. Bv. eieren is iets dat veel mensen met een erg lekke darm niet meer tegenkunnen, maar die mag je van Tobback na verloop van tijd wel weer eens uitproberen als je darmen na x maanden dieet weer wat stabieler zijn.
Iets als gluten of caseïne lijkt me persoonlijk riskanter, omdat dat iets is dat voor veel mensen, zelfs met weinig- of niet lekkende darmen, een problematisch voedingsmiddel is. Dus de kans dat je dat nooit meer gaat kunnen eten lijkt mij groot. Ik vertrouw die rotgluten trouwens toch helemaal niet meer nu, dus ik denk dat ik wel de rest van m'n leven zonder kan
Het hangt dus mss ook af van welke intoleranties er voor het uitbreken van de ziekte al (latent?) aanwezig waren, ik vermoed dat die best 'levenslang' te vermijden zijn.
Op vlak van het histamine-dieet had ik begrepen, dat je daar wel tolerantie kunt opbouwen - dat je die dingen nooit meer elke dag zult kunnen eten maar dat je er na verloop van tijd mss 1x in de 2 weken tegenkunt, later dan 1x in de week een iets grotere portie enz. eens de darmen beter hersteld zijn en bv. weer meer DAO-enzymen aanmaken om de histamines af te breken.
Maar ook daar lijkt het mij wel dat je wel altijd 'zwakker' zult zijn en zult moeten opletten.
Fructose of lactose heb ik niet dus daar weet ik nog minder van
PS ik neem aan dat je dan ook niet tegen quinoa of aardappels kunt? (die zijn namelijk zo bekend dat je ze wel al zult geprobeerd hebben)
Boekweit is al wat 'moeilijker', daar kan zelfs ik nauwelijks tegen dus dat lijkt me ook niet zo goed.
Al linzen geprobeerd?

ik roteer mijn rijst en quinoa (aardappels kan ik ook relatief slecht tegen) met linzen; 'normaal' gezien mixen mensen die onder hun rijst oid. maar je kunt ze net zogoed als "basis" gebruiken dan heb je weer 1 afwisseling meer.
Vooral de kleine groene linzen vind ik het lekkerste, met wat lichtgebakken groentjes ofzo.
(de oranje vooral voor soep)
Toevallig verteer ik die heel goed (gelukkig, als vegetariër), maar ze staan ook wel als "max 1x-week" bij Christine dus vermoedelijk kan niet iedereen daar evengoed tegen. Ik kan ze wel 3x/week eten zonder problemen.
Als je ze nog niet kent, zeker proberen dan! Eel lekker!!
PS de dingen waar ik het best tegenkan (mss heb je dr iets aan), voor mij de "veiligste" dus
"basis"
rijst (alleen witte, geen zilvervlies)
linzen
quinoa
kikkererwten
[quinoa kun je ook heel lekkere couscous-gerechten van maken, en rijst bestaan heel veel soorten spaghetti en andere pasta's van, in veel variaties sommige m.i. lekkerder als andere]
groenten om erbij te eten:
venkel
courgette
wortels
broccoli
bloemkool
knolselder
chinese kool
sojascheuten/taugé
Dat is zowat waar ik op terugval als ik ff gas moet terugnemen als mn dieet weer misloopt...