Candida Albicans
Geplaatst: 19 aug 2006, 01:17
Wat is Candida albicans?
In de natuur komen veel verschillende soorten gisten voor, zoals bijvoorbeeld in brood en wijn. Candida albicans is een veel voorkomende gistsoort die, behalve in aarde en afval, van nature ook voorkomt op het menselijk lichaam. Candida albicans voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving. Behalve op de huid en in huidplooien komt Candida vooral voor op de slijmvliezen zoals in de mond, vagina en in de darmen. Deze gistsoort veroorzaakt bij gezonde mensen normaal gesproken geen klachten.
Wat is een Candida-infectie?
Onder normale omstandigheden veroorzaakt Candida dus geen klachten. Wanneer Candida, door bepaalde lokale omstandigheden (vochtige en warme huidplooien), de kans krijgt om zich heel snel te vermenigvuldigen, kunnen er op den duur wel klachten ontstaan. Deze klachten ontstaan doordat Candida dan kan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen.
Een bekend voorbeeld van een Candida-infectie is de luierslag bij baby’s.
Wat zijn de klachten bij een Candida-infectie?
De klachten die optreden bij een infectie met Candida zijn afhankelijk van de plaats van de infectie:
- Infectie van het mondslijmvlies (mondspruw)
In de mond komen pijnlijke witte plekken voor. De infectie komt vooral voor bij patiënten met een sterk verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie bij de behandeling van kanker.
- Vaginale infectie
Het slijmvlies van de vagina en van de huid rondom de vagina is geïrriteerd, waardoor hevige jeuk en wittige afscheiding optreedt.
- Infectie van de huid
Deze infectie komt vooral voor op warme en vochtige plaatsen op het lichaam, zoals in huidplooien bij mensen met overgewicht en bij baby’s (luieruitslag). De huid is rood en vochtig met kleine met vocht gevulde blaasjes.
Systemische Candidiasis/ Gegeneraliseerde Candida-infectie
Alhoewel Candida in de meeste gevallen een plaatselijke infectie veroorzaakt met irritatie van huid en slijmvliezen, kan in uitzonderingsgevallen Candida ook in het bloed terechtkomen. We spreken dan van een zogenaamde ‘gegeneraliseerde infectie’ of ‘systemische candidiasis’. Dit is alleen het geval bij ernstig zieke patiënten met een sterk verminderde weerstand, zoals; na een orgaantransplantatie, na een chemokuur of bij Aids-patiënten. Bij deze infectie kan Candida via het bloed ook in andere organen, zoals de nieren en lever, terechtkomen en daar een infectie veroorzaken. Er ontstaan dan vaak ernstige klachten, omdat deze organen niet goed of zelfs helemaal niet meer functioneren. Deze infectie gaat onder andere gepaard met hoge koorts.
Hoe wordt een infectie met Candida albicans vastgesteld?
Bij een lokale infectie zal de huisarts op basis van de karakteristieke klachten en eventueel aanvullend onderzoek van een ‘hapje’ slijmvlies de diagnose stellen.
Is er sprake van een gegeneraliseerde infectie, dan is gespecialiseerd bloedonderzoek nodig om met zekerheid vast te kunnen stellen dat het om een Candida-infectie gaat. Omdat Candida slechts in zeer geringe hoeveelheden direct in het bloed aangetoond kan worden, wordt het bloedmonster gedurende 7 dagen in een schaaltje in een warme en vochtige omgeving weggezet. Gedurende deze 7 dagen krijgt Candida de kans om zich te vermenigvuldigen, waarna het onder de microscoop aangetoond kan worden.
Hoe wordt een Candida-infectie behandeld?
Een infectie met Candida albicans wordt in alle gevallen bestreden met medicijnen. Deze medicijnen zijn te vergelijken met antibiotica die voorgeschreven worden bij bacteriële infecties. In het geval van een Candida-infectie wordt een middel voorgeschreven dat de groei van Candida remt of dat Candida doodt. Afhankelijk van de plaats van de infectie, wordt het medicijn voorgeschreven in de vorm van een zalf, tablettendragees of infuus (bij een gegeneraliseerde infectie).
Dieetadviezen hebben geen effect op deze klachten als gevolg van een Candida-infectie.
N.B. De hierboven beschreven lokale- of gegeneraliseerde Candida-infectie, zijn allebei ziektebeelden die zowel door de reguliere geneeskunde als door de Maag Lever Darm Stichting worden ondersteund. Dit in tegenstelling tot het hieronder beschreven “Candida-syndroom” dat door de reguliere artsen en ook door de Maag lever darm Stichting niet wordt erkend.
Het Candida Syndroom
Door niet-reguliere (alternatieve) behandelaars worden soms ook andere klachten in verband gebracht met een infectie met Candida. Er wordt dan gesproken van het zogenaamde ‘Candida Syndroom’.
Klachten die bij het ‘Candida Syndroom’ zouden optreden zijn; darmklachten, extreme vermoeidheid, hypoglycaemie (lage bloedsuiker), hoofdpijn en depressiviteit.
Ook voedselintolerantie en voedselallergie wordt soms in verband gebracht met het voorkomen van het ‘Candida Syndroom’. Bij patiënten met klachten als gevolg van voedselintolerantie of voedselallergie zou Candida in grotere aantallen in de darm voorkomen dan bij gezonde mensen. Er wordt in dat verband dan ook wel gesproken van een ‘Çandida-infectie’ in de darm. Hiermee wordt echter hetzelfde bedoeld als met het ‘Candida Syndroom’. Als gevolg van deze grote hoeveelheden Candida in de darm, zou de darm makkelijker doorlaatbaar zijn voor bepaalde voedselbestanddelen. Er wordt in zo’n geval ook wel gesproken van een ‘leaky gut syndroom’ (lekke darm). De voedselbestanddelen worden door de ‘lekke darm’ te makkelijk doorgelaten en komen vervolgens in te grote hoeveelheden in het bloed terecht waardoor er een voedselallergie of voedselintolerantie zou ontstaan. Ook zouden gifstoffen aangemaakt door Candida de weerstand van het lichaam verlagen, waardoor er weer sneller voedselintolerantie en voedselallergie optreedt.
Nadat het ‘Candida Syndroom’ door een alternatief arts is aangetoond, wordt een speciaal anti-Candidadieet voorgeschreven, meestal in combinatie met alternatieve geneesmiddelen en/of voedingssupplementen.
Het anti-Candidadieet is een erg streng dieet dat in grote lijnen is gebaseerd op de volgende richtlijnen:
- Geen gebruik van geraffineerde suikers of producten waarin deze suikers zijn verwerkt, geen suikers uit melkproducten (lactose) en uit fruit (fructose) . Deze suikers zouden de groei van Candida bevorderen. Door het vermijden van deze suikers zou het mogelijk zijn Candida uit te hongeren.
- Geen witmeel of andere geraffineerde graanproducten zoals witte rijst.
- Geen voedingsmiddelen die gisten of schimmels bevatten zoals brood, pinda’s en paddestoelen.
- Geen voedingsmiddelen die door ‘gisting’ zijn ontstaan zoals ketjap, bier, wijn en kaas.
Kanttekeningen bij het ‘Candida Syndroom’ en het ‘Anti-Candida-dieet’
Zoals hierboven ook al is uiteengezet wordt het ‘Candida Syndroom’ en het dieet door reguliere artsen en de Maag Lever Darm Stichting niet erkend.
Dit heeft te maken met de volgende argumenten:
- De klachten als gevolg van het ‘Candida Syndroom’, kunnen ook bij andere ziektebeelden voorkomen of kunnen door stress veroorzaakt worden. Deze klachten zijn zeker niet karakteristiek voor een infectie met Candida.
- De onderzoeksmethoden die door de alternatieve behandelaars worden gebruikt om Candida aan te tonen, zoals levend-bloedanalyse, electro-acupunctuur, bio-resonantie en kinesiologie, zijn omstreden. Van geen van deze methoden is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het een infectie met Candida kan vaststellen.
- Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet overtuigend aangetoond dat er een verband is tussen het voorkomen van Candida en de klachten die op zouden treden als gevolg van het ‘Candida Syndroom’.
- Met behulp van wetenschappelijk onderzoek zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen Candida en voedselallergie of voedselintolerantie. Beschadiging van de darmwand en productie van gifstoffen door Candida kan niet aangetoond worden.
- Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat, door het weglaten van de geraffineerde suikers, melksuiker en fruitsuiker, het niet mogelijk is Candida uit te roeien. Het menselijk lichaam heeft ‘suikers’ nodig, onder andere voor het leveren van energie. Er zijn altijd ook andere ‘suikers’ dan de verboden suikers uit het anti-Candidadieet beschikbaar in het lichaam.
- Door het anti-Candidadieet, waarbij melkproducten, fruit en gisten (o.a. bakkersgist in brood) zoveel mogelijk worden weggelaten, kunnen tekorten ontstaan aan vitaminen, mineralen en vezels. Dit kan juist klachten veroorzaken en bestaande klachten versterken.
- Klachten zoals hypoglycaemie, darmklachten en vermoeidheid kunnen juist door het gebruik van een volwaardige en evenwichtige voeding verbeteren.
Tenslotte
Ook bij ‘vage’ klachten zoals vermoeidheid, wisselende bloedsuikers en darmklachten is behandeling door een reguliere arts noodzakelijk. Om enig inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken, is het belangrijk dat u deze klachten samen met uw huisarts uitvoerig bespreekt. Deze reguliere arts kan uw klachten beoordelen in relatie tot een mogelijke oorzaak. Hij/zij kan u eventueel doorverwijzen voor nader onderzoek of voor verdere behandeling door een specialist.
Voedingsadvies
In alle gevallen, ook als er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden voor uw klachten, is het belangrijk een volwaardige en evenwichtig samengestelde voeding te gebruiken. Gebleken is dat dit een gunstig effect heeft op klachten zoals: darmklachten, vermoeidheid en wisselende bloedsuikers.
Het is belangrijk dat u een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt. Een gezonde en gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, zoals vitamines en mineralen. U kunt een goede voeding aan de hand van de ‘Schijf van Vijf’ samen stellen.
De ‘Schijf van Vijf’ bestaat uit vijf groepen voedingsmiddelen. U hebt dagelijks, bij elke maaltijd, iets uit elke groep nodig:
Groep 1: Groente en fruit (onmisbaar voor vitamines, mineralen en voedingsvezels);
Groep 2: Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, deegwaren (pasta) en peulvruchten (onmisbaar voor zetmeel, eiwit, voedingsvezels, B-vitamines en mineralen);
Groep 3: Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers (onmisbaar voor eiwitten, B-vitamines, visvetzuren en mineralen zoals kalk en ijzer);
Groep 4: Vetten en oliën (onmisbaar voor vitamine A, D en E en essentiële vetzuren);
Groep 5: Dranken (onmisbaar voor water).
Eet volop vezels
Vezels zijn onverteerbare stoffen in plantaardige producten. Vezels zijn onder andere nodig voor een goede darmwerking en stoelgang. Producten die rijk zijn aan vezels zijn groente, fruit, volkorenbrood, aardappelen, volkorenmacaroni, zilvervliesrijst en peulvruchten.
Drink dagelijks tenminste 1½ liter vocht, maar wees matig met alcohol.
1½ liter vocht komt overeen met de inhoud van 12 kopjes of 10 glazen. Gebruik bij voorkeur de dranken die geen of nauwelijks energie leveren, bijvoorbeeld mineraal- en bronwater, light frisdranken en koffie en thee zonder suiker.
Houd uw gewicht op het juiste peil
Een te hoog of te laag gewicht is slecht voor de gezondheid. Beide gevallen kunnen allerlei klachten veroorzaken. Als u een te hoog gewicht heeft is het verstandig af te vallen, echter wel geleidelijk en op een goede manier. Een diëtist kan u hierbij helpen.
Zorg voor een evenwichtige darmflora
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën in de darm. De darmflora kan onderverdeeld worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn deze met elkaar in evenwicht. De darmflora speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en beschermt ons tegen allerlei infecties. Door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld na antibioticagebruik of als gevolg van een voedselvergiftiging, kan het evenwicht van de darmflora verstoord raken waardoor de schadelijke bacteriën de overhand krijgen en we ziek worden met darmklachten en vermoeidheidsklachten als gevolg. Maar ook als we niet direct merken dat er iets mis is met de darm, kan een verstoorde darmflora zijn weerslag hebben op de gezondheid.
Gebleken is dat het nuttig kan zijn de darmflora van buiten af te versterken door het gebruik van een zogenaamd ‘probioticum’. Probiotica zijn producten waaraan grote hoeveelheden goede bacteriën zijn toegevoegd en die daardoor de darmflora versterken. Voorbeelden van probiotica zijn o.a. de gefermenteerde melk- en yoghurtproducten Yakult, Vitamel, Activia en Actimel en capsules met probiotica waaronder o.a. Orthica Orthiflor, Aciforce van Vogel en Acidophilus van Previte.
Ongewenste voedselbeperking
Het is mogelijk dat u reeds veel voedingsmiddelen heeft weggelaten, omdat u ervan overtuigd bent dat ze de oorzaak van uw klachten zijn. Het risico hiervan is echter dat de voeding onvolwaardig wordt, waardoor u niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Het is daarom verstandig goed uit te zoeken welke voedingsmiddelen bij u nou precies klachten veroorzaken. Bouw de hoeveelheid van deze voedingsmiddelen geleidelijk af totdat u de hoeveelheid bereikt hebt waarbij u geen last krijgt. Als u merkt dat u zelfs bij een kleine hoeveelheid nog klachten krijgt, kunt u de betreffende voedingsmiddelen tijdelijk vermijden.
Probeer ze na verloop van tijd wel weer uit. Het is mogelijk dat u ze slechts tijdelijk niet verdragen kunt.
Hebt u naar aanleiding van deze informatie over ‘Candida albicans‘ nog vragen, of wilt u een extra brochure of paper bestellen, dan kunt u contact opnemen met:
De Infolijn: 0900 - 20 25 625 (€ 0,20 pm) op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Ook kunt u een e-mail sturen naar: voorlichting@mlds.nl
Internet: www.mlds.nl
Bron: Maag Lever Darm Stichting
In de natuur komen veel verschillende soorten gisten voor, zoals bijvoorbeeld in brood en wijn. Candida albicans is een veel voorkomende gistsoort die, behalve in aarde en afval, van nature ook voorkomt op het menselijk lichaam. Candida albicans voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving. Behalve op de huid en in huidplooien komt Candida vooral voor op de slijmvliezen zoals in de mond, vagina en in de darmen. Deze gistsoort veroorzaakt bij gezonde mensen normaal gesproken geen klachten.
Wat is een Candida-infectie?
Onder normale omstandigheden veroorzaakt Candida dus geen klachten. Wanneer Candida, door bepaalde lokale omstandigheden (vochtige en warme huidplooien), de kans krijgt om zich heel snel te vermenigvuldigen, kunnen er op den duur wel klachten ontstaan. Deze klachten ontstaan doordat Candida dan kan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen.
Een bekend voorbeeld van een Candida-infectie is de luierslag bij baby’s.
Wat zijn de klachten bij een Candida-infectie?
De klachten die optreden bij een infectie met Candida zijn afhankelijk van de plaats van de infectie:
- Infectie van het mondslijmvlies (mondspruw)
In de mond komen pijnlijke witte plekken voor. De infectie komt vooral voor bij patiënten met een sterk verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie bij de behandeling van kanker.
- Vaginale infectie
Het slijmvlies van de vagina en van de huid rondom de vagina is geïrriteerd, waardoor hevige jeuk en wittige afscheiding optreedt.
- Infectie van de huid
Deze infectie komt vooral voor op warme en vochtige plaatsen op het lichaam, zoals in huidplooien bij mensen met overgewicht en bij baby’s (luieruitslag). De huid is rood en vochtig met kleine met vocht gevulde blaasjes.
Systemische Candidiasis/ Gegeneraliseerde Candida-infectie
Alhoewel Candida in de meeste gevallen een plaatselijke infectie veroorzaakt met irritatie van huid en slijmvliezen, kan in uitzonderingsgevallen Candida ook in het bloed terechtkomen. We spreken dan van een zogenaamde ‘gegeneraliseerde infectie’ of ‘systemische candidiasis’. Dit is alleen het geval bij ernstig zieke patiënten met een sterk verminderde weerstand, zoals; na een orgaantransplantatie, na een chemokuur of bij Aids-patiënten. Bij deze infectie kan Candida via het bloed ook in andere organen, zoals de nieren en lever, terechtkomen en daar een infectie veroorzaken. Er ontstaan dan vaak ernstige klachten, omdat deze organen niet goed of zelfs helemaal niet meer functioneren. Deze infectie gaat onder andere gepaard met hoge koorts.
Hoe wordt een infectie met Candida albicans vastgesteld?
Bij een lokale infectie zal de huisarts op basis van de karakteristieke klachten en eventueel aanvullend onderzoek van een ‘hapje’ slijmvlies de diagnose stellen.
Is er sprake van een gegeneraliseerde infectie, dan is gespecialiseerd bloedonderzoek nodig om met zekerheid vast te kunnen stellen dat het om een Candida-infectie gaat. Omdat Candida slechts in zeer geringe hoeveelheden direct in het bloed aangetoond kan worden, wordt het bloedmonster gedurende 7 dagen in een schaaltje in een warme en vochtige omgeving weggezet. Gedurende deze 7 dagen krijgt Candida de kans om zich te vermenigvuldigen, waarna het onder de microscoop aangetoond kan worden.
Hoe wordt een Candida-infectie behandeld?
Een infectie met Candida albicans wordt in alle gevallen bestreden met medicijnen. Deze medicijnen zijn te vergelijken met antibiotica die voorgeschreven worden bij bacteriële infecties. In het geval van een Candida-infectie wordt een middel voorgeschreven dat de groei van Candida remt of dat Candida doodt. Afhankelijk van de plaats van de infectie, wordt het medicijn voorgeschreven in de vorm van een zalf, tablettendragees of infuus (bij een gegeneraliseerde infectie).
Dieetadviezen hebben geen effect op deze klachten als gevolg van een Candida-infectie.
N.B. De hierboven beschreven lokale- of gegeneraliseerde Candida-infectie, zijn allebei ziektebeelden die zowel door de reguliere geneeskunde als door de Maag Lever Darm Stichting worden ondersteund. Dit in tegenstelling tot het hieronder beschreven “Candida-syndroom” dat door de reguliere artsen en ook door de Maag lever darm Stichting niet wordt erkend.
Het Candida Syndroom
Door niet-reguliere (alternatieve) behandelaars worden soms ook andere klachten in verband gebracht met een infectie met Candida. Er wordt dan gesproken van het zogenaamde ‘Candida Syndroom’.
Klachten die bij het ‘Candida Syndroom’ zouden optreden zijn; darmklachten, extreme vermoeidheid, hypoglycaemie (lage bloedsuiker), hoofdpijn en depressiviteit.
Ook voedselintolerantie en voedselallergie wordt soms in verband gebracht met het voorkomen van het ‘Candida Syndroom’. Bij patiënten met klachten als gevolg van voedselintolerantie of voedselallergie zou Candida in grotere aantallen in de darm voorkomen dan bij gezonde mensen. Er wordt in dat verband dan ook wel gesproken van een ‘Çandida-infectie’ in de darm. Hiermee wordt echter hetzelfde bedoeld als met het ‘Candida Syndroom’. Als gevolg van deze grote hoeveelheden Candida in de darm, zou de darm makkelijker doorlaatbaar zijn voor bepaalde voedselbestanddelen. Er wordt in zo’n geval ook wel gesproken van een ‘leaky gut syndroom’ (lekke darm). De voedselbestanddelen worden door de ‘lekke darm’ te makkelijk doorgelaten en komen vervolgens in te grote hoeveelheden in het bloed terecht waardoor er een voedselallergie of voedselintolerantie zou ontstaan. Ook zouden gifstoffen aangemaakt door Candida de weerstand van het lichaam verlagen, waardoor er weer sneller voedselintolerantie en voedselallergie optreedt.
Nadat het ‘Candida Syndroom’ door een alternatief arts is aangetoond, wordt een speciaal anti-Candidadieet voorgeschreven, meestal in combinatie met alternatieve geneesmiddelen en/of voedingssupplementen.
Het anti-Candidadieet is een erg streng dieet dat in grote lijnen is gebaseerd op de volgende richtlijnen:
- Geen gebruik van geraffineerde suikers of producten waarin deze suikers zijn verwerkt, geen suikers uit melkproducten (lactose) en uit fruit (fructose) . Deze suikers zouden de groei van Candida bevorderen. Door het vermijden van deze suikers zou het mogelijk zijn Candida uit te hongeren.
- Geen witmeel of andere geraffineerde graanproducten zoals witte rijst.
- Geen voedingsmiddelen die gisten of schimmels bevatten zoals brood, pinda’s en paddestoelen.
- Geen voedingsmiddelen die door ‘gisting’ zijn ontstaan zoals ketjap, bier, wijn en kaas.
Kanttekeningen bij het ‘Candida Syndroom’ en het ‘Anti-Candida-dieet’
Zoals hierboven ook al is uiteengezet wordt het ‘Candida Syndroom’ en het dieet door reguliere artsen en de Maag Lever Darm Stichting niet erkend.
Dit heeft te maken met de volgende argumenten:
- De klachten als gevolg van het ‘Candida Syndroom’, kunnen ook bij andere ziektebeelden voorkomen of kunnen door stress veroorzaakt worden. Deze klachten zijn zeker niet karakteristiek voor een infectie met Candida.
- De onderzoeksmethoden die door de alternatieve behandelaars worden gebruikt om Candida aan te tonen, zoals levend-bloedanalyse, electro-acupunctuur, bio-resonantie en kinesiologie, zijn omstreden. Van geen van deze methoden is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het een infectie met Candida kan vaststellen.
- Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet overtuigend aangetoond dat er een verband is tussen het voorkomen van Candida en de klachten die op zouden treden als gevolg van het ‘Candida Syndroom’.
- Met behulp van wetenschappelijk onderzoek zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen Candida en voedselallergie of voedselintolerantie. Beschadiging van de darmwand en productie van gifstoffen door Candida kan niet aangetoond worden.
- Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat, door het weglaten van de geraffineerde suikers, melksuiker en fruitsuiker, het niet mogelijk is Candida uit te roeien. Het menselijk lichaam heeft ‘suikers’ nodig, onder andere voor het leveren van energie. Er zijn altijd ook andere ‘suikers’ dan de verboden suikers uit het anti-Candidadieet beschikbaar in het lichaam.
- Door het anti-Candidadieet, waarbij melkproducten, fruit en gisten (o.a. bakkersgist in brood) zoveel mogelijk worden weggelaten, kunnen tekorten ontstaan aan vitaminen, mineralen en vezels. Dit kan juist klachten veroorzaken en bestaande klachten versterken.
- Klachten zoals hypoglycaemie, darmklachten en vermoeidheid kunnen juist door het gebruik van een volwaardige en evenwichtige voeding verbeteren.
Tenslotte
Ook bij ‘vage’ klachten zoals vermoeidheid, wisselende bloedsuikers en darmklachten is behandeling door een reguliere arts noodzakelijk. Om enig inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken, is het belangrijk dat u deze klachten samen met uw huisarts uitvoerig bespreekt. Deze reguliere arts kan uw klachten beoordelen in relatie tot een mogelijke oorzaak. Hij/zij kan u eventueel doorverwijzen voor nader onderzoek of voor verdere behandeling door een specialist.
Voedingsadvies
In alle gevallen, ook als er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden voor uw klachten, is het belangrijk een volwaardige en evenwichtig samengestelde voeding te gebruiken. Gebleken is dat dit een gunstig effect heeft op klachten zoals: darmklachten, vermoeidheid en wisselende bloedsuikers.
Het is belangrijk dat u een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt. Een gezonde en gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, zoals vitamines en mineralen. U kunt een goede voeding aan de hand van de ‘Schijf van Vijf’ samen stellen.
De ‘Schijf van Vijf’ bestaat uit vijf groepen voedingsmiddelen. U hebt dagelijks, bij elke maaltijd, iets uit elke groep nodig:
Groep 1: Groente en fruit (onmisbaar voor vitamines, mineralen en voedingsvezels);
Groep 2: Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, deegwaren (pasta) en peulvruchten (onmisbaar voor zetmeel, eiwit, voedingsvezels, B-vitamines en mineralen);
Groep 3: Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers (onmisbaar voor eiwitten, B-vitamines, visvetzuren en mineralen zoals kalk en ijzer);
Groep 4: Vetten en oliën (onmisbaar voor vitamine A, D en E en essentiële vetzuren);
Groep 5: Dranken (onmisbaar voor water).
Eet volop vezels
Vezels zijn onverteerbare stoffen in plantaardige producten. Vezels zijn onder andere nodig voor een goede darmwerking en stoelgang. Producten die rijk zijn aan vezels zijn groente, fruit, volkorenbrood, aardappelen, volkorenmacaroni, zilvervliesrijst en peulvruchten.
Drink dagelijks tenminste 1½ liter vocht, maar wees matig met alcohol.
1½ liter vocht komt overeen met de inhoud van 12 kopjes of 10 glazen. Gebruik bij voorkeur de dranken die geen of nauwelijks energie leveren, bijvoorbeeld mineraal- en bronwater, light frisdranken en koffie en thee zonder suiker.
Houd uw gewicht op het juiste peil
Een te hoog of te laag gewicht is slecht voor de gezondheid. Beide gevallen kunnen allerlei klachten veroorzaken. Als u een te hoog gewicht heeft is het verstandig af te vallen, echter wel geleidelijk en op een goede manier. Een diëtist kan u hierbij helpen.
Zorg voor een evenwichtige darmflora
De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën in de darm. De darmflora kan onderverdeeld worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn deze met elkaar in evenwicht. De darmflora speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en beschermt ons tegen allerlei infecties. Door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld na antibioticagebruik of als gevolg van een voedselvergiftiging, kan het evenwicht van de darmflora verstoord raken waardoor de schadelijke bacteriën de overhand krijgen en we ziek worden met darmklachten en vermoeidheidsklachten als gevolg. Maar ook als we niet direct merken dat er iets mis is met de darm, kan een verstoorde darmflora zijn weerslag hebben op de gezondheid.
Gebleken is dat het nuttig kan zijn de darmflora van buiten af te versterken door het gebruik van een zogenaamd ‘probioticum’. Probiotica zijn producten waaraan grote hoeveelheden goede bacteriën zijn toegevoegd en die daardoor de darmflora versterken. Voorbeelden van probiotica zijn o.a. de gefermenteerde melk- en yoghurtproducten Yakult, Vitamel, Activia en Actimel en capsules met probiotica waaronder o.a. Orthica Orthiflor, Aciforce van Vogel en Acidophilus van Previte.
Ongewenste voedselbeperking
Het is mogelijk dat u reeds veel voedingsmiddelen heeft weggelaten, omdat u ervan overtuigd bent dat ze de oorzaak van uw klachten zijn. Het risico hiervan is echter dat de voeding onvolwaardig wordt, waardoor u niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Het is daarom verstandig goed uit te zoeken welke voedingsmiddelen bij u nou precies klachten veroorzaken. Bouw de hoeveelheid van deze voedingsmiddelen geleidelijk af totdat u de hoeveelheid bereikt hebt waarbij u geen last krijgt. Als u merkt dat u zelfs bij een kleine hoeveelheid nog klachten krijgt, kunt u de betreffende voedingsmiddelen tijdelijk vermijden.
Probeer ze na verloop van tijd wel weer uit. Het is mogelijk dat u ze slechts tijdelijk niet verdragen kunt.
Hebt u naar aanleiding van deze informatie over ‘Candida albicans‘ nog vragen, of wilt u een extra brochure of paper bestellen, dan kunt u contact opnemen met:
De Infolijn: 0900 - 20 25 625 (€ 0,20 pm) op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Ook kunt u een e-mail sturen naar: voorlichting@mlds.nl
Internet: www.mlds.nl
Bron: Maag Lever Darm Stichting