Toxoplasmose
Geplaatst: 19 aug 2006, 01:15
Wat is toxoplasmose?
- Infectie door een parasiet
- Kans op ernstige aandoeningen voor het ongeboren kind
Toxoplasmose is een infectie, die ontstaat door een parasiet. Echt ziek wordt u er meestal niet van; lusteloosheid, lichte koorts en/of opgezette klieren kunnen symptomen zijn. Heeft u eenmaal toxoplasmose gehad, dan vormt het lichaam antistoffen, die het beschermen tegen een nieuwe infectie. In Nederland heeft ongeveer 45% van de zwangere vrouwen geen antistoffen tegen toxoplasmose. Als de moeder vlak voor of tijdens de zwangerschap toxoplasmose heeft, kan het ongeboren kind de infectie krijgen via de placenta. Het kind kan er ernstige afwijkingen door krijgen; bijvoorbeeld van het zenuwstelsel en aan de ogen.
Hoe krijgt u toxoplasmose?
- Via uitwerpselen van jonge katten
- Door kattenbak te verschonen
- Niet gebraden vlees
- Ongewassen groente
- Ongewassen handen na het werken in de tuin
Onze kat is 'gastheer' van de parasiet. Via de uitwerpselen van vooral jonge katten verspreidt de parasiet zich. De mens doet de ziekte op via de mond. Door de kattenbak te verschonen of door het werken in de tuin kunt u besmet raken als u iets in uw mond stopt. Koeien-, schapen- of varkensvlees dat niet gekookt of gebraden is, kan ook een bron van besmetting zijn. Want ook deze dieren kunnen besmet zijn.
Hoe voorkomt u toxoplasmose?
- Extra aandacht voor hygiëne
- Vermijd risico's
Extra aandacht voor hygiëne en vermijden van risico's
- Voorkom contact met jonge katten.
- Als u een zwangerschap overweegt, is het niet verstandig om op dat moment een kat te nemen, want een groot deel van de zwangere vrouwen (45%) heeft geen antistoffen tegen toxoplasmose. Via uw kat zou u dan voor het eerst met toxoplasmose in contact kunnen komen.
- Werk niet zonder handschoenen aan in de tuin.
- Dek de zandbak af.
- Was groente goed voor gebruik.
- Eet alleen vlees dat door en door gaar is.
- Let op goede hygiëne in de keuken.
- Wissel keukengereedschap tijdens bereiding, na contact met rauwe ingrediënten.
- Was u handen altijd tussendoor met water en zeep.
(bron www.erfelijkheid.nl)
- Infectie door een parasiet
- Kans op ernstige aandoeningen voor het ongeboren kind
Toxoplasmose is een infectie, die ontstaat door een parasiet. Echt ziek wordt u er meestal niet van; lusteloosheid, lichte koorts en/of opgezette klieren kunnen symptomen zijn. Heeft u eenmaal toxoplasmose gehad, dan vormt het lichaam antistoffen, die het beschermen tegen een nieuwe infectie. In Nederland heeft ongeveer 45% van de zwangere vrouwen geen antistoffen tegen toxoplasmose. Als de moeder vlak voor of tijdens de zwangerschap toxoplasmose heeft, kan het ongeboren kind de infectie krijgen via de placenta. Het kind kan er ernstige afwijkingen door krijgen; bijvoorbeeld van het zenuwstelsel en aan de ogen.
Hoe krijgt u toxoplasmose?
- Via uitwerpselen van jonge katten
- Door kattenbak te verschonen
- Niet gebraden vlees
- Ongewassen groente
- Ongewassen handen na het werken in de tuin
Onze kat is 'gastheer' van de parasiet. Via de uitwerpselen van vooral jonge katten verspreidt de parasiet zich. De mens doet de ziekte op via de mond. Door de kattenbak te verschonen of door het werken in de tuin kunt u besmet raken als u iets in uw mond stopt. Koeien-, schapen- of varkensvlees dat niet gekookt of gebraden is, kan ook een bron van besmetting zijn. Want ook deze dieren kunnen besmet zijn.
Hoe voorkomt u toxoplasmose?
- Extra aandacht voor hygiëne
- Vermijd risico's
Extra aandacht voor hygiëne en vermijden van risico's
- Voorkom contact met jonge katten.
- Als u een zwangerschap overweegt, is het niet verstandig om op dat moment een kat te nemen, want een groot deel van de zwangere vrouwen (45%) heeft geen antistoffen tegen toxoplasmose. Via uw kat zou u dan voor het eerst met toxoplasmose in contact kunnen komen.
- Werk niet zonder handschoenen aan in de tuin.
- Dek de zandbak af.
- Was groente goed voor gebruik.
- Eet alleen vlees dat door en door gaar is.
- Let op goede hygiëne in de keuken.
- Wissel keukengereedschap tijdens bereiding, na contact met rauwe ingrediënten.
- Was u handen altijd tussendoor met water en zeep.
(bron www.erfelijkheid.nl)