Pagina 1 van 14

lekkende darmen

Geplaatst: 25 feb 2010, 07:45
door karolien
Wat ik mij afvraag: als je CVS/ME hebt, heb je dan altijd lekkende darmen?
En ook andersom: als je lekkende darmen hebt, heb je dan altijd CVS/ME?

lekkende darmen

Geplaatst: 25 feb 2010, 11:40
door Lea
Ik zou denken dat als je lekkende darmen hebt, je niet per definitie ME/CVS hebt.

Omgekeerd denk ik dat bij ME je immuunsysteem zodanig zwaar belast wordt dat de kans op lekkende darmen zeer groot is.

Maar juist weet ik het ook niet hoor.

lekkende darmen

Geplaatst: 25 feb 2010, 18:48
door verlorengezondheidman
Lea schreef:Ik zou denken dat als je lekkende darmen hebt, je niet per definitie ME/CVS hebt.

Omgekeerd denk ik dat bij ME je immuunsysteem zodanig zwaar belast wordt dat de kans op lekkende darmen zeer groot is.
Ben het volledig met @Lea eens.

Bij mij heeft het na de trigger (virale infectie) ongeveer 12 jaar geduurd alvorens mijn darmen (langzamerhand?!) zo lek als een mandje zijn geworden :cry:

Trigger (infectie, narcose) :arrow: ME/CVS :arrow: verzwakt/veranderd immuunstelsel :arrow: lekkende darmen :shock: :roll: :shock: :roll:

Ergens gelezen dat prof. DML vermoedt dat bij ME/CVS een virus (....) zich gaat nestelen in de darmen, dit met alle mogelijke (lekke?!) gevolgen van dien.......... :(

Geplaatst: 26 feb 2010, 17:02
door senna
Ik zit met deze vragen :
neem je dan voedingssupplementen op ? en medicatie ?

Geplaatst: 26 feb 2010, 17:15
door karolien
Minder dan normaal, ja.

Geplaatst: 26 feb 2010, 23:04
door sunshine1982
Als ik lees hoeveel mensen darmklachten hebben hier, dan kun je bijna wel vaststellen dat het ook in je darmen gaat zitten. Of het de oorzaak zou kunnen zijn geen idee! Ik heb het wel het idee dat ik ook lekkende darmen heb, maar welk onderzoek moet ik ondergaan om dat te bevestigen?

liefs, sunshine

Geplaatst: 27 feb 2010, 08:51
door karolien
Ik geloof dat DML dat ziet aan je bloed of er stoffen in zitten die er niet thuishoren.
Maar ook aan de stoelgangtest ziet hij welke bacterien erin zitten die ervoor kunnen zorgen dat je lekkende darmen hebt/krijgt.

Geplaatst: 27 feb 2010, 14:14
door Zuiderzon
  • Immunobilantest: als in het bloed antistoffen (IgA en IgM) aangetroffen worden tegen bepaalde darmbacteriën, kan dit enkel betekenen dat darmbacteriën door de darmwand heen gegaan zijn (waartegen dus een reactie van het lichaam om antistoffen aan te maken), ofte leaky gut.
  • sCD14: hoe hoger de waarde, hoe meer leaky gut
    klik hier voor uitleg
  • Stoelgangstest wijst direct op verstoorde darmflora (teveel slechte en te weinig goeie bacteriën) en indirect kan dit leaky gut induceren.

Geplaatst: 27 feb 2010, 23:51
door karolien
Hee tiens, bij mijn dochter staat:sCD14: zeer hoog
en toch staat er: vermoedelijk een lichte vorm van leaky gut.
En eigenlijk is die momenteel wel beter, goed zelfs.

Geplaatst: 23 aug 2010, 04:35
door verlorengezondheidman
Ik ben er min of meer van overtuigd dat "het"(o.a.) in je darmen gaat zitten.
Sommigen hadden al darmproblemen voordat ze ME/cvs opliepen, anderen ontwikkelen het later nadat ME/cvs is opgelopen, dat laatste geldt zeer zeker voor mij.
Oftewel in alle gevallen is er spake van het lekke darmensyndroom of is men op weg om het dankzij een kapot immuunstelsel (onbehandeld retrovirus?!) te krijgen.

Rest mij de vraag staat lekkende darmensyndroom gelijk aan P.D.S. (prikkelbare darmsyndroom) :?:

Of worden ook hier alle patienten met (immunologische) darmproblemen op 1 verkeerde berg gegooid :roll:

Geplaatst: 23 aug 2010, 07:36
door Alie
Met het 'lekkende darm syndroom' wordt bedoeld: de conditie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de 'villi'. De villus is een vingerachtige structuur aan de oppervlakte van de dunne-darmwand (mucosa). Deze structuur vergroot de oppervlakte van de darm enorm en daarmee de opnamecapaciteit. De villus bestaat uit villi, microvilli en crypts.
De korst die op de darmwand blijft kleven bij ontijdige en onvolledige ontlasting verhardt, verwekt ontstekingen en verwondt de darmwand. De dikke darm wordt steeds wijder, langer en zwaarder en zakt door. Het lichte vlies waarmee de darm aan de ruggengraat ophangt, ontwikkelt zich tot een stevige band waarover de darm in een knik gaat hangen. Die knik verergert de verstopping. Daar komt weer een ontsteking en een wonde. Zo ontstaan er wonden in het oppervlak van het darmslijmvlies. Die wonden zijn onbewaakte plaatsen, waarlangs grotere eiwitdeeltjes en ziektekiemen ongehinderd in het bloed komen. Denk aan wonden in de huid waarlangs bacteriën in het bloed kunnen binnendringen. Dat noemt men een lekkende darm. Dat merkt men het eerst aan de krampen in de spieren van de darmen op de plaats van de ontstekingen. Die grotere eiwitdeeltjes en ziektekiemen worden in het bloed herkend en afgebroken door het immuun systeem van het bloed. Ook die afbraakproducten worden uit het bloed gezuiverd door de lever. Zijn er teveel dan kan de lever het werk niet meer aan en dan worden die afbraakproducten neergezet in allerlei organen en weefsels. In het eindstadium geraken de spieren van de blindedarmklep ontstoken en verlamd, zodat er vrije doorgang is van alle gifstoffen en slechte bacteriën vanuit de dikke darm naar de dunne darm. Zo wordt de hoeveelheid gifstoffen die in het bloed komen sterk vergroot. Die gebreken ziet men tenslotte aan de vorm van het lichaam en aan de manier van gaan en staan van de persoon.
Wat lekt er precies?
Niet goed genoeg verteerde voedingsdeeltjes zoals eiwitten, die normaal gesproken pas verderop in de dunne darm naar het bloed gesluisd worden. Het afweersysteem van het bloed reageert daarop door afweerstoffen te maken. De cirkel is dan rond.


ik weet niet of jullie hier wat aan hebben
groetjes alie

Geplaatst: 23 aug 2010, 09:52
door sensitivo
PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
heeft te maken met de zenuwen die de darmspieren aansturen.

De ontlasting wordt door de darm voortgeduwd zoals bv ook een tube tandpasta wordt leeg geknepen of men slagroom spuit. Dit knijpen/duwen in de darm achter de ontlasting wordt peristaltiek genoemd. Bij PDS gaat deze aansturing niet goed en wordt de 'tube tandpasta' op willekeurige plekken ingeduwd als het ware waardoor de inhoud vooruit wordt geduwd maar ook weer terug wordt geduwd. Je kan je voorstellen dat hierdoor als er op dezelfde plek vooruit en achteruit wordt geduwd er kramp optreed en de darm daar breder kan worden. Verder dat de inhoudelijke verplaatsing langzamer gaat waardoor de ontlasting ook langer in de darmen aanwezig blijft waardoor weer de verrotting en afbraak sterker is en er meer afvalstoffen ontstaan. Meestal ook meer gasvorming.

Geplaatst: 23 aug 2010, 10:03
door sensitivo
PDS werd vroeger ook spastische darm genoemd.
Kan verergerd worden door stress en voeding.

Kenmerkende symptomen:
- zeurende, krampachtige of stekende pijn in de buik
- gasvorming resulterend in meer winden en boeren
- afwijkende ontlasting patroon (diarree, verstopping)

Geplaatst: 23 aug 2010, 11:07
door Alie
PDS heet nog steeds spastische darm
goed aangegeven sensitivo
dit is wat ik kreeg van mijn specialist

meestal komt het door de hiatushernia
breuk middenrif
maar de oorzaak van de spastische darm
is meestal door nerveusiteit
door de overactiviteit van de zenuwdie de maag en darmstelsel bedienen
vrijwel de hele functie operen van maagdarmstelsel word bepaald
door een grote zenuw de nervus vagus
die onderaan de hersenen ontspringt zich als een dik koord door de borst
omlaag kronkelt naar de maag en zich daarna deelt in een netwerk van duizende kleine zenuwtjes en een effect hebben op de stimulering
en overactiviteit van het maag darm kanaal worden geregeld door sympatische zenuwen een ander deel van het autonomische zenuwstelsel
het is niet gevaarlijk
maar je kunt er veel last van hebben zoals gasvorming veel boeren winderigheid krampen verstopping diree hoofdpijn
opgeblazen gevoelrugklachten
stress doet er ook geen goed aan
ik hoop dat jullie hier wat aan hebben
groetjes

Geplaatst: 23 aug 2010, 14:39
door cvske
Hallo,
en hoe wordt een 'lekkende darm' dan genezen. Is dit door de AB (om de stoute beestjes te doden) gevolgd door probiotica (om de goede beestjes te activeren). Is dat het enige dat eraan gedaan kan worden?
En de schaddelijke stoffen die door die 'lekkende darm' je lichaam vergiftigd hebben, hoe moeten die er weer uit? Door vit C, B12, Chlorella, Neptune Krill Oil. En hoelang duurt dit?
Ik weet dat dit vragen zijn voor DML. Ik heb ze al opgeschreven voor als ik de volgende keer ga, maar stel ze toch hier ook, want er zijn er mss onder jullie die hierop het antwoord al kennen en dan weet ik tenminste al iets. Stel dat ik mijn vragen niet gesteld krijg!!!!!
Grt, Cvske