Tegemoetkoming immunoglobulinen?

Hier bespreken we biomedische behandelingen en medicijnen voor ME (cvs).

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Zuiderzon
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2996
Lid geworden op: 13 okt 2005, 10:48
Locatie: Onder de zon
Contacteer:

Tegemoetkoming immunoglobulinen?

Bericht door Zuiderzon »

Hier een uittreksel ivm reglementering van immunoglobulinen.
(Bron: RIZIV)
De specialiteit is vergoedbaar indien aangetoond wordt dat ze voor één van de volgende indicaties werd aangewend:

1. Primaire immuundeficiëntiesyndromen:

1) aangeboren of verworven agammaglobuline­mie of hypogammaglobulinemie waarbij, ofwel het totale IgG-gehalte ofwel het IgG2- ofwel het IgG3-gehalte, als volgt verlaagd zijn:

- volwassenen: IgG-gehalte < 7,50 g/l; IgG2-gehalte < 1,50 g/l; IgG3-gehalte < 0,20 g/l.

- kinderen: onder de norm van het laboratorium, rekening houdend met een aan de leeftijd gekoppelde controlepopulatie.

(Of in een andere tekst: Deze waarde moet berekend worden als twee standaardafwijkingen onder het meetkundig gemiddelde van leeftijdsgekoppelde controles, of 95% bedragen van het betrouwbaarheidsinterval van een aan de leeftijd gekoppelde controlepopulatie.)

Die hypogammaglobulinemie moet tot gevolg hebben gehad dat er ernstige recidiverende infecties zijn opgetreden of chronische bacteriële infecties die gedocumenteerd zijn en waarvoor herhaaldelijk, gepaste en gerichte antibioticatherapie noodzakelijk was. De vergoeding wordt geweigerd als de IgG/IgG2/IgG3-deficiëntie te wijten is aan een chronische behandeling met corticosteroïden bijvoorbeeld bij chronisch obstructief longlijden of het gevolg is van verlies via de darm of de urine.
Dus als je IgG-labowaarden hiervoor in aanmerking komen, dan heb je RECHT op terugbetaling van immunoglobulinen. Naar NK-cellen wordt niet gekeken ivm terugbetaling.

Maar weet dat er een omzendbrief verstuurd werd door het RIZIV (21-12-2005) met volgende info...:
Standpunt van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG)
  1. Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS).

    Naar: Medical Oxford Textbook of Internal Medicine, chapter7 19,4 Chronic fatigue syndrome / M Sharpe
    DEFINITIE
    Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) behelst een idiopatisch syndroom:
    De aard, pathologie en etiologie van het syndroom blijven controversieel. De klinische symptomen omvatten een buitensporige en invaliderende vermoeidheid die leidt tot een fysisch en psychisch disfunctioneren, vaak geassocieerd met spierpijn en een gebrekkig concentratievermogen.
    Men spreekt van CVS indien de symptomen reeds gedurende minstens 6 maanden voorkomen en andere oorzaken van vermoeidheid werden uitgesloten (vermoeidheid is een vaak voorkomend symptoom in medische en psychiatrische aandoeningen)
    De etiologie is ongekend maar 3 categorieën van mogelijke oorzaken worden aangenomen:
    • Niet gedefinieerde organische aandoeningen
    • Depressieve aandoeningen en angststoornissen
    • Nog onbekende hypothetische oorzaken
    Deze factoren kunnen eerder uitlokkend, versterkend of bestendigend van aard zijn.

    AANPAK VAN CVS
    Een breed opgevat onderzoek dient eerst te worden uitgevoerd naar mogelijke organische of psychiatrische aandoeningen; er moet navraag gebeuren naar de medische, psychische en farmaceutische antecedenten evenals naar de leef- en werkomstandigheden van de patiënt en een fysisch onderzoek moet worden uitgevoerd.
    Het labo-onderzoek omvat o.a: bloedformule, sedimentatiesnelheid C-reactieve proteïne, biochemisch onderzoek schildklierfunctie en testen op antinucleaire antilichamen Een geringe maar toenemende mate van activiteit is aan te bevelen Antidepressiva kunnen worden overwogen. Psychologische bijstand is wenselijk Er is geen specifieke behandeling voor CVS: doel is wel om de patiënt te helpen in zijn fysisch, sociaal en arbeidsfunctioneren. De behandelende arts dient in deze naar de patiënt neutraal, duidelijk en gedifferentieerd te communiceren
  2. Indicaties volgens de wetenschappelijke bijsluiter van gammaglobulinen die in België op de markt zijn:
    CVS komt nergens voor in de wetenschappelijke bijsluiter van deze producten (zie bijlage); De gemeenschappelijke indicatie is primaire en secundaire immunodeficiëntie; specifieke indicaties omvatten reumatoïde artritis, acute en chronische inflammatoire polineuropathie evenals preventieve toediening bij hoogrisico patiënten, bij voorbeeld in geval van immunosuppressieve of cytostatische behandeling
  3. Evidentie voor gebruik van gammaglobulinen bij CVS:
    In de literatuur worden een aantal farmacologische behandelingen (waaronder magnesium, immunoglobulinen visolie, . .) voorgesteld, echter zonder overtuigende evidentie: dergelijke behandelingen, los van hun kostprijs, kunnen zelfs schadelijk zijn en arts zowel als patiënt afleiden van de voorgestelde aanpak gericht naar een verbetering van het functioneren van de patiënt wat wellicht meer effecten tot stand brengt op langere termijn. (Oxford Textbook of lntemal Medicine)
    Uit deze recente literatuurstudie kan het volgende worden afgeleid:
    • Er is nood aan klinische studies die conform Good Clinical Practice worden uitgevoerd in CVS: de uitgevoerde studies zijn vaak kleinschalig en kennen een waaier aan studie-eindpunten waardoor eenduidige conclusies omtrent de therapeutische waarde van de ingestelde behandelingen niet mogelijk zijn,
    • Enkel en alleen voor cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie is evidentie met een zekere consistentie aangetoond
    • immunoglobulinen werden onderzocht in een 5-tal studies (zie hieronder) waaruit blijkt:
    o Nood aan gestandaardiseerde en gevalideerde eindpunten
    o geen eenduidige respons in effectiviteit versus placebo
    o zorg om mogelijke nevenwerkingen en risico's verbonden aan van bloed afgeleide producten
    o immunoglobulinen worden niet aanbevolen voor behandeling van CVS
    De geraadpleegde literatuur hieromtrent omvat:
    • Evidence Based Guideline for the Management of CFS/ME (Chronic Fatigue Syndrome/Myalgie Encephalopathy) in Children and Young People UK Royal College of Paediatrics and Child Health, December 2004
    • NHS Centre for Reviews and Dissemination The effectiveness of interventions used in the treatment/management of chronic fatigue syndrome and/or myalgic encephalomyelitis in adults and children. York: Centre for Reviews and Dissemination (CRD), 2002:118
    • Whiting Pet al, .JAMA 2001 ;286:1360-1 368 (systematische review)
    • Reid S et al.,BMJ 2000; 320:292-296 (systematische review)
    • Straus SE, JAMA Editorial 2004;292:1234-1235
Hierop is reactie gekomen door de CVS-Contactgroep, misschien dat deze interessant is om negatieve beslissingen aan te vechten.
2.Standpunt van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen
Bij een bepaalde subgroep van CVS-patiënten worden gammaglobulinen toegediend, namelijk die patiënten met een tekort aan IgG2 en of 3 of bij wie het totaal aan IgG te laag is. Patiënten met enkel een IgG1 tekort komen dus niet in aanmerking.
Hier geldt ook dat de OBJECTIEVE criteria blijven bestaan ! De geneesheer-specialist bepaalt via een bloedanalyse of je deze tekorten hebt. Heb je inderdaad bovenvermelde tekorten, dan mag het geen rol spelen of je CVS hebt of niet, want anders is er sprake van discriminatie van een bepaalde patiëntengroep.
Het argument wordt gebruikt dat CVS nergens voorkomt op de bijsluiter van deze producten. Wel, AIDS zal vóór de jaren tachtig ook niet op de bijsluiter van bepaalde antivirale middelen hebben gestaan, die nu gebruikt worden bij deze patiënten....
Wat de tekst van het CDC betreft, zouden we graag weten waarop ze zich baseren.
Graag de wetenschappelijke studies die bewijzen dat gammaglobulines niet werken bij CVS of de deficiënte immuunstatus niet verbetert.
We hebben zelf gezocht op Pubmed, en vonden onder de zoektermen “Chronic fatigue Syndrome” en “gamma globulin” 4 artikels, waaronder :
J Psychiatr Res. 1997 Jan-Feb;31(1):133-47. Double-blind randomized controlled trial to assess the efficacy of intravenous gammaglobulin for the management of chronic fatigue syndrome in adolescents.

Rowe KS. Department of Paediatrics, University of Melbourne Royal Children's Hospital, Victoria, Australia
“There was a significant mean functional improvement at the six month follow-up of 70 adolescents with Chronic Fatigue Syndrome of average duration 18 months. There was also a significant improvement for both groups from the beginning of the trial to the six month post infusion follow-up. Adverse effects were common with both solutions but not predictive of response. Neither solution could be identified by recipients.”

Simpel gezegd : Er was een significante verbetering tot zes maanden na een behandeling met intraveneuse gammaglobulines.

We vermoeden dat de kostprijs van beide therapieën de voornaamste factor is om deze omzendbrief naar alle mutualiteiten en medisch-adviseurs te sturen.

Had het hier gegaan om homeopathische producten van enkele luttele euro’s, dan was er waarschijnlijk helemaal geen brief geweest.
BIJ DEZE DOEN WIJ EEN OPROEP AAN ALLE PATIËNTEN DIE DEZE THERAPIEËN GEVOLGD HEBBEN OM HUN ERVARING OP PAPIER TE ZETTEN.
WE ZULLEN DEZE GETUIGENISSEN VERZAMELEN EN OVERMAKEN AAN BEIDE WERKGROEPEN. DAN HEBBEN ZE METEEN MISSCHIEN GEGEVENS GENOEG OM EEN STUDIE OP PUNT TE STELLEN.
Hoop doet leven!
Plaats reactie