Hoi Greta!
Ik kan het niet laten maar zit weer een hele dag met gloeiende oortjes op het net.
Wat vindt je van volgend citaat uit 1998:
.....that current practices which lead to the diagnosis
and treatment of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) may
obscure underlying pathologies which can have dangerous consequences when
undiagnosed.
Ik was nog braaf daarjuist.
Een thesis die iedere zogenaamde ADHD specialist en andere tisten (psychologen bijvoorbeeld) eens moeten lezen. (
http://www.gluten-free.org/hoggan/adhd.txt ) Ram dat die adhd-forumleden maar eens in hun strot (ipv al die gluten) Greta! Misschien zal een IgG test op gliadine en gluten hen meer overtuigen dan dat acupunctuurgedoe maar voor echte scientisten is dat natuurlijk ook niet waar, net zoals dat lekkende darmen niet bestaan ondanks verpletterend bewijsmateriaal (waar komen die IgG antilichaampjes anders vandaan jongens?)
En ja Marlène, 'k heb dat uitgezocht hoe het precies zit met Coeliakie en Exorfines enzo.
Ten eerste: je hebt gelijk, de theorie is natuurlijk veel ouder dan Flamend (maar hij is voor ons taalgebied de snelst en relatief toegankelijk geschreven bron, ik heb al wat sterretjes gezien bij het uitvlooien van een berg wetenschappelijke artikels de laatste dagen).
De oudste bron over opioide peptiden (exorphines) die ik heb gevonden:
http://www.jbc.org/content/254/7/2446.full.pdf+html
Ten tweede: hoe zit dat nu met Coeliakie? De theorie is dat opioide peptiden waarschijnlijk niet bij gezonde mensen in het bloed komen maar dus wel bij mensen met leaky gut (verhoogde darmpermeabiliteit). Dat is bij coeliakie per definitie zo (het oervoorbeeld van leaky gut!). De gluten zorgen er daarbij dus zelf voor dat ze binnen geraken (een enge gedachte, lijkt wel zoiets als virussen). Maar je kan dus ook door andere oorzaken een lekkende darm hebben en dan gebeurt hetzelfde: exorphines belanden via het bloed in de hersenen.
(ter illustratie, wetenschappelijke studie:
http://www.bentham.org/open/tospecj/art ... OSPECJ.pdf )
Nu denk ik zelf: Waarschijnlijk is een exorphine probleem mogelijk van zodra men IgG antilichamen vindt in het bloed (het is gelijk om welk voedsel het gaat) want dat betekend dat de darm permeabel is (die testen zijn dus toch voor iets goed Marlène

).
Een nog betere indicatie is natuurlijk IgG tegen gluten en gliadine die vrijwel alle coeliakiepatienten hebben (da's nochtans vrij elementaire wetenschap hoor dr. Laukens!) (als ze gluten eten tenminste) maar niet specifiek is voor coeliakie alleen. Ook mensen met crohn en lekkende darmen dus hebben die soms .
Zoals ik dus (weet ik dankzij DML), of ik coeliakie heb weet ik niet want gastro-enteroloog dr. Duysburgh uit Sint Niklaas wilde dat niet onderzoeken "van zorgen maken wordt je ziek"
En dit nadat ik voor hem twee maand in bed had gelegen wegens gluten eten (ik overdrijf dus niet) omdat in het verleden mij tTg test negatief was, wat hij op z'n eerste consultatie niet eens had gezien. Nochtans KAN dat dus, ook erkende wetenschap dr. Duysburgh, (zie coeliakie link in vorige post).
Ik heb dat dan nagevraagd (omdat ik op den duur aan mijn geestelijke vermogens begon te twijfelen) aan een ECHTE specialist in België nl Martin Hiele, welbekend bij de coeliakievereniging en die wist mij dat uit zijn persoonlijke ervaring ook uitdrukkelijk te bevestigen. Hoewel zeldzaam kan het dus dat je bij een darmbiopt toch villusatrofie blijkt te hebben ondanks het ontbreken van tTg in de bloedtest, ook zonder dat je IgA deficiënt bent welteverstaan)
Nu hoor ik jullie denken: waarom maakt die Stinsu daar nu zo'n punt van? Het onderscheid tussen coeliakie en leaky gut door iets anders is belangrijk. Als gediagnostiseerde coeliakiepatënt krijg je een maandelijkse toelage van de ziekenbond voor glutenvrije voeding. Dankzij het riziv kan ik die momenteel niet meer uit eigen zak betalen (men schat dat glutenvrije voeding zo ongeveer 100 euro in de maand meer kost) waardoor ik nu ook al weer enkele maanden in mijn bed lig. Hoe meer ik hierover lees de laatste dagen hoe zekerder ik wordt dat gluten inderdaad een probleem zijn. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik NIET ben genezen van een glutenvrij dieet maar 't is de laatste maanden wel bewezen dat het veel beter ging zonder. Het glutenprobleem kan dus een gevolg zijn van een andere onderliggende oorzaak.
Maar waarom eet je momenteel dan die gluten nog hoor ik jullie weerom denken. Omdat ik nu zeker ziek genoeg moet zijn voor een positieve coeliakietest. Ga die dus binnenkort aan dr. Lambrecht eisen (samen met LDN natuurlijk!). Het onderscheid tussen coeliakie en exorfine belasting zonder coeliakie (maar eventueel met positief IgG tegen gluten/gliadine) is ook belangrijk. Het coeliakie dieet is extreem strikt qua contaminatie gevaar (geen boter smeren uit een pot waar gluten eters in gezeten hebben, geen frietjes uit frietvet waar ooit eens kroketjes in zijn gebakken, geen bier, enz...). Voor glutenovergevoeligheid (IgG positief dus) (en ik denk ook het exorfine-dieet) kan een toevallige kruimel niet echt kwaad, bij coeliakie kan dat wekenlang voor problemen zorgen.
En ik wil geen fundy zijn als dat niet nodig is! (heb dat meer dan een jaar, of was het nu 2 jaar? gedaan en da's geen pretje. Ter illustratie en algemeen plezier:
In het restaurant: Weet u wat gluten zijn? Nee. eh ja, da's alles waar graan in zit. Ahja? Eh, wacht eens even, eh de saus is toch niet gedikt met bloem? Nee met maizena. Ok maar er bestaat ook maizena die niet glutenvrij is, mag ik even de doos zien of wil u controleren of absoluut zeker is dat het glutenvrij is? En de frietjes, in welk vet worden die gebakken? U bent zeker dat er geen croketjes bij gebakken zijn? Ook geen tempura enzo natuurlijk, vraag dat toch maar eens aan de chef (die weet misschien wat gluten zijn)! Ze komen toch niet uit een diepvrieszak? Want diepvriesfrietjes zijn vaak in de gluten gedopt. Maar meneer! Bij ons is alles vers (donderwolk gezicht)! En die sla zonder croutonjes en dressing aub. Nee Nee neem die sla maar weer mee, zonder croutontjes wil zeggen dat ze er ook niet opgelegen hebben, ik heb u daarnet in de keuken ze ervan zien nemen, hier zitten dus onzichtbare gluten in! (bijna exploderende ober) NOU JA! ZEG NU ZELF!

).
Oh oh, heb ook nog aan iets anders gedacht: opioïden hebben een obstiperend effect, da's welbekend. Ik heb daar inderdaad ook regelmatig last van maar dat zou dus ook door exorfines kunnen veroorzaakt worden. Bij coeliakie heeft men doorgaans diarhee al is dat niet altijd zo. Obstipatie wijst dus iets meer in de richting van exorfine problemen zonder coeliakie.
Allé, 't was weer een hele boterham. 'k ga mij de volgende dagen toch wat meer moeten bezighouden met m'n Riziv dossier. 'k ben doodsbang dat ik op net moment van het onderzoek weer eens te ziek ga zijn om uit te leggen wat er aan de hand is.