ook op
http://www.glutenvrij.nl/page/Glutenvri ... ije-dieet/
Aanvullingen op het glutenvrije dieet
In het glutenvrije dieet ontbreken de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Daarom raden wij aan glutenvrije producten te gebruiken die hier rijk aan zijn:
Maïskorrels, -vlokken en -zemelen
Boekweitkorrels en -vlokken
Quinoa en amaranth
Zilvervliesrijst
Peulvruchten
Lijn-, sesam- en maanzaad
Zonnebloempitten
Groente, fruit en rauwkost
Gedroogde en gekweekte zuidvruchten
Noten
Aardappels
Fibrex (bietenvezels)
Fruitvezels
Maar nog een nuttig
weetje van
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten:
Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van alle granen, (tarwe, rogge, gerst, spelt, haver en teff) en de producten die ervan worden gemaakt. De proteïnen in mais en rijst worden soms ook gluten genoemd, echter de eiwitten van deze soorten verschillen van gluten. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum - een graansoort) wordt harde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutengehalte. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.
Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten nooit gluten.
Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, maïs) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie.
Wat verderop op dezelfde pagina staat:
Glutenvrije voeding
Mensen met coeliakie moeten levenslang een strikt gliadine-vrij (in spreektaal glutenvrij, maar diverse gluten-houdende granen worden beschouwd als glutenvrij) dieet volgen. De handel in glutenvrije producten is in opkomst. Onder andere teff en producten op basis van maïs, rijst en boekweit worden als vervanger gebruikt. Havervlokken kunnen gluten bevatten als die verwerkt zijn door een machine die ook glutenproducten verwerkt. Aangezien gluten in zoveel voedingsmiddelen voorkomt is het moeilijk een glutenvrij dieet te volgen. Om er zorg voor te dragen dat toch alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate worden binnengekregen is het aan te raden begeleiding te zoeken van een diëtist.
Glutenallergie
Een allergie tegen diverse eiwitten in het glutencomplex staat bekend onder de verzamelnaam glutenallergie, omdat vaak niet bekend is tegen welk eiwit de allergie specifiek is gericht. Het is een 'normale' allergische reactie die geen verband houdt met coeliakie, hoewel in de spreektaal vaak van glutenallergie gesproken wordt, wanneer men coeliakie bedoelt.
Mensen met een glutenallergie moeten dus ook de zogenaamde 'glutenvrije' granen (teff, rijst, maïs, haver) vermijden, aangezien die wel gluten bevatten en dus een allergische reactie op kunnen roepen.