Pagina 2 van 3

Geplaatst: 28 jul 2012, 00:00
door marlène
Mijn neuraal arts heeft het er ook vaak over. In het verre Rusland waar geen koelkasten bestaan, bewaren ze op deze manier hun groenten en worden de mensen gezond oud volgens haar.
Ze was niet akkoord dat ik mijn groenten bij haar kwam laten fermenteren vanwege de geur :)

Geplaatst: 28 jul 2012, 07:05
door semma
Ben benieuwd waar je dat kopen kan. Mag dat wel ongepasteuriseerd verkocht worden? Om het zelf te maken heb je een koele kelder nodig. Niet smokkelen, want het gaat om wilde fermentatie, onder andere omstandigheden krijg je andere bacteriën.

Wat Legolas al zegt: er ontstaan lactobacteriën. Werkt ook met andere gefermenteerde groentes, maar ik weet niet meer welke dat zijn.

Geplaatst: 28 jul 2012, 10:05
door bloemetje
Zuurkool zoals je die in NL in een zakje koopt is volgens mij gefermenteerd en wordt in salades geregeld rauw gegeten, maar dat is misschien meer in andere landen het geval. Ga bijv. maar eens falaffel eten in zo'n tentje, de kans is groot dat je er dan zuurkool bij krijgt. En veel rauwkost.

Anyway: zuurkool schijnt m.b.v. karnmelk te worden gefermenteerd, dus is daarom niet aan te raden voor mensen met een lactose of caseine intollerantie.

Fijn dat er mensen zijn voor wie een bepaald soort dieet helpt, maar ik betwijfel of het op veel andere mensen van toepassing is. Anders was dit toch allang grootschalig bekend geworden?

Ga jij dit dieet nu proberen, Legolas?

Geplaatst: 28 jul 2012, 12:08
door legolas
Je hebt absoluut geen karne melk nodig om zuurkool te maken.
Alleen witte kool en wat zout (en veel geduld). Je kunt er wel veel zaken bijdoen maar dit interesseert me voorlopig niet. Ben trouwens ook caseïne intolerant.
De bereidingswijze voor het zelf maken van zuurkool is makkelijk te vinden op google. Je hebt zelfs geen Keulse pot nodig, alleen een grote emmer met deksel die je af en toe vlug eens lucht.


Volgens de stoelgang analyse van DML heb ik 0.00 lactobacillen in mijn dikke darm. Dus is er rationeel gezien wel een mogelijks voordeel van het eten van zuurkool in mijn geval.

Als ik aan gefermenteerd zuurkool raak, zal ik eraan beginnen.
Het is alvast te koop op internet, doch zullen de shipping costs wrs wel de pan uit swingen.

Onderstaand een lijst met organische zuurkool
http://www.red23.co.uk/Raw-Sauerkraut-O ... p_163.html

http://www.azurestandard.com/shop/product/4133/

http://www.rejuvenative.com/products/sa ... auerkraut/

http://www.edenfoods.com/store/product_ ... venmm6fuq2

http://www.culturedprobiotics.co.uk/pro ... 750g-.html

http://www.rawhealth.uk.com/product-562-7.html

http://www.peak-nutrition.co.uk/brand/b ... Dgod_QMAWA

Het is dus wel effectief te koop in bokaal of pot.

Getuigenis van iemand die met zuurkool van haar rosacea af raakte.
http://www.rosaceagroup.org/The_Rosacea ... sauerkraut!

Oja zuurkool in een zakje in de supermarkt is niet gefermenteerd!!!
Dit wordt op het laatst toch steeds gepasteuriseerd zodat- zelf als het gefermenteerd is geweest- er geen levende bacteriën in zitten.

Geplaatst: 28 jul 2012, 12:35
door marlène
Oh dit lijkt me zo'n lekkere afwisseling op ons smakeloze dieet en bovendien ben ik nu echt overtuigd dat het darmen geneest. Als je dat verhaal leest van die 'Porcelain', terug een blank velletje na een paar maanden.

Zelf heb ik mijn gezicht al laten laseren tegen rosacea zo'n tiental jaren geleden. Echt een marteling en het heeft niets uitgehaald. Kleine kindjes vragen me regelmatig - omdat ze nog geen gène hebben - wat er aan de hand is met mijn huid van mijn gezicht.

Straks eens op youtube zo'n filmpje bekijken om het beter te begrijpen.

Geplaatst: 28 jul 2012, 14:13
door bloemetje
@ Legolas - sure, je hoeft niet perse karnemelk daarvoor te gebruiken, maar dat is wel vaak het geval. Vandaar dat ik het tot op heden links liet liggen. Wij eten uitsluitend bio, ik weet niet of de zuurkool die ze in de bio supermarkt verkopen gefermenteerd is. Staat dat speciaal op de verpakking?

Daarnaast vraag ik me af of je dit zomaar dagelijks moet gaan eten. Wat als je een teveel aan deze bacterieën binnenkrijgt?

Net als Marlène vind ik zuurkool echt lekker! Wat dacht je van zuurkoolstamppot met banaan en rozijnen in de winter? Eet smakelijk!!

Geplaatst: 28 jul 2012, 14:15
door bloemetje
@ Marlène - hier geen smakeloos dieet, hoor. Ik heb vanmorgen de gekookte bietjes gesneden en quinoa gekookt en in een grote schaal door elkaar gedaan. Af laten koelen en 's avonds op tijd uit de koelkast halen en dan is het een heerlijke salade, lekker met komijnzaad (gemalen) en peper en zout en bosui/lenteui. Mag jij dit hebben?

Geplaatst: 28 jul 2012, 22:43
door legolas
Als het niet op de verpakking staat is het vaak niet levend of gefermenteerd.
Zelf niet als het in de bio winkel gekocht is...
De beste optie lijkt het zelf maken.

Geplaatst: 28 jul 2012, 22:51
door marlène
@ bloemetje

klinkt erg goed en we hebben alle ingredienten in huis!

Geplaatst: 29 jul 2012, 00:53
door semma
Wie kan dit zo regelen?

2 - 3 dagen op 200 - 250 C laten staan. (Dat is bij ons de woonkamer.)
2 - 3 weken op ca. 150 C. (Dat wordt bij ons de bijkeuken of de hal.)
4 - 6 weken op 00 - 100 C. (In de kelder.)

http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3410
duidelijke beschrijving met foto's.

Geplaatst: 29 jul 2012, 08:50
door marlène
@ semma

je deed me even schrikken met die temperaturen lol

het is dus bij nader controle

2 - 3 dagen op 20 graden - 25° C laten staan. (Dat is bij ons de woonkamer.)
2 - 3 weken op ca. 15° C. (Dat wordt bij ons de bijkeuken of de hal.)
4 - 6 weken op 0° - 10° C

Geplaatst: 29 jul 2012, 10:02
door hildeke
Ik volg dit topic met veel interesse verder op! Keep me posted!
Groetjes,
Hildeke

Geplaatst: 30 jul 2012, 02:40
door semma
Nou ja, die fout meegekomen gradentekens had je wel kunnen omrekenen.
ik heb geen 15 en 10 graden in huis.

Geplaatst: 30 jul 2012, 09:50
door marlène
Nou ja, die fout meegekomen gradentekens had je wel kunnen omrekenen.
Jij bent ook de gezelligste thuis zeker? Ik had het echt niet door met mijn debiel verstand ;)

Geplaatst: 30 jul 2012, 13:07
door poppetje
Ben ook benieuwd hoe het experiment verloopt, er schoot wel door mijn hoofd; zuurkool bevat heel veel histamine en ik vraag me af of iedereen daar goed tegen kan, veel van ons hebben immers voedselintoleranties en gevoeligheden.