Erg koud (oa handen&voeten)

Hier kan je vragen stellen over symptomen en veelvoorkomende kwalen die bij ME voorkomen.

Moderator: Moderators

Eressea
Moderator
Moderator
Berichten: 1597
Lid geworden op: 26 apr 2006, 18:09
Contacteer:

Bericht door Eressea »

Nienke schreef:Ik heb het sinds ik ziek ben ook veel sneller koud! Vandaag ging gelukkig iets beter, maar wel 2-3 dagen alleen maar in bed gelegen met gewone kleding aan, dikke sokken, sjaal op, fleese deken, vewarmining aan, onder het dekbed en had het nog steeds koud!

Heb ook blauwe nagels vaak of dat mn voet blauw is! Als ik het koud heb gaan mn voeten ook altijd heel snel "slapen" herkent iemand dit? En als je dan opstaat er bijna niet op kan staan (laat staan lopen) en moet wachten tot het tintelende gevoel weg is omdat het anders zo'n pijn doet? Heb dat echt iedere dag een paar keer!

Groetjes, Nienke
Dit is allemaal echt heel herkenbaar... ikzelf heb het ook echt extreem. Als ik ook maar een klein beetje wind voel, dan ben ik meteen door en door koud bijvoorbeeld. Ik ga ook absoluut niet naar campings, of dingen die buiten zijn daardoor... Ik zit liever binnen. Verwarming altijd op zn hoogst, elke dag drie truien over elkaar, en veel met dekens werken... Gelukkig heb ik wel dat als mijn vriend er is, ik door hem opgewarmd wordt.. ik kan niet wachten tot ik ooit een keer ga trouwen hehe :P

Hebben jullie dan ook dat als het heel erg warm is, je niet meer kunt afkoelen? Bij mij, als het onder de 23 graden is heb ik het ijs en ijskoud, is het erboven dan heb ik het bloed en bloed heet. Ik heb meestal niet echt van die "opvliegers", alleen als ik 's avonds koorts heb dan wisselt het heel erg. En de tintelingen, ja, heeeel vaak. Soms voel ik mn voeten ook niet van de kou, en blauwigheid komt me ook zeer bekend voor... Blegh, dit vind ik echt een zeer irritant deel van mn ziekte :oops: Niet dat ik echt ijdel ben, maar als ik bijvoorbeeld ergens ben met mn oma-vesten over elkaar, dan voel ik me wel lichtelijk door de grond heen zakken. En het irritante is dat gewoon niks helpt om warm te worden... Een bad helpt even, tot je eruit bent, van lopen krijg je het in het begin even warm, maar na een minuut of 5 ben je zo moe dat je het nóg kouder krijgt en niet meer kunt lopen.
In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. ~ Martin Luther King
Eressea
Moderator
Moderator
Berichten: 1597
Lid geworden op: 26 apr 2006, 18:09
Contacteer:

Bericht door Eressea »

Ow ja, heeft er iemand nog tips t.o.v. kleding? Voor mezelf werkt fleece altijd redelijk goed, en één bepaalde trui waarvan ik de samenstelling niet van kan lezen helaas... ook iets synthetisch-achtigs (en gelukkig ook zonder het irritante schuren)
In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. ~ Martin Luther King
Nienke
Actief lid
Berichten: 329
Lid geworden op: 05 feb 2007, 11:28
Locatie: Vlijmen

Bericht door Nienke »

Jah mn benen/voeten zijn echt supergevoelig als ze aan het slapen zijn. ookal tik je dan zachtjes tegen mn bovenbeen of ik leg mn hand op mn been voel k dat helemaal zo'n pijnschoot naar mn voet gaan,, zoo vervelend is dat!

Tjah, qua kleding? ik heb van die flanellen pyama's, doe k een broek aan, een katoenen nachtjapon en daar weer het trui/vest van de pyama over, dan een badjas en dikke sokken dat vind ik echt heerlijk 's avonds.. fleese is idd ook erg fijn!

Hmmzz, de herfst/winter is echt niet mijn seizoen!
Zoek je eigen geluk, want dit kan niemand anders voor je doen!
Lina
Beginner
Berichten: 13
Lid geworden op: 09 feb 2008, 19:00

Koude handen en voeten

Bericht door Lina »

Ik heb bijna constant last van verschrikkelijk koude handen en voeten. Soms zo koud dat het pijn doet. Heel erg vervelend!
Is hier iemand die dat ook heeft? En wat kan je, buiten kersenpittenkussentjes, een elektrisch warmtedeken en wisselende douches, nog aan doen?

(eigenlijk heb ik het vaak ook echt koud over mijn hele lichaam, maar vooral handen en voeten)

Wees gezegend
Gast

Koude handen en voeten

Bericht door Gast »

hoi lina

ja ik herken je probleem, heb er zelf ook erg veel last van.
vooral mijn voeten, die kunnen zo koud zijn, dat het mij ook inderdaad veel pijn doet, en het enigste wat mij helpt is een electrische voetenzak, gewoon ideaal!!
10 minuutjes en mijn voeten zijn weer lekker warm, dan zet ik hem uit, laat mijn voeten gewoon is de voetenzak, tja het is even een raar gezicht, maar maakt mij niet uit
ook met dit weer heb ik er last van, dan lig ik ook nog onder een fleecedeken van top tot teen.
je kunt hem kopen bij welzorg(ned)
maar weet niet of je uit nederland komt of belgie?
groetjes van marion
Daniel
Actief lid
Berichten: 167
Lid geworden op: 06 okt 2007, 23:59

Koude handen en voeten

Bericht door Daniel »

Hoi Lina,

Heel vervelend ja. Ik had dit ook toen mijn klachten ernstig waren. Toentertijd heb ik meer kleren aangetrokken en dikkere kleding gedragen. Soms heb ik me handen onder stromed warm water opgewarmd. Sterkte ermee!
Daniel
Actief lid
Berichten: 167
Lid geworden op: 06 okt 2007, 23:59

Koude handen en voeten

Bericht door Daniel »

O ja. Wat Marion zegt, de fleecedeken is inderdaad heel goed tegen koude!
Gast

Koude handen en voeten

Bericht door Gast »

Ik denk dat veel (de meeste?) ME/CVS-patienten hier last van hebben. Vaak gerelateerd aan een onderfunctie van de schildklier.

miek
Daniel
Actief lid
Berichten: 167
Lid geworden op: 06 okt 2007, 23:59

Koude handen en voeten

Bericht door Daniel »

Hoi Miek,

Dit kan toch vaak niet worden aangetoond?
Zijn er ook nog andere theorieen op dit gebied? Mijn koude handen/voeten probleem vond ik op een gegeven moment zo ernstig dat ik er speciaal voor naar de internist ben gegaan. Maar er is nooit iets gevonden.
Gast

Koude handen en voeten

Bericht door Gast »

hoi allemaal,


voordat ik geveld werd door cvs , had ik ook te maken met een te traagwerkende schildklier, word hiervoor behandeld.
toen ook heeel veel last van kou en extreem moe.
na aanslaan medicatie is dit langzaam aan weer verbeterd.
maar toe had ik kou over mijn hele lichaam, en nu voornl. mijn handen en voeten.
dit kan nu ook komen door vaatproblemen, of door de sle.
beide internisten weten het niet, eentje zei zelfs:hoe meer specialisten je ziet, hoe moelijker de oorzaak te vinden, daar kon ik het eigenlijk mee doen.
het is wel zo dat mensen last kunnen hebben van een te traagwerkende schildklier en de bloedwaarden normaal zijn.
via de huisarts waren mijn schildklierfunkties goed, maar later bij de internist toch duidelijk niet!
ook zijn er mensen die hun medicatie innemen en toch regelamtig dit moeten laten bijstellen.
had me er een beetje inverdiept en de schildklier is een zeer belangrijk orgaan, stuurt vele funkties in het lichaam aan
Gast

Koude handen en voeten

Bericht door Gast »

Schildklieronderfunctie kwam bij onze dochter niet uit de gewone bloedtesten, maar wel duidelijk uit de 24-uurs urine-test.
De site http://www.xs4all.nl/~fredb/FibroHypo/#bloedgoed
geeft meer info over o.a. de combinatie schildklierproblemen en ME, fibromyalgie.

De site www.hypomaarniethappy geeft ook veel nuttige info, waaronder forumverhalen van mensen met een (aanvankelijk gemiste) diagnose van hypotheroidie.
Schildklieronderfunctie in de vorm van Hashimoto is vaak erfelijk en kan ook fibro-klachten geven;ben je daar al eens op getest Lina?

Al met al hebben we ontdekt dat de schildklier,zoals Marion al zei, vele andere functies in het lichaam aanstuurt en dat hypothereoidie een vaak gemiste diagnose is. (Overigens hebben veel mensen met HPU -zoals ook onze dochter- te maken met een onderfunctie van de schildklier.)
Ook zinktekort ( vaak voorkomend bij HPU-patienten, maar volgens mij ook bij ME/CVS) kan leiden tot een onderfunctie van de schildklier.

groet,
Miek
Daniel
Actief lid
Berichten: 167
Lid geworden op: 06 okt 2007, 23:59

Koude handen en voeten

Bericht door Daniel »

Bedankt voor de links.
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

Bericht door Alie »

ook ik heb altijd last van koude handen en voeten maar ook over mijn lichaam heb ik het vaak koud, mijn artsen kunnen niet verklaren waardoor het komt ,ik voel mij dan ook niet prettig, ik doe dan ook een bondvestje aan ,en dan word ik wat warmer .ik lig soms midden in de zomer ook al is het dertig graden met een duster over mijn pyama en met een electrische deken aan en dikke sokken
heel raar
Marloes
Gevorderd lid
Berichten: 1297
Lid geworden op: 15 okt 2005, 14:42

Bericht door Marloes »

Ook ik heb regelmatig koude handen en voeten. Bij mij ligt het volgens mij voornamelijk aan slechte doorbloeding, en het is een kwaal waar ik (in iets mindere mate) al last van had voordat ik ME/CVS had.
Keep on rockin'
Nancy
Beginner
Berichten: 57
Lid geworden op: 28 nov 2007, 15:58

Bericht door Nancy »

Ik heb ook altijd koude handen en koude voeten. Meestal ook over mijn hele lichaam. Ik kan binnen de hele dag met mijn sjaal blijven rondlopen. Thuis vind je me dikwijls terug in de badkamer, dan ga ik gewoon voor het extra vuurtje zitten (zo een warmteblazertje)
Op mijn werk (vooral op mijn bureau) is het naar het schijnt altijd snikheet, en hier zit ik zelfs nog altijd op de verwarming...
Plaats reactie