Probleem met behandelaar en diagnose..

Alle vragen over diagnose en testen. Welke testen voor ME (cvs)? Wat betekenen de resultaten?

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
mear
Beginner
Berichten: 21
Lid geworden op: 05 sep 2013, 19:29

Probleem met behandelaar en diagnose..

Bericht door mear »

Hoi allemaal,

Zo mijn eerste post, ik weet me eigenlijk even geen raad meer, vandaar maar gelijk even mijn verhaal doen hier..

Momenteel ben ik 23 jaar (bijna 24) en ik heb in 2005 pfeiffer gehad. Daarna ben ik altijd moe gebleven en zat ik begin 2007 bij de reumatoloog door vreemde gewrichtspijnen en zwellingen. Hier werd ontstekingsreuma vastgesteld en kreeg ik ontstekingsremmers mee. Na 1,5 merkte ik geen verbeteren en ben ik naar een andere reumatoloog geweest om me nogmaals te laten onderzoeken. Zij stelde vrij snel Fibromyalgie vast. Inmiddels heb ik een volledig psychologisch traject doorlopen en kan ik met 200% zekerheid zeggen, dat ik nog nooit me zo goed heb gevoeld! Dit traject heb ik eind 2009 afgerond en ondertussen liep ik nog steeds bij de huisarts voor 'vage klachten'. Ik was inmiddels ook volledig (80-100%) afgekeurd en had ik een wajong uitkering en zat ik weer bij de dokter omdat mijn reumatische klachten, naast de vage klachten steeds erger werden. Mijn huisarts heeft toen al gezegd dat het grote kans van CVS is en als alles zoals het nu ging zo door zou gaan zou ik over een paar jaar in een rolstoel zitten.
Daar heb ik hem lachend voor bedankt en ook gezegd: "Dat zullen we nog wel eens zien". Ik ben toen ook weer gaan werken en heb alles een beetje aan de kant geschoven om het tegendeel te bewijzen en het vooral niet te accepteren. Werken doe ik tot de dag van vandaag nog steeds (3 dagen in de week).

Wel merk ik dat mijn lichaam erg achteruit gaat dus ben ik een paar weken geleden op een punt gekomen van ik móét nu me laten onderzoeken om voor eens en voor altijd te weten wát er nu is. Hij heeft mij doorverwezen naar de reumatoloog die toen ook Fibromyalgie heeft vastgesteld. Afgelopen vrijdag was het zo ver en kwam zij ook met me/cvs omdat het vooral bij elkaar hoorde. Ik voelde mij totaal niet serieus genomen, ze bleef eigenlijk zeggen dat ze geen medicijnen had en ik er ook niet van af zou komen. Ze heeft me niet eens aangehoord wat voor klachten ik precies heb allemaal.. Wel kon ze me doorsturen naar de reumaverpleegkundige (waar ik maandag naar toe moet) om daar een revalidatietraject te gaan doorlopen. Ik kreeg toen nog een lichamelijk onderzoek en daar heeft zij mij zo vreselijk ruw behandeld dat ik lag te brullen van de pijn op de behandeltafel. Daarop vroeg ze: 'Doet dit pijn?' en ik antwoorde: 'NEE HOOR!!'

Ik heb nogmaals een foldertje over Fibromyalgie meegekregen (thanks, dat heb ik al 5 jaar die diagnose :roll: ) en dat was het. Ik kon terecht bij de reumaverpleegkundige.

Nu heb ik dus doorhet ruwe onderzoek van vrijdag een ontsteking in mijn pols, waarvoor ik sinds vandaag Naproxen 500 (2x daags) slik, omdat deze overslaan ook op mijn duim en middenhandsbeentjes. Ik wil hier sowieso nog een klacht over indienen en als de verpleegkundige maandag net zo'n hork is, ben ik heel erg gauw weg.

Maar goed, en dan? Waar moet ik dan naar toe? Ik ben er zo onbekend mee allemaal, ik heb geen idee waar ik heen moet.

Ik ga een kleine opsomming maken van mijn klachten en mijn huisarts die zei eigenlijk toen ik met de verzameling van vage klachten over de afgelopen jaren kwam en e het over me/cvs hadden: 'Nu vallen de puzzelstukjes op zijn plek hè?'

Ik heb een volledig bloedonderzoek al gehad, daarin kwam ook naar voren dat ik sinds een korte tijd een Vitamine D gebrek er bij hem. Ik heb al veel vaker bloedonderzoeken gehad in die periode, dit heb ik nog nooit gehad dus ik wil echt niet dat ze het nu hier op af gaan schuiven. Waar ik dus wel bang voor ben. Maar mijn klachten spelen nu sinds mijn 17e toen er ontstekingsreuma werd vastgesteld en ben nu 23...

Klachten buiten de pijn die bij FMhoort en die dus al zo'n 5/6 jaar spelen en steeds erger worden:
Gewrichtspijn + ontstekingen (naast FM klachten)
Gezwollen gewrichten en stijfheid
Slecht evenwicht
Verstoorde stoelgang (obstipatie en diarree afwisselend, eigenlijk nooit normaal)
Hartkloppingen (heb ik ook Propanolol voor)
Zere rug
Dagelijkse hoofdpijn
Zware vermoeidheid die niet weg te slapen is
Slecht herstel bij inspanning
Slecht evenwicht (omvallen en moeten verstappen om me staande te houden)
Struikelen ove alles
Slecht slapen
Dikke en zere lymfen
Plotselinge 'koortsaanvallen', meerdere keren per week
Moeite om woorden te vinden (dit merkt ook de omgeving)
Altijd koude en dode handen en voeten
Erg zere rug altijd
Zware benen (kan bijvoorbeeld geen file rijden)
Veel struikelen
Onwijs snel buiten adem
Moeite met scherpstellen van ogen

Volgens mij heb ik zo het belangrijkste wel benoemd... Ik weet me echt geen raad even wat te doen, buiten een klacht indienen tegen de reumatoloog.. moet ik me hier mee laten afschepen? Een revalidatietraject zonder een normaal en goed gesprek?

Bedankt alvast onwijs voor het lezen van het hele verhaal.

EDIT: Wellicht een belangrijke toevoeging, de reumatoloog wimpelde me af toen ik zei dat het begonnen is sinds ik pfeiffer kreeg op mijn 15e. Dit had niks met elkaar te maken want pfeiffer is een virale infectie. Daarna heeft ze dus verder niet geluisterd naar mijn klachten.

x Mear.
Laatst gewijzigd door mear op 05 sep 2013, 20:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
louisa
Gevorderd lid
Berichten: 11884
Lid geworden op: 14 jul 2009, 22:40

Bericht door louisa »

Hoi mear,

Van harte welkom op het forum!

Mag ik je wat informatie geven en wat vragen stellen?

Hebben de huisarts en de internist de volgende (bloed) onderzoeken ook gedaan?:

* onderzoek naar de Vitamine D?
De bepalingen die gedaan moeten worden zijn: Vitamine D, Parathormoon (PTH): http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagfo ... php?id=277 Calcium, Fosfaat, en Magnesium;
Ook jonge! mensen kunnen een vitamine D tekort hebben.
Lees ook Klachten: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aan ... ebrek.html
en Gevolgen: http://www.vitaminedtekort.nl/wordpress/gevolgen/

* onderzoek naar de schildklier: TSH, FT4, T3, anti-TPO en de anti-Tg (complete beeld)?

* onderzoek naar de Vitamine B12? met daarbij onderzoek naar de actieve B12, anti-stoffen tegen intrinsic factor en anti-stoffen tegen pariëtale cellen van de B12?: Antistoffen tegen de intrinsieke factor en tegen pariëtale cellen: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b ... -oorzaken/
Onderzoeken: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b ... -diagnose/
Lees ook Symptomen: http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b ... 12-tekort/

* onderzoek naar de Ziekte van Lyme (ELISA test is onbetrouwbaar!)?
Betrouwbare onderzoeken naar Lyme zijn onder andere mogelijk door onderzoek te laten doen in Weert (Pro Health), Augsburg (Duitsland) België, andere Duitse laboratoria, of via een Vegatest, LBA (Levend Bloed Analyse: http://www.bodymindspirit.nl/flyaway/lyme.htm en: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1315277 )

Meer info over de ziekte van Lyme, een goede en duidelijke site is bijvoorbeeld: http://www.tekenbeetziekten.nl/
Symptomen: http://www.tekenbeetziekten.nl/symptomen/
Diagnose: http://www.tekenbeetziekten.nl/de-diagnose/
Misdiagnoses: http://www.tekenbeetziekten.nl/misdiagnoses/

En info op de site van ME-gids.net: http://www.me-gids.net/module-Info-view-pid-136.html

Andere onderzoeksmogelijkheden kunnen zijn Vegatest, LBA (Levend Bloed Analyse) informatie:
Onderzoek:
* Vegatest: Bron: http://www.lymebehandeling.nl/vegatest/

* Informatie folder Vegatest: Bron: http://www.acupunctuur-vanlaar.nl/vegatest-diagnostiek/ en: http://www.acupunctuur-vanlaar.nl/wp-co ... vega12.pdf

* Levend Bloed Analyse (LBA): Bron: http://www.lymebehandeling.nl/levend-bloed-analyse/

* Behandeling: Bron: http://www.lymebehandeling.nl/behandeling/

* onderzoek naar Coeliakie?

Als deze onderzoeken allemaal gedaan zijn, heb je dan ook kopieën gekregen of gevraagd van de uitslagen?

En weet je of al deze waarden goed zijn?
Bijvoorbeeld Vitamine D: is de waarde tussen de 80 en 100?
En Vitamine B12: is de waarde boven de 300-350?

En heb je de waarden ook zélf gecontroleerd? Een huisarts/internist noemt waarden nogal eens goed, maar bij controle blijkt dat nog wel eens niet het geval te zijn.
Ik vraag je al deze vragen, omdat in de praktijk namelijk best vaak blijkt, dat de onderzoeken die ik hier boven noem, niet gedaan zijn door de huisarts/internist.

Deze onderzoeken zijn érg belangrijk, want je moet éérst andere ernstige ziekten uitsluiten, voordat er pas aan ME gedacht kan/mag worden.

De ziekte van Lyme moet ook éérst worden uitgesloten, voordat de diagnose ME gesteld kan/mag worden.
Nederlandse ME/cvs patientenorganisaties hebben daarvoor een aanbeveling afgegeven in april 2012. Dit is na te lezen bij de volgende links: http://www.me-cvs-stichting.nl/2503/ (lees bij Hoofdstuk 2, Diagnostiek) en: http://www.steungroep.nl/index.php/comp ... 19-04-2012 (lees bij Hoofdstuk 2, Aanbeveling).

En al deze onderzoeken zijn ook erg belangrijk, om te voorkomen dat er niet een andere diagnose wordt gemist, of dat er een verkeerde diagnose wordt gesteld.

Ik heb in 2009 3x een officiële diagnose ME gekregen, gesteld door ME/CVS artsen in ME/CVS Centra in Nederland (Lelystad, Amsterdam, Ede).
Na bloed onderzoek in 2012 in Duitsland (Augsburg) bleek ik Lyme en 5 Co-infecties te hebben. Er is een diagnose gemist, ik heb een verkeerde diagnose ME gesteld gekregen.

Veel sterkte!

Groetjes, Louisa
ME of Lyme?: http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_do ... d-942.html

-Als je geen ster aan de hemel kunt zijn, wees dan een lampje in je huis-
Gebruikersavatar
mear
Beginner
Berichten: 21
Lid geworden op: 05 sep 2013, 19:29

Bericht door mear »

Hoi Louisa,

Dank je wel, zoals in mijn stukje ook staat..ben ik inderdaad getest hier op en schrijf ik ook dat de laatste keer inderdaad ook te laag vit. D naar voren kwam. Heb meerdere bloedonderzoeken gehad, ook lyme en schildklier etc. Ze hebben in al die jaren verder daar in niks gevonden, ook toen was mijn vitamine D gewoon goed. Dat is dus echt iets van de afgelopen maanden en voor die tijd had ik al deze klachten ook al.
There is a little difference in people, but that little difference makes a big difference.
That little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative.
Gebruikersavatar
vivijan
Gevorderd lid
Berichten: 522
Lid geworden op: 11 nov 2009, 19:18

Bericht door vivijan »

Hartelijk welkom.
Gebruikersavatar
mear
Beginner
Berichten: 21
Lid geworden op: 05 sep 2013, 19:29

Bericht door mear »

Bedankt.. ben echt op zoek naar tips wat ik moet doen.. weet het zelf even echt niet meer..
There is a little difference in people, but that little difference makes a big difference.
That little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative.
mieshka
Gevorderd lid
Berichten: 823
Lid geworden op: 30 nov 2011, 17:03

Bericht door mieshka »

Welkom! Misschien eens naar een ME-specialist? Bijvoorbeeld dr. Visser?
Gebruikersavatar
nyx
Donateur
Donateur
Berichten: 366
Lid geworden op: 03 okt 2010, 13:03

Bericht door nyx »

Beste Mear,

Allereerst welkom.

Ik herken wel een beetje mijn verhaal in jouw verhaal m.b.t. de reumatoloog.

Ik had ook al jaren de diagnose Fibromyalgie maar omdat de klachten toenamen werd ik weer door de huisarts doorverwezen naar de reumatoloog.
Die erg kortaf was en eigenlijk bij mij niet eens de moeite nam om me nogmaals te onderzoeken. Ik kreeg pijnmedicatie mee en moest een afspraak maken met de reumaverpleegkundige.

De reumaverpleegkundige ging uitleggen wat Fibromyalgie was. Alsof ik dat na al die jaren nog niet wist. Gaf me info over de reumavereniging en ging een revalidatietraject voor me in gang zetten.

Omdat ik het zelf niet meer wist heb ik besloten om toch maar weer het zoveelste traject te gaan volgen (heb al diverse trajecten/ behandelingen gevolgd zowel lichamelijk als geestelijk). Deze keer dus met de focus op mijn Fibromyalgie (reuma) en CVS. Ik heb een traject van 16 wk bij via Ciran gevolgd en heb daarna meer dan een jaar nodig gehad om weer op het niveau te kunnen komen van wat ik had voor dat ik aan het traject was begonnen (en toen was ik al slecht)
Het revalidatie traject heeft mij meer slecht dan goed gedaan. Ben heel erg achteruit gegaan omdat ik me maar bleef inzetten omdat ik dan beter zou worden. Steeds weer over mijn grenzen, want dat zou goed zijn. Moest conditie opbouwen e.d.

Mijn advies pas op met waar ze je heen sturen. Probeer zo veel mogelijk onderzoeken te laten doen om dingen uit te sluiten en blijf bij jezelf en wat voor jouw goed voelt.
Artsen en revalidatie artsen/ therapeuten werken via protocollen en hun "wetenschap" en dit hoeft niet te betekenen dat je hier ook beter van word.

Heel veel sterkte in je zoektocht.
Gr.
Nyx
Gebruikersavatar
mear
Beginner
Berichten: 21
Lid geworden op: 05 sep 2013, 19:29

Bericht door mear »

Ik schrik van je verhaal Nyx! Wat heftig zeg. Echt onze verhalen komen inderdaad overeen... jeetje..
Bedankt voor je tip, ben benieuwd wat ze gaat doen maandag. Grote kans dat ik uit mijn paasei ga schieten als het net zo'n doos is als de reumatoloog..

@Mieshka: Ik zal eens zoeken.. ik heb geen idee waar ik naar toe kan. Het voelt als een blur!
There is a little difference in people, but that little difference makes a big difference.
That little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative.
Gebruikersavatar
josje15
Gevorderd lid
Berichten: 2775
Lid geworden op: 06 nov 2012, 14:10

Bericht door josje15 »

Hoi Mear, welkom op het forum,
om te bepalen waar je nu naar toe zou kunnen gaan,
kun je hier veel info vinden......
Er worden veel behandelingen beschreven van mensen die die doen/gedaan hebben......
Er gaan hier vast nog wel mensen reageren die die behandelingen volgen.

Een ding alvast: er is geen snelle genezing en mss wel helemaal geen genezing voor ME.
'mijn leven neemt haar eigen vlucht'
Gebruikersavatar
louisa
Gevorderd lid
Berichten: 11884
Lid geworden op: 14 jul 2009, 22:40

Bericht door louisa »

Hoi mear,
mear schreef:@Mieshka: Ik zal eens zoeken.. ik heb geen idee waar ik naar toe kan. Het voelt als een blur!
mieshka schreef:Welkom! Misschien eens naar een ME-specialist? Bijvoorbeeld dr. Visser?
Ik geef je al vast wat aanvullende informatie. Ik hoop dat mieshka dat goed vindt :wink: ?

Dr. Visser, cardioloog, met specialisatie ME, kun je hier vinden: Bron: http://www.parkstadkliniek.nl/cardiologie.html

Deze cardioloog heb ik ook gezien toen hij nog verbonden was aan het ME/CVS Centrum Amsterdam en heeft bij mij, na VC Lelystad, ook een officiële diagnose ME afgegeven: Bron: http://www.cvscentrum.nl/

In sommige gevallen, te lezen op het forum, werkt deze cardioloog de laatste tijd toch ook mee aan Lyme en Co-infecties onderzoek bij Pro Health: Bron: http://www.prohealth.nl/medical/borreli ... _lyme.html

Groetjes, Louisa
ME of Lyme?: http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_do ... d-942.html

-Als je geen ster aan de hemel kunt zijn, wees dan een lampje in je huis-
Gebruikersavatar
louisa
Gevorderd lid
Berichten: 11884
Lid geworden op: 14 jul 2009, 22:40

Bericht door louisa »

Hoi mear,

Weet je dat de oorzaak van Fibromyalgie o.a. ook Lyme (Borreliose) kan zijn?
Heeft de reumatoloog of een neuroloog daar onderzoek naar gedaan, is het uitgesloten?

Zij weten hier namelijk van: Nederlandse Vereniging voor Neurologie: Bron: http://www.neurologie.nl/publiek/patien ... europathie
Wat is de oorzaak

Er zijn veel verschillende type polyneuropathieën, elk met een andere onderliggende oorzaak. De oorzaken zijn te verdelen in de volgende categorieën:

Polyneuropathieën als gevolg van een:

- stofwisselingziekte, bijvoorbeeld suikerziekte of een stoornis van de schildklier of nieren;
- deficiëntie, een tekort aan bepaalde stoffen, bijvoorbeeld vitamine B;
- intoxicatie, een overmaat aan bepaalde stoffen, bijvoorbeeld alcohol of vitamine B of bij behandeling met chemotherapeutica (anti-kankermedicijn);
- erfelijke aandoening, bij een afwijking in het erfelijk materiaal;
- infecties, bijvoorbeeld lepra, AIDS, borrelia;
- auto-immuunaandoening, een verstoorde immuun/ontstekingsreactie van het lichaam, gericht tegen lichaamseigen weefsels en cellen.

Voor de ernstige neuropatische pijn (24hrs in spieren in het hele lichaam, sinds 7-8 jaar) kreeg ik ook de diagnose Fibromyalgie er bij in 2009.
Dat klopte niet, een misdiagnose, ben ik in 2013 te weten gekomen....

Groetjes, Louisa
ME of Lyme?: http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_do ... d-942.html

-Als je geen ster aan de hemel kunt zijn, wees dan een lampje in je huis-
elias
Actief lid
Berichten: 283
Lid geworden op: 12 okt 2012, 20:00
Locatie: Gelderland

Bericht door elias »

Hallo Mear, welkom op het forum.

Dat je radeloos bent is niet zo gek, dat is zo'n beetje iedereen hier, dus wat dat betreft sta je niet alleen.

Het is heel lastig om te besluiten wat je kunt doen beste Mear, er zijn wel een aantal opties zoals PvM, De Meirleir, Dr. Visser, Vegatest of bioresonantie etc etc etc. Maar alle behandelingen kosten geld (wat door verzekeraars in meeste gevallen NIET wordt vergoed!) en daarbij heb je ook GEEN enkele garantie dat je met een bepaalde behandeling kan genezen, je zou er wel baat bij kunnen hebben natuurlijk maar je hebt geen garantie vooraf dus het blijft gokken, er zijn dan ook veel patienten die heel wat geld kwijt zijn zonder maar ook iets te zijn opgeschoten waaronder ikzelf.

Edit: als ik zo je symptomen lees dan denk ik eerder aan ME (en niet aan fibromyalgie of CVS.)
''sometimes the hardest thing and the right thing are the same''
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

Foutje, elias: Dr Visser kost je geen geld, alles wordt bij hem vergoed.

Dit is ook de enige reguliere arts (cardioloog) waar je nu terecht kunt in NL die ME volledig erkent. Als eerste zou ik dat doen. Later kun je nog verder zien of je testen en behandelingen wil/kan doen die je kosten en zoals elias al zegt, zonder garantie.

Ga géén revalidatietraject doen, dat gaat er van uit dat je niet zo serieus ziek bent maar vooral denkt dat je ziek bent en dus te weinig beweegt en dus kunt revalideren, psychosomatiek. Not dus. Velen zijn daar veel zieker van geworden.
Life smells...
Gebruikersavatar
marlène
Gevorderd lid
Berichten: 9364
Lid geworden op: 20 nov 2009, 09:34

Bericht door marlène »

Koortsaanvallen wijst toch op auto-immuniteit of infectieziekten dus moet verder uitgezocht worden!
http://opstaanmetmecvs.blogspot.com

Het is makkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel. - Einstein
Be critical and use your own judgement when using this information. - Marlène R.
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

Maar die kunnen wel onderdeel van ME zijn, koorts is bekend bij ons.
Life smells...
Plaats reactie