artikel in Gazet van Antwerpen 28/3/11 (Fasciatherapie)

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws, artikelen en onderzoek over ME (cvs)

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
nel
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 87
Lid geworden op: 30 sep 2009, 21:07
Locatie: België

artikel in Gazet van Antwerpen 28/3/11 (Fasciatherapie)

Bericht door nel »

Vandaag in Gazet van Antwerpen een groot artikel over fasciatherapie bij cvs en fibropatiënten. Het is deze therapie die ik zelf volg en waar ik eerder al iets over schreef op dit forum. Ik ben spijtig genoeg niet handig genoeg om hem zelf te downloaden en hier te plaatsen. Kan iemand helpen zoeken en plaatsen?
Heb een pakje gezondheid op mijn boodschappenlijstje gezet.
Het goedje is steeds uitverkocht.
nijntje
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 704
Lid geworden op: 03 dec 2006, 14:42

artikel in Gazet van Antwerpen 28/3/11

Bericht door nijntje »

euh, ik heb de tekst uitgetypt gekregen van iemand... volstaat dit ook ?
hier komt hij :

' Fasciatherapie gaat veel dieper dan kine'

Had u al van fasciatherapie gehoord? Dan bent u niet alleen. Er zijn nog maar 150 kinesist-fasciatherapeuten in ons land. Maar die zijn wel erg enthousiast over deze techniek.

“Sinds ik fasciatherapie geef, doe ik geen gewone kine meer”, zegt Katrien De Wachter uit Wijnegem. Zij is een van de tientallen kinesisten op een studiedag over fasciatherapie in Drongen zaterdag.

“Het is veel beter. Het gaat dieper, je bent met de hele persoon bezig en het is zachter dan de traditionele kine. Niet dat die nu geen zin meer heeft. Voor sportmensen bijvoorbeeld blijven de hardere oefeningen nuttig. Maar voor rug- en nekklachten en allerhande psychosomatische problemen, en ook voor fibromyalgie en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) is fasciatherapie echt een stuk beter.”



Wat is het?

Fascia is latijn voor bindweefsel. Ons lichaam bestaat voor 98 procent uit bindweefsel. Het ondersteunt en verbindt organen, botten, spieren, zenuwen, bloedvaten... en speelt een rol in de bloedcirculatie en in de uitwisseling van voedingsstoffen.

Bindweefsel is heel gevoelig en reageert op stress. Lichaamszones raken gespannen en de doorbloeding en voeding van weefsels raakt verstoord. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarin bewegingsstoornissen, psycho-emotionele problemen en fysieke klachten opduiken en elkaar versterken.



Vanwaar komt het?

Het rare is dat de traditionele geneeskunde eigenlijk nooit veel aandacht had voor de fascia. “Als ze lijken onderzoeken, wordt eerst het bindweefsel opengesneden en opzij geduwd. Pas in 1983 kwam een wetenschapper op het idee om het eens andersom te doen”, zegt Paul Sercu, die deze studiedag organiseert. Sercu is zo’n beetje de vader van alle fasciatherapeuten in ons land. Hij volgde opleiding bij de Franse arts en hoogleraar Danis Bois, die de fasciatherapie ontwikkelde in de jaren zeventig.

“Intussen zijn er vele honderden wetenschappelijke artikels geschreven over het bindweefsel. Maar veel artsen kennen het nog altijd niet en wantrouwen het”, zegt Sercu.



Wat doen ze?

Fasciatherapeuten masseren zacht, traag en precies, over heel het lichaam. Een tweede luik is de beweeg- en oefentherapie, een derde het gesprek. Het doel is een grondig en duurzaam genezingsproces.



Terugbetaald

Fasciatherapie kan net als kine worden voorgeschreven door een arts en wordt dan terugbetaald.

De Antwerpse interniste Herlinde Wynants verwijst geregeld mensen door naar fasciatherapeuten. Niet toevallig pleit zij ook voor een nieuwe kijk op geneeskunde. “We moeten vertrekken van de complexiteit van de mens, van de wisselwerking tussen geest en lichaam, van ziekte- en herstelprocessen”, zegt ze.

Ze schetst hoe een overmaat aan stress allerhande gevolgen kan hebben die elkaar versterken en op een bepaald moment - op het ‘omslagpunt’ - een gezond iemand chronisch ziek kunnen maken.

“Bij haar heb je niet die scheiding tussen lichaam en geest die je nog vaak aantreft”, zegt Paul Sercu. “Ofwel zit het ‘tussen je oren’ en moet je maar naar de psycholoog. Ofwel is het fysiek en moet je maar medicatie slikken.”





Hilde Timmermans, een 37-jarige kleuterleidster en moeder van drie uit Maasmechelen, bracht een beklijvende getuigenis op de studiedag



Ze lijdt aan fibromyalgie en heeft gaandeweg haar halve leven moeten opgeven: les geven, hoe graag ze dat ook deed, sporten en ook haar grootste passie, hoorn spelen. “Het werd allemaal te zwaar. Ik heb moeten leren afgeven, naar mijn lichaam luisteren”, zei ze. De fibromyalgie bezorgde haar constante scherpe pijnen, een eindeloze vermoeidheid en een voortdurend gevoel van koude. “Het enige wat ik niet verloor, was mijn zin om te leven en mijn optimisme.“ Haar gezin is nu alles voor haar, maar ook in de zorg voor haar kinderen moet ze vaak de hulp van haar man inroepen.

Sinds halfweg 2010 volgt ze fasciatherapie. Ze presenteert het niet als een wondermiddel. “Het gaat heel traag. Maar het werkt. Ik weet nog dat bij gewone kinesitherapie alles pijn deed. Dat is nu anders. Ik heb het soms weer gewoon warm. De pijn is minder hevig. Ik heb soms meer energie - en ik kan beter doseren hoe ik die energie investeer, zodat ik nog iets overhoud. En ik heb een positiever zelfbeeld. De dingen die ik doe, doe ik voor mezelf, niet voor anderen.”

Ze is vastbesloten om weer helemaal de oude te worden.

“Dat kan zeker lukken”, zegt interniste Herline Wynants. “Ik zeg niet dat patiënten met fibromyalgie of CVS kunnen genezen, maar ze kunnen helemaal herstellen.” Het verschil is niet eenvoudig en heeft te maken met een omkering van de negatieve spiraal waarin lichaam en geest van de patiënt zijn terechtgekomen.

Paul Sercu zegt niet dat fasciatherapie alleen kan genezen. “Daar moeten we bescheiden in zijn. We kunnen voor verbetering en verlichting zorgen, maar we kunnen niets garanderen.”

Hilde Timmermans betreurt ook nog dat haar ziekte nog altijd niet erkend is, wat de kosten doet oplopen.
Gebruikersavatar
mamoes
Gevorderd lid
Berichten: 560
Lid geworden op: 16 jul 2010, 22:25

artikel in Gazet van Antwerpen 28/3/11

Bericht door mamoes »

Ik ken iemand die van een fysiotherapeut met speciale opleiding lymfedrainage krijgt en waarbij ook het bindweefsel zachtjes gemasseerd wordt.
Dit komt voor mij een beetje overeen met wat ik hier lees.
Hij heeft er baat bij omdat alles wat losser is. Verder kan hij goed omgaan met zijn beperkingen en door zijn activiteiten te doseren en medicatie kan hij een redelijk normaal leven leiden. Genezend is het niet maar hij is dus wel wat soepeler.
Misschien zal deze fasciatherapie in zijn geheel goed zijn voor de mensen die echt niet weten hoe ze verder moeten en verdere hulp nodig hebben op alle terreinen ?
Maar dat kunnen ze natuurlijk zelf aangeven.
Gebruikersavatar
cleopatra
Donateur
Donateur
Berichten: 455
Lid geworden op: 28 feb 2010, 16:19

Bericht door cleopatra »

Ik ken ook een lotgenote die heel veel baat heeft bij fasciatherapie. Het helpt haar de week door te komen zonder al te veel pijn.

Volgens mijn arts is het wel niet erkend voor terugbetaling en moet je het als gewone kiné therapie laten voorschrijven, maar hier lees ik dat dat niet klopt ?
Gebruikersavatar
marlène
Gevorderd lid
Berichten: 9364
Lid geworden op: 20 nov 2009, 09:34

Bericht door marlène »

Als je info leest over neuraal therapie, zal je merken dat de eerste inspuitingen reacties zullen veroorzaken in het bindweefsel. Dat zijn de snelwegen en de straten tussen de cellen. Zonder deze vloeistof kunnen de cellen/organen niet met elkaar communiceren.

In mijn geval steeg de lichaamstemperatuur met bijna 1 graad na slechts een week en het is nooit meer gezakt én stabiel gebleven. Dat komt omdat neuraal therapie de elektrische geleiding in het bindweefsel reguleert. Het zou me niet verbazen dat fasciatherapie dat evenwicht ook herstelt.

Bovendien was na drie maanden de ligpijn fenomenaal gezakt en ook die is nooit teruggekomen.
http://opstaanmetmecvs.blogspot.com

Het is makkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel. - Einstein
Be critical and use your own judgement when using this information. - Marlène R.
Gebruikersavatar
nel
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 87
Lid geworden op: 30 sep 2009, 21:07
Locatie: België

Bericht door nel »

Bedankt Nijntje. Dat is wat ik zocht en wou delen met jullie.
Doe zelf al 2 jaar fascia. Ze hebben mij nooit iets wijsgemaakt dat ik ga genezen, maar dat het draaglijker wordt. Ik merk de gevolgen in verminderde pijnen, diepere slaap, concentratie en geheugen. Je komt uiteindelijk tot een innerlijke rust . Dat heb je nodig om je lichaam weer in balans te krijgen.

Je moet inderdaad een kine-voorschrift vragen aan je huisarts maar op basis hiervan krijg je inderdaad de terugbetaling van het ziekenfonds.
Bij mijn weten zijn de meeste fasciatherapeuten kinesist of ostheopaat van opleiding dus medisch gezien is een kine voorschift dan ook logisch.
In België werkt het in ieder geval zo.
Mensen die een F-pathologie hebben gekregen kunnen zelfs 60 beurten terugbetaald krijgen.

Mensen in de streek van Antwerpen, Gent zou ik zeker aanraden om naar Paul Sercu in Temse te gaan (zie artikel). Ik ga hier zelf ook naar toe en hij is echt de beste hierin. Zelf woon ik 140 km hiervandaan maar 1 keer per maand neemt mijn fasciatherapeut mij mee naar hem voor een intense behandeling.
Heb een pakje gezondheid op mijn boodschappenlijstje gezet.
Het goedje is steeds uitverkocht.
Frank
Actief lid
Berichten: 177
Lid geworden op: 07 nov 2008, 16:07

Bericht door Frank »

Dit doet mij ook denken aan The Perrin Technique.

http://www.theperrinclinic.com/index.html

Voor de Engelssprekende deze link via youtube:
http://www.youtube.com/results?search_q ... nique&aq=f

Ik heb dit willen doen. Er is iemand in een praktijk in maastricht die dat doet, maar het kost zo'n 100 euro voor één uur.

http://www.topbalancemaastricht.nl/home
mehans
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 27 nov 2010, 20:06

Bericht door mehans »

Heeft deze behandeling mogelijk te maken met

het Ehlers- Danlos Syndroom (EDS) ?

Dit geeft namelijk o.a. ook chronische vermoeidheid, . . .
"Iemand leren om onafhankelijk te groeien, voor zichzelf, is misschien de grootste dienst dat men een andere kan bewijzen"--Benjamin Jowett
Gebruikersavatar
malu
Gevorderd lid
Berichten: 1085
Lid geworden op: 15 sep 2011, 13:23

Bericht door malu »

Is dit hetzelfde als Bowentherapie? Anders heeft het er wel heel veel van weg...

Bij Bowentherapie wordt de fascie met zachte rollende bewegingen gemasseerd, daarna volgt er een korte pauze.

Naast osteopathie is dit de enige alternatieve therapie waar ik baat bij had: meer rust en beter kunnen verdragen van prikkels. Maar net als vele andere therapieën werkt het niet genezend.

Wel hielp het direct voor bepaalde ongemakken: in de bus op weg naar die therapie werd ik altijd erg misselijk, door zelf wat technieken toe te passen ging dat een stuk beter!
De wereld achter ME: http://memalu.blogspot.com/
Gebruikersavatar
semma
Gevorderd lid
Berichten: 1448
Lid geworden op: 23 nov 2011, 03:15

Bericht door semma »

Bowentherapie gegoogeld:
Een Bowen behandeling is enigszins afwijkend van andere therapieën door de regelmatige pauzes. Tussen elke serie van enkele zogenaamde Bowen ‘moves’ verlaat de therapeut gewoonlijk de ruimte gedurende enkele minuten. Dit is bedoeld om het lichaam maximale concentratie op de gegenereerde signalen te geven. Indien de therapeut in de ruimte zou blijven, kan al snel een gesprek ontstaan en de cliënt zal zich, bewust of onbewust, geobserveerd voelen en in de gaten houden wat de therapeut doet.
Dat weglopen zou me pas goed irriteren. Alleen al dat geklepper. Een therapeut die telkens even de gang op moet, zal ook niet ontspannen zijn. Praten met de 'peut tijdens massage? Moet niet mogen, gewoon zeggen pauze = inkeer & rust.
Gebruikersavatar
semma
Gevorderd lid
Berichten: 1448
Lid geworden op: 23 nov 2011, 03:15

Bericht door semma »

Waarom kunnen ze niet gewoon een lijst met adressen opgeven? Via Google kom je op honderden paginga's die geen van allen iets met <therapie> AND <woonplaats> te maken hebben!
Gebruikersavatar
malu
Gevorderd lid
Berichten: 1085
Lid geworden op: 15 sep 2011, 13:23

Bericht door malu »

@semma
Viel echt ontzettend mee hoor, je wist gewoon dat de bewegingen 5 min duurden en daarna maakte ze zich onzichtbaar. Door de werking van de therapie en het vertrouwen heb je het niet eens door. Heel anders dan wanneer de schoonheidsspecialist me alleen laat om het masker te laten intrekken bv - dan ga ik echt liggen wachten tot ze terugkomt. Ze verlaten bij Bowentherapie de ruimte vooral omdat je dan geen aanwezigheid of interactie met elkaar voelt, ook al praat je niet met elkaar en kan je elkaar ook niet altijd zien. Die rustpauze na de behandeling voelt erg goed, het moet echt bezinken. Het is allemaal erg subtiel.
De wereld achter ME: http://memalu.blogspot.com/
tinnie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 112
Lid geworden op: 20 jan 2008, 14:01
Locatie: antwerpen

Bericht door tinnie »

ik lees ergens in het artikel de naam: Herlinde Wynants, en al mijn haar komt recht
Deze mevrouw heeft jarenlang het cvs-centrum in antwerpen gerund en is ervan overtuigd dat cvs een psychische aandoening is.
zij was ook degene die vele van ons patiënten aldaar zou herprogrammeren...
ze gelooft in cgt en graded exercise

zelf heb ik twee jaar lang fasciatherapie gekregen, met veel moed aan begonnen,maar het heeft niks uitgehaald,
integendeel, op den duur wilde ik niet meer dat die therapeute aan mijn lichaam kwam, vooral als ik veel pijn had, dan was dat rekken en strekken er te veel aan;
de gesprekjes gingen ook steeds over alof ik een stressziekte had, en de pijn van de stress kwam en niet van de ME;
ook het pinokkioboek waarin Herlinde Wynants het warm water heruitvindt lag daar in de wachtkamer...
het is ontspannend op het moment zelf, een beetje zoals cranio-sacrale massage, maar dan voor het ganse lichaam,
maar dat was dan ook het enige.
tegen dat ik thuis was was het effect weg..en mijn lichaam vaak uitgeput
het zou vanalles doen, mijn immuunsystem verbeteren, ik zou sterker worden, de pijn zou verminderen etc etc
niks van dat alles, jammer...
ik zou het alleen nog weer opnemen als ik wat wil ontspannen, en dan ook bij een kine die weet wat ME is
het spijt me, maar het is weer een reclame artikel voor het 'bio-psycho-sociale cvs-model'
Gebruikersavatar
semma
Gevorderd lid
Berichten: 1448
Lid geworden op: 23 nov 2011, 03:15

Bericht door semma »

Dat je lichaam er uitgeput van raakt, is best begrijpelijk. Er wordt opslag losgekneed en dat moet afgevoerd worden. Daarvoor zouden ze ook hulp kunnen bieden, want hoe help je je lichaam om afval stoffen in de buurt van de huid eruit te werken?
Plaats reactie