Myofasciale Therapie

Hier is er plaats voor discussie en vragen over alternatieve methodes bij ME (cvs).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
hayes
Actief lid
Berichten: 132
Lid geworden op: 23 jul 2010, 14:59

Myofasciale Therapie

Bericht door hayes »

Site Belgische vereniging: http://www.trigger.be

Ik heb donderdag mijn eerste consultatie. Ik vind het naast osteo en kiné het proberen waard. Zijn meer gespecialiseerd in het verband tussen verschillende spieren. Hoe het vb kan dat ergere rugpijn naar de nekstreek kan trekken ed..

Iemand ervaringen? Of evt meer informatie?
With hands held high into a sky so blue,
as the ocean opens up to swallow you.
mehans
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 27 nov 2010, 20:06

Bericht door mehans »

" Wat is Myofasciale Therapie ?
tekst : Peter Jonckheere


een alternatieve manier van oorzakelijke pijnbehandeling.

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten (TP) genoemd, die pijnen ver-oorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken.

Is de myofasciale therapie een nieuwe behandelingsvorm? Neen. De oorsprong van de behandelingsmethode kunnen we reeds een 3000 jaar geleden terug-vinden in het verre China. Pijnen veroorzaakt door spieren werden toen al behandeld door middel van het aanprikken met acupunctuurnaalden en manuele rekkingstechnieken. Dit blijven in de huidige behandeling de 2 pijlers waarop de therapie steunt.

Het is pas halfweg deze eeuw dat in de Verenigde Staten van Amerika wetenschappelijke studies werden gedaan naar deze Trigger Punten en dat alles in kaart werd gebracht. Deze pijntrajecten vormen dan ook de sleutel tot een goede spierdiagnose.

Opmerkelijk bij de ontwikkeling van Trigger Punten (pijnpunten in spieren) is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is het oorzakelijke pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht. Zo kan pijn aan de elleboog veroorzaakt worden door een TP in de grote borstspier, door een overbelasting, of door de ontwikkeling van een TP in een spier op het schouderblad. Zo kunnen we een verklaring vinden in het feit dat sommige vermeende tennisellebogen niet reageren op lokale therapie aan de elleboog of op infiltraties op de pijnlijke plaats. De oorzaak van de pijn moet gezocht worden op een andere plaats. Daarom is een navragen naar de activiteiten van de patiënt van groot belang, alsook of de persoon in kwestie vroeger nooit eens zwaar is gevallen of een lokaal trauma heeft meegemaakt. Dit zijn elementen die het normale spierevenwicht kunnen verstoren. Daarbij kunnen ook gerekend worden, een beenlengteverschil, scoliose, gewrichtsaandoeningen, enz... .

Bij mensen met liespijn kunnen we bijvoorbeeld de oorzaak ook vinden in de buikspieren. Of de gekende spanningshoofdpijn die zijn oorzaak heeft door TPs in de diepe kleine nekspieren ten gevolge van stress. Deze en gelijk welke gelijkaardige pijnklachten, eender waar op het lichaam kunnen worden behandeld met een specifieke myofasciale therapie wanneer de oorzaak in een of andere spierdysfunctie zit.

Vooraleer een behandeling te starten is het best door middel van een algemeen geneeskundig onderzoek uit te sluiten of niet een andere oorzaak dan een slecht functionerende spier de oorzaak is van de pijn. Het is wel zo dat de aanwezigheid van deze pijnpunten niet vast te stellen is op rontgenfoto’s of scanner. Wanneer de arts geen specifieke aandoening vindt die de oorzaak kan zijn voor de pijn, of er reeds van alles werd geprobeerd om de pijn te behandelen zonder resultaat is dit een goede uitgangsbasis om te controleren of niet een of meerdere spieren de oorzaak zijn van de pijn. Daar de myofasciale therapie in Europa nog niet zo gekend is komt het erop aan een therapeut te raadplegen die perfect op de hoogte is van dit soort klachten.

Eens de goede diagnose werd gesteld kunnen de resultaten verbluffend worden genoemd. Reeds verschillende professionele sportmensen laten zich met succes behandelen met deze therapie wanneer zij blessures hebben die te wijten zijn aan een overbelasting van hun spierstelsel. Meer en meer sportartsen zien het grote nut in van deze manier van pijnbehandeling en sturen hun patiënten door naar iemand die gespecialiseerd is in de myofasciale therapie. Er wordt niet alleen symptomatisch op de pijn behandeld, maar ook worden zoveel mogelijk de oorzaken uitgeschakeld die aanleiding geven tot de pijn. De patiënt wordt goed uitgelegd waardoor de pijn ontstaat en daar wordt op gewerkt.

Niet alleen sporters komen in aanmerking voor deze therapie, maar gelijk wie die om welke reden ook een pijnsyndroom heeft uitgelokt door Trigger Punten in spieren. Bijvoorbeeld de werkvrouw die door het veelvuldig wringen, pijn heeft aan de pols door een overbelasting van een spier in de onderarm, met ontwikkeling van pijnpunten. Of de hernia-patiënt die na zijn rustperiode of revalidatie na een operatie met een blijvende pijn zit die nergens mee verdwijnt. Door de statiekverandering van de wervelkolom kunnen pijnpunten zich gaan ontwikkelen in bepaalde rug of bilspieren die de oorzaak zijn van de resterende pijn. Wie kent niet de patiënt met regelmatig terugkerende hoofdpijnen, die al alles heeft geprobeerd en geslikt, maar nergens geen baat vindt. Zijn de spieren in de nekzone en het hoofd al eens gecontroleerd op pijnpunten? Of de vrouw die pijn heeft aan de borstklier, waarbij het gynaecologisch onderzoek niets abnormaal aantoont. De oorzaak ligt dan meestal bij pijnlijke trigger punten in een of andere borstspier. Of de patiënt met pijn aan de schouder die niet reageert op inspuitingen of klassieke kinesitherapie, waarbij de oorzaak ligt in een overbelasting van een van de 19 spieren die kunnen schouderpijn geven. Dit zijn maar een paar voorbeelden uit het indicatiegebied van de myofasciale therapie, maar ze geven een duidelijk beeld waarover het gaat.

We komen maar al te vaak in aanraking met pijnklachten. U hebt ondertussen waarschijnlijk al begrepen dat vele van deze klachten hun oorzaak vinden in een of ander overbelastingsfenomeen. Te dikwijls krijgen deze klachten de diagnose mee van een ontsteking. Iemand met kennis van myofasciale dysfuncties en Trigger Points weet ondertussen beter dan wie ook dat dit in de meeste gevallen niet opgaat. Gelijkaardige pijnen kunnen een onderdeel zijn van een musculoskeletale dysfunctie. Deze pijnen en hun oorzaak zijn perfect, zeer snel en efficiënt te behandelen. Daartoe is enkel een juiste beoordeling en behandelingsstrategie noodzakelijk. De myofasciale therapie biedt de beste oplossing in deze gevallen. "


@Hayes:

Kan jij ons ondertussen meer vertellen over je behandeling ?
"Iemand leren om onafhankelijk te groeien, voor zichzelf, is misschien de grootste dienst dat men een andere kan bewijzen"--Benjamin Jowett
mehans
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 27 nov 2010, 20:06

Bericht door mehans »

hayes,

kun je ons ondertussen meer vertellen over je ervaringen ?
"Iemand leren om onafhankelijk te groeien, voor zichzelf, is misschien de grootste dienst dat men een andere kan bewijzen"--Benjamin Jowett
Gebruikersavatar
hayes
Actief lid
Berichten: 132
Lid geworden op: 23 jul 2010, 14:59

Bericht door hayes »

Zeker een zeer interessante ervaring, in 5 beurten zijn er bij mij 8 triggerpunten gevonden. Maar Myofasciaal lijkt me meer een behandeling voor acute problemen.. Niet voor steeds terugkerende klachten, daar is de behandeling en het steeds weer reageren te zwaar voor. Al kan dit aan de behandelaar waar ik ben geweest liggen.. Meer dan triggerpunten zoeken en daar dan een naald insteken (geen fijn gevoel in steenharde, ontstoken spieren) deed hij niet.. Het punt dat dan werd losgemaakt voelde dan eerst 2-3 dagen heel stijf en pijnlijk, om dan wel een zekere vooruitgang te hebben. Maar omdat er zoveel triggerpunten een rol speelden, hield dit nooit lang vol en zat weer wat anders vast tegen dat ik een week later terug moest. Myofasciaal is misschien wel aan te raden in een totaalbehandeling samen met andere (zachtere) technieken, maar op zich veel te zwaar voor de gemiddelde cvs-patient.

Voordeel is wél dat ze een bepaald patroon proberen te zoeken. Na die 5 beurten heeft hij mij doorgestuurd naar een kaakspecialist. Dit omdat hij vermoedde dat mijn klachtenpatroon startte bij mijn kaak, een verkeerde bite (uitleg: http://www.tandheelkundestudent.nl/nieu ... n1093.html). Die nam mijn klachten zeer serieus en is ook een hele tijd met mijn bezig geweest (1,5u). Heeft zo wat elk triggerpunt/gevoelig punt bloot gelegd. Er was weldegelijk een probleem met de kaak, maar dit was volgens haar niet het primaire probleem. Een beenlengteverschil van bijna 2cm, ontstaan tijdens de groei, is volgens haar het echte probleem. Zeer interessant allemaal, heb ik oa dit over gevonden, waar ze de link leggen tussen een beenlengteverschil, myofasciale therapie en fybromyalgie => http://books.google.be/books?id=s2nT_4D ... &q&f=false

Nu al een paar weken aan het proberen uit te vissen hoe ik dit het beste aanpak.. Dit oplossen is moeilijker dan eerst gedacht. Op mijn eerste behandeling om dit te corrigeren reageerde ik de eerste dagen zéér goed: niets misselijk, sterke doorbloeding, rustige hartslag, geen vermoeidheid, kilo's vlogen er plots bij. Maar later is het erg fout gelopen als alles uiteindelijk weer scheef begon te trekken.. Een definitieve oplossing zal nog niet voor meteen zijn.
With hands held high into a sky so blue,
as the ocean opens up to swallow you.
mehans
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 27 nov 2010, 20:06

Bericht door mehans »

hayes schreef: Een beenlengteverschil van bijna 2cm, ontstaan tijdens de groei, is volgens haar het echte probleem.
is dat toeval ? ik heb dat ook.
"Iemand leren om onafhankelijk te groeien, voor zichzelf, is misschien de grootste dienst dat men een andere kan bewijzen"--Benjamin Jowett
Gebruikersavatar
karolien
Donateur
Donateur
Berichten: 2913
Lid geworden op: 17 jun 2009, 18:33

Bericht door karolien »

Mijn dochter die ook CVS heeft, heeft dat ook, en ook scoliose...
I take one day at a time, unless they all attack at once.
mehans
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 27 nov 2010, 20:06

Bericht door mehans »

karolien schreef:Mijn dochter die ook CVS heeft, heeft dat ook, en ook scoliose...
scoliose heb ik ook
"Iemand leren om onafhankelijk te groeien, voor zichzelf, is misschien de grootste dienst dat men een andere kan bewijzen"--Benjamin Jowett
Gebruikersavatar
hayes
Actief lid
Berichten: 132
Lid geworden op: 23 jul 2010, 14:59

Bericht door hayes »

Ik denk dat dit in mijn geval geen toeval is... Voor mijn huidige rugklachten wel te verstaan. Of het ook zo'n grote invloed kan hebben dat het cvs-achtige zaken kan veroorzaken, geen idee. Er zijn wel massa's zaken dat zo op lang termijn klachten kunnen veroorzaakt worden: doorbloedingstoornissen, foute houding, verstoorde bezenuwing, verstoord zuur-base-evenwicht, chronische onstekingen, ...

Maar ruim 50% van alle mensen hebben een (klein) beenlengteverschil. Ik veronderstel dat dit binnen de cvs/ME groep dus ook niet anders zal zijn.. Dus zo uitzonderlijk is dit dus ook niet. De een kan perfect leven met een verschil van 3 cm, terwijl een ander al klachten krijgt van enkele mm.

Het vreemde is dat bij mij het verschil groter bleek dan het op het eerste zicht was (met het blote oog wel te verstaan), door dat dit verschil overal in je lichaam gecompenseerd wordt. Voor de behandeling had ik maar een verschil van nauwelijks 0,5 cm, na de behandeling tegen de 2 cm. De eerste weken veranderde dit verschil constant en reageerde ik als gek hierdoor. Momenten dat ik echt slecht was terug kleiner, na behandeling bij een gewone kiné en alles weer wat ontspande vergrootte het weer. Op termijn begon alles te ontsteken, fibro-aanvallen die ik nooit eerder had gehad. Ben ik zelf even mee in het ziekenhuis beland. Nu alles wat lijkt te kalmeren blijft het verschil nu al een tijd constant op rond de 1,5cm. Het verkleint dus niet meer zoals vroeger. Slijt oa ineens de schoen van mijn te kort been enorm snel af.

Het is iets heel complex waar ik helemaal nog niet uit ben. De reacties die ik heb gehad zijn ver buiten wat ik had verwacht. Dus zelf als je ook een verschil hebt, niet zo maar aan laten prutsen, manueel laten corrigeren of met zooltjes. Informeer je eerst heel goed. Maak vooral niet de fout om te snel te veel te willen doen. Ik had een beetje een eureka-moment toen ik dit allemaal gevonden had, en de eerste reacties waren zo veelbelovend, maar de terugslag kan enorm zijn.
With hands held high into a sky so blue,
as the ocean opens up to swallow you.
Plaats reactie