Psychologen en specialisaties

Stel hier je vragen over gezondheid in het algemeen (niet specifiek over ME)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Renka
Gevorderd lid
Berichten: 669
Lid geworden op: 30 aug 2007, 18:53

Psychologen en specialisaties

Bericht door Renka »

Hoi iedereen,

Aangezien er nog steeds erg veel onduidelijkheid blijkt te zijn over psychologen, besluit ik hier even wat info te plaatsen. Misschien hebben jullie er iets aan. Dit nav het onderwerp 'klinisch psycholoog' elders op het forum.

Allereerst is er de opleiding psychologie aan de universiteit. Na 2 jaar (op de meest uni's) kies je een richting, bijv. klinische psychologie, neuropsychologie, ontwikkelingspsychologie etc. etc. Alles bij elkaar is dit een opleiding van 4 jaar. Dan ben je dus psycholoog.

Vervolgens kun je, als je bepaalde afstudeerrichtingen hebt gekozen, de opleiding tot GZ-psycholoog doen. Informatie:
Gezondheidszorgpsycholoog BIG
De gezondheidszorgpsycholoog BIG is werkzaam in alle sectoren van de gezondheidszorg. Deze psycholoog behandelt psychische stoornissen, problemen in de levenssfeer en de psychische aspecten die samengaan met lichamelijke ziekten en invaliditeit. Hoofdtaken van de gezondheidszorgpsycholoog zijn diagnostiek en behandeling. Daarbij worden psychologische kennis en ervaring toegepast. Erkende gezondheidszorgpsychologen zijn geregistreerd in het BIG-register van Gezondheidszorgpsychologen van het ministerie van VWS. De opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog is een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar.


Ook kun je daarna een opleiding tot klinisch psycholoog doen.
Klinisch psycholoog BIG
De Klinisch Psycholoog BIG is een specialist (vergelijkbaar met een medisch specialist). Deze psycholoog heeft na de universiteit een zesjarige postdoctorale opleiding gevolgd die hem/haar heeft toegerust om complexe problemen te behandelen. De klinisch psycholoog is meestal werkzaam in instellingen zoals ziekenhuizen. Er zijn ook klinisch psychologen die (soms naast hun werk binnen een instelling) een eigen psychologenpraktijk voeren. U kunt bij de klinisch psycholoog terecht voor een psychotherapeutische behandeling. Daarnaast is de klinisch psycholoog gespecialiseerd in het verrichten van psychodiagnostisch onderzoek, vaak met behulp van tests. De klinisch psycholoog kan ook crisisinterventies verrichten.

En dan hebben we nog de psychotherapeut.
Psychotherapeut BIG
De Psychotherapeut BIG is opgeleid om intensieve psychologische hulp te verlenenen, met toepassing van psychotherapeutische behandelmethoden. De psychotherapeut tracht in samenwerking met de cliënt psychische klachten en problemen op te heffen of zoveel te verminderen dat men er minder last van heeft. Het beroep van psychotherapeut valt onder de wet BIG. Psychotherapeuten hebben een postdoctorale beroepsopleiding van ongeveer vier jaar gevolgd. Tot de opleiding worden doctorandi in de geneeskunde, psychologie, pedagogiek of geestelijke gezondheidskunde toegelaten


Overigens hebben bijna alle psychotherapeuten op dit moment ook de GZ gedaan. Daarnaast zijn er nog heel veel verschillende specialisaties en titels, maar ik zal het niet te onoverzichtelijk maken.

Als jullie nog vragen hebben, stel ze dan gerust!!
Ook kun je meer info vinden op www.psynip.nl of evt. op www.rino.nl.

Groejtes, Karen
MacM
Gevorderd lid
Berichten: 612
Lid geworden op: 02 mei 2007, 23:28

Psychologen en specialisaties

Bericht door MacM »

Wat heb jij eigenlijk gedaan?
Gebruikersavatar
Renka
Gevorderd lid
Berichten: 669
Lid geworden op: 30 aug 2007, 18:53

Psychologen en specialisaties

Bericht door Renka »

Ik heb alleen de unversiteit en ben dus 'psycholoog' in de ruimste zin van het woord. Met een specialisatie in zingeving en existentieel welbevinden. Bij dat laatste moet je denken aan vragen als 'wat is de zin van het leven', 'welke doelen stel ik mezelf' etc. Heb onderzoek gedaan binnen een tbs-kliniek wat enorm interessant was.
Ik wil geen gz-psycholoog worden. Psychotherapeut lijkt me nog wel heel erg leuk, maar alleen de opleiding kost al meer dan 20.000 euro en daarbij voldoe ik (nog) niet alle toelatingseisen. Maar wie weet...
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

Bericht door Alie »

hoi karen
ik vind het al knap dat je het tot psycholoog heb kunnen brengen
want het lijk mij niet makkelijk
en om door tegaan naar klinisch psychologie
krijg je daar geen subsidie voor
maar het lijk mij een moeilijke studie voor een m.e patiente
maar als je het lukt dan is dat een mooi beroep
en dan die toelatings eisen liggen behoorlijk hoog had ik gehoord best moeilijk hoor succes
liefs alie
Gebruikersavatar
Shavonne
Gevorderd lid
Berichten: 1758
Lid geworden op: 12 sep 2007, 21:47

Bericht door Shavonne »

@Karen: dus we hebben hier een echte psycholoog!!! Heel knap dat je die richting gekozen hebt!!
Maar merk je nu aan ons allemaal, hoe we zo'n beetje zijn en inelkaar steken? Of moet je dan iemand echt zien en meer weten over de situatie etc? Lijkt me toch wel dat je teksten van ons anders bekijkt, of meen ik dat maar?
Lijkt me trouwens heel moeilijk om echt te begrijpen wat er met iemand aan de hand is.
Bij de laatste psycholoog kwam ik er zelf achter dat ik depressief was, omdat mijn lichaam me in de steek laat. De psychoog had deze kant van de medaile nog niet bekeken, dus dat vond ik wel een beetje tegenvallen. Maar ik heb wel zoiets, een mens moet zich zelf leren kennen en een psycholoog kan je alleen maar sturen en tot inzicht laten komen, mij ervaring tenminste. Hij helpt je om tot zelf inzicht te komen en dat kan heel wat jaren duren, is mijn ervaring.
Marloes
Gevorderd lid
Berichten: 1297
Lid geworden op: 15 okt 2005, 14:42

Bericht door Marloes »

Shavonne schreef:@Karen: dus we hebben hier een echte psycholoog!!!
We hebben er zelfs meerdere :).
Jazzie is ook psycholoog en ik studeer zelf psychologie.
Laatst gewijzigd door Marloes op 13 nov 2007, 14:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Keep on rockin'
Gebruikersavatar
heikenie
Actief lid
Berichten: 357
Lid geworden op: 21 jun 2006, 12:59

Bericht door heikenie »

Blijkbaar is psychotherapeut bij jullie in nederland een goed beschermd beroep. Hier in belgie is dat wel anders. Het beroep van klinisch psycholoog is wel beschermd maar zowat iedreen kan zich psychotherapeut noemen met een of andere bijscholing.

Het is wel zo dat er ook wel heel degelijke therapieopleidingen zijn en dat er daar ook goede therapeuten uitkomen ook zonder de vooropleiding van psycholoog.
Een van onze schoonzoons is kinderpsycholoog en volgt nu het derde jaar van de therapieopleiding. Hij is ondertussen werkzaam in de thuisopvolging van kinderen na opname in een psychiatrische kliniek. Onze dochter is orthopedagoge ( hogeschool ) en is al jaren werkzaam in de gezinsbegeleiding van kinderen met een gedragstoornis. Zij volgt nu ook een therapieopleiding speciaal gericht op gezinsbegeleiding , het eerste van drie jaren.

Die opleidingen zijn inderdaad heel duur. Onze schoonzoon moet die zelf bekostigen maar de lesdagen worden wel gezien als werkdagen. Mijn dochter volgt de opleiding op kosten van het werk en ook haar lesdagen tellen door als werkuren.

Dit zijn wel erkende opleidingen en zo zij er nog een paar langlopende ernstige opleidingen. Daarnaast kan men zich echter ook na een korte opleiding of zelfs zonder de naam therapeut aanmeten. Een tweede luik aan deze toestand is dat er ook geen officiele tarieven bestaan voor psychotherapie en dat soms hoog kan oplopen zeker omdat daarvoor ook geen tussenkomst van de ziekteverzekering bestaat.

In ziekenhuizen en in centra voor geestelijke gezondheidszorg zijn de tarieven wel betaalbaar.

Tot zover een belgische aanvulling bij de duidelijke uitleg van Karen. Om volledig te zijn moet ik hier aan toevoegen dat men hier ook op zoek is naar oplossingen om deze toestand te regulariseren.

Groetjes

Heike
I will survive
Gebruikersavatar
Shavonne
Gevorderd lid
Berichten: 1758
Lid geworden op: 12 sep 2007, 21:47

Bericht door Shavonne »

Drie nog wel!! Hoe denken jullie zelf over cgt?
Gebruikersavatar
Jazzie
Gevorderd lid
Berichten: 1400
Lid geworden op: 13 okt 2005, 09:06

Bericht door Jazzie »

Shavonne schreef:Hoe denken jullie zelf over cgt?
Ik ben zelf toevallig opgeleid om cognitieve gedragstherapie te geven. Het is een zeer effectieve therapie bij zaken zoals bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis. Maar mijns inziens is het geen geneeswijze voor CVS/ME. Al kan het sommige CVS-patiënten wel voor een (psychische) neerwaartse spiraal behoeden. Maar de lichamelijke aandoening blijft.
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

Bericht door Alie »

we zitten hier wel goed zeg
met verpleegkundige en psychologen
en nu jazzie weer met haar opleiding
nu moeten we toch beter worden
Gebruikersavatar
Shavonne
Gevorderd lid
Berichten: 1758
Lid geworden op: 12 sep 2007, 21:47

Bericht door Shavonne »

Aha, daar was ik dus echt benieuwd naar Jazzie!!
Plaats reactie