Van de arts die dit beschreef in een artikel (dat op - korte of langere termijn - iedereen glutenintolerant is) zit het grote probleem met gluten vooral in het brood en alle andere (grote) glutenbevatters. Dus gaat dit ook op voor mensen die geen potjes gebruiken, maar wel glutenhoudend brood, pasta etc. Elke extra toevoer van gluten (als in potjes, sausen enz) maakt de situatie er zeker niet beter op. En wat je zegt over de gelatine en vergroten doorlaatbaarheid vd darm zal ongetwijfeld het proces versnellen....marlène schreef:Zolang ze gluten en gelatine (meestal varkensvet -> dat de doorlaatbaarheid van de darmen vergroot) in elk potje gaan verwerken, zal het inderdaad ten koste gaan van de mens zijn gezondheid op lange termijn.
Wat irritant Marlene, dat je zonder aantoonbaarheid van intolerantie voor gluten geen vergoeding krijgt. Dat scheelt idd nogal. En je hebt gelijk dat pseudo of niet: de gevolgen zijn er evengoed. Het grote verschil is wel dat met pseudo de mogelijkheid bestaat dat het ooit (bij bepaald herstel vd darm) wel weer kan, met aangeboren coeliakie (ben d'r ook eigenaar van) is dit per definitie uitgesloten, ook niet als je (m'n) darmen volledig hersteld zouden zijn...