Oorzaak chronische pijn in zenuwstelsel

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws en onderzoek over gezondheid in het algemeen (niet specifiek over ME).

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
marlène
Gevorderd lid
Berichten: 9364
Lid geworden op: 20 nov 2009, 09:34

Oorzaak chronische pijn in zenuwstelsel

Bericht door marlène »

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/ ... lsel.dhtml

Chronische pijn in spieren of gewrichten waarvan men wel eens zegt dat hij "tussen de oren" zit, kan te wijten zijn aan een overgevoelig centraal zenuwstelsel. Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een reeks parameters opgesteld om dit soort pijn te herkennen.

Veel geld
Chronische pijnen zoals aanhoudende whiplashpijn of lage rugpijn behoren tot de grootste slokoppen van het budget van de ziekteverzekering. Heel wat geld en tijd worden geïnvesteerd in de vaak vruchteloze zoektocht naar een oorzaak.

Overgevoelig
Voor dit soort schijnbaar onverklaarbare pijnen bestaat er echter wel degelijk een wetenschappelijke verklaring: ze zijn een gevolg van een overgevoelig centraal zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). De kern van de problematiek situeert zich bijgevolg niet in de spieren of de gewrichten.

Gevoelig
Pijn ten gevolge van een overgevoelig zenuwstelsel komt vaak voor bij mensen met een chronische whiplash, artrose, chronische lage rugpijn, reuma, chronische hoofdpijn en zo meer. Deze mensen, die meestal slecht reageren op gangbare behandelingen, worden voorts gevoelig voor allerhande prikkels zoals druk, geluid, licht, geuren, medicatie, pesticiden, koude en ook stress. Vaak treden er ook klachten simultaan op zoals vermoeidheid, slaapproblemen of concentratiestoornissen.

Mensen die zich hierin herkennen, gaan volgens de onderzoekers best naar een zorgverstrekker gespecialiseerd in het bewegingsapparaat, zoals een manueel therapeut. Het doel van de behandeling is het centrale zenuwstelsel tot rust brengen. (belga/ep)

25/05/10 11u33
Bron: Het laatste nieuws
Plaats reactie