Belastingaftrek zorgkosten van 2009

Alles over hulpmiddelen en tips om het leven met ME(cvs) iets aangenamer te maken. Vragen over sociale voorzieningen, verzekeringen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
mar55ry
Beginner
Berichten: 15
Lid geworden op: 05 nov 2009, 19:24
Locatie: Amsterdam

Belastingaftrek zorgkosten van 2009

Bericht door mar55ry »

De nieuwe regeling 'aftrek specifieke zorgkosten' vervangt vanaf 2009 de oude regeling 'aftrek ziektekosten of andere buitengewone uitgaven'.

genees- en heelkundige hulp

(de huisarts, de tandarts, de fysiotherapeut of een specialist
verpleging in een ziekenhuis of een andere verpleeginstelling
paramedische behandelingen door (of onder begeleiding van) een arts
Bijvoorbeeld: acupunctuur, revalidatie, logopedie, homeopathie
25% van de eigen bijdrage voor verpleging in een AWBZ-instelling de eigen bijdrage op grond van de AWBZ voor verblijf buiten een AWBZ-instelling, de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning)

voorgeschreven medicijnen

(alleen de kosten van medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven, zijn aftrekbaar. Het moeten medicijnen zijn die door Nederlandse artsen als medicijn worden beschouwd. Dit kunnen ook homeopathische medicijnen zijn)

hulpmiddelen

(Hulpmiddelen zijn voorzieningen of apparaten waardoor u de normale lichaamsfuncties kunt uitoefenen, wat u anders niet kunt. De volgende uitgaven voor hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld aftrekbaar: steunzolen, gehoorapparaten, kunstgebit en prothesen, blindengeleidehond,
rolstoel, krukken, rollator en traplift onderhoud, reparatie en verzekering van deze hulpmiddelen.

Uitgaven voor hulpmiddelen die bedoeld zijn ter vervanging van het gezichtsvermogen zijn aftrekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een blindenstok, een blindengeleidenhond of bepaalde aanpassingen aan een computer.Let op!
De uitgaven ter ondersteuning van het gezichtsvermogen zijn niet meer aftrekbaar. Het gaat hierbij om hulpmiddelen zoals brillen, contactlenzen, contactlensvloeistof en dergelijke. Dit geldt ook voor de kosten van ooglaserbehandelingen)

vervoer

(uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis
uitgaven voor ambulancevervoer
extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit

U mag de kosten aftrekken als u aannemelijk kunt maken dat u door uw ziekte of invaliditeit hogere vervoerskosten hebt. Deze hebt u in vergelijking met mensen die niet ziek of invalide zijn en in financieel en maatschappelijk opzicht met u vergelijkbaar zijn. U doet dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van de gegevens van het nibud of het CBS)

een dieet

(Volgt u een dieet op doktersvoorschrift? Dan mag u een vast bedrag voor deze kosten aftrekken. U hebt een dieetbevestiging nodig van uw huisarts als wij er om vragen)

extra gezinshulp

(U hebt een gezinshulp nodig door ziekte of invaliditeit.
U hebt hiervan de rekeningen of kwitanties waarop de volgende gegevens staan:
datum/ bedrag/ naam, adres en woonplaats van de gezinshulp of instantie aan wie u de kosten betaalt
U telt alleen het deel van de uitgaven mee dat uitkomt boven een bepaald bedrag, de drempel)

extra kleding en beddengoed

Uitgaven voor kleding en beddengoed, en het wassen daarvan, zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar:
(de uitgaven zijn een rechtstreeks gevolg van ziekte of invaliditeit en de ziekte duurt minimaal een jaar of gaat waarschijnlijk minimaal een jaar durenVoor deze uitgaven mag u een vast bedrag meetellen van € 300. Kunt u aantonen dat de extra uitgaven hoger waren dan € 600? Dan mag u € 750 meetellen. De bedragen gelden per persoon en voor een heel jaar)

reiskosten ziekenbezoek

(U en de zieke hadden bij het begin van de ziekte samen een huishouden. U bezoekt de zieke in 2009 regelmatig. De zieke wordt langer dan een maand verpleegd. Wordt de zieke meerdere keren per jaar verpleegd? Dan mag u de reiskosten alleen meetellen als de zieke in totaal langer dan 1 maand is verpleegd en als de verpleging steeds een gevolg was van dezelfde ziekte. De tijd tussen de verpleegperioden mag niet langer dan 4 weken zijn. De enkele reisafstand tussen uw woning of verblijfplaats en de plaats waar de zieke wordt verpleegd is meer dan 10 kilometer.U mag de uitgaven meetellen voor:reizen per auto
U berekent een vast bedrag van € 0,19 per kilometer.
reizen per taxi, met het OV of op een andere manierU telt de werkelijke reiskosten mee)

Verhoging specifieke zorgkosten


(U mag het bedrag van de uitgaven voor specifieke zorgkosten verhogen met 113% als uw drempelinkomen niet hoger is dan € 32.127. Alleen de uitgaven voor genees- en heelkundige hulp en de reiskosten ziekenbezoek tellen niet mee voor deze verhoging.Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. Als u heel 2009 een fiscale partner had, mag het drempelinkomen van u en uw fiscale partner samen niet hoger zijn dan € 32.127 anders mag u de verhoging niet toepassen)

Belasting terugkrijgen
(Hebt u dit soort specifieke zorgkosten? U krijgt dan misschien geld terug)

Lucht tussengevoegd voor de leesbaarheid. Zuiderzon
Gebruikersavatar
Barb70
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 379
Lid geworden op: 12 dec 2008, 10:43

Belastingaftrek zorgkosten van 2009

Bericht door Barb70 »

Bedankt, altijd weer handig de nieuwe informatie.
Plaats reactie