De vertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie. In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie. Waarom en wat kunt u eraan doen?
Opeenstapeling van gas
Op het einde van het spijsverteringsproces, wanneer de voedingsmiddelen in de dikke darm, het colon, terechtkomen, worden door een normaal proces van bacteriële fermentatie gassen gevormd. Door de opeenstapeling van deze darmgassen kan men last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie. Sommige fenomenen bevorderen deze gasvorming.
Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere (zie onderstaande lijst)
Dat is het geval bij voedingsmiddelen die suiker, koolhydraten (trage suikers) en voedingsvezels bevatten. Melkproducten kunnen, als ze in grote hoeveelheden en op korte tijd worden genuttigd, ook een grotere gasvorming veroorzaken en leiden tot een opgeblazen gevoel. Omgekeerd is het interessant om weten dat personen die al lange tijd (meerdere maanden) geen melkproducten hebben gegeten, te maken kunnen krijgen met een lactose-intolerantie, wat zich uit in een opgeblazen gevoel en flatulentie zodra ze opnieuw melkproducten eten.
We merken op dat een overvloedige en vetrijke maaltijd, die dus moeilijk verteerbaar is, kan zorgen voor spijsverteringsproblemen omdat de werking van de darmen daardoor wordt vertraagd.
Maar ook constipatie, aërofagie en bepaalde lever- en darmaandoeningen kunnen een rol spelen
In geval van constipatie zorgen de opeengestapelde uitwerpselen in de dikke darm voor een uitbreiding van het fermentatieproces, zodat er meer gas wordt gevormd.
Aërofagie is ook een oorzaak van opgeblazen gevoel en flatulentie.
Bepaalde aandoeningen van de lever en de darmen kunnen het volume van de darm doen stijgen (kankers, ziekte van Crohn), terwijl levercirrose een opeenstapeling van water in de buikholte veroorzaakt.
Enkele tips
Er bestaat geen mirakeloplossing, maar men kan wel proberen om de symptomen onder controle te houden. Hier vindt u enkele heel eenvoudige tips die het probleem van opgeblazen gevoel in de darmen kan verlichten.
- Minder vet en minder overvloedig eten.
De voorkeur geven aan meerdere kleine maaltijden.
De tijd nemen om goed te kauwen.
Koolzuurhoudende dranken en bier vermijden.
Peulvruchten laten weken en lang laten koken.
Een wandeling van een kwartier doen na de maaltijd.
Kruidenthee (kamille, munt, venkel) drinken na de maaltijd.
Advies vragen aan de apotheker: er bestaan producten die vrij afleverbaar zijn en het opgeblazen gevoel en de vorming van gas beperken (actieve kool, simethicone…).
Een opkomende constipatie behandelen door zeer geleidelijk aan meer voedingsvezels te eten, zodat de darmen eraan gewend raken.
En ten slotte moet men in geval van erg grote problemen en/of gecombineerde symptomen een arts raadplegen.
Belangrijkste voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel en flatulentie veroorzaken.
- vette voedingsmiddelen (spek, croutons, gefrituurde voedingsmiddelen, chocolade…)
bier en koolzuurhoudende dranken
geraffineerde en gesuikerde tarwegranen, rijst, haver of maïs (Rice Krispies, Corn Flakes, Corn Pops…)
rauwkost
fruit (de meeste soorten, maar vooral abrikozen en bananen)
koolgroenten (broccoli, groene kool, bloemkool, Chinese kool, spruitjes)
peulvruchten (gedroogde bonen, linzen, kikkererwten…)
uien
wit brood
aardappelen
erwten
melkproducten in grote hoeveelheden en op korte tijd.