Opgeblazen buik

Hier kan je vragen stellen over symptomen en veelvoorkomende kwalen die bij ME voorkomen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Marjolijn
Oprichter
Berichten: 1270
Lid geworden op: 12 okt 2005, 22:37

Opgeblazen buik

Bericht door Marjolijn »

Opgeblazen buik


De vertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie. In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie. Waarom en wat kunt u eraan doen?


Opeenstapeling van gas

Op het einde van het spijsverteringsproces, wanneer de voedingsmiddelen in de dikke darm, het colon, terechtkomen, worden door een normaal proces van bacteriële fermentatie gassen gevormd. Door de opeenstapeling van deze darmgassen kan men last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie. Sommige fenomenen bevorderen deze gasvorming.

Bepaalde voedingsmiddelen produceren meer gas dan andere (zie onderstaande lijst)

Dat is het geval bij voedingsmiddelen die suiker, koolhydraten (trage suikers) en voedingsvezels bevatten. Melkproducten kunnen, als ze in grote hoeveelheden en op korte tijd worden genuttigd, ook een grotere gasvorming veroorzaken en leiden tot een opgeblazen gevoel. Omgekeerd is het interessant om weten dat personen die al lange tijd (meerdere maanden) geen melkproducten hebben gegeten, te maken kunnen krijgen met een lactose-intolerantie, wat zich uit in een opgeblazen gevoel en flatulentie zodra ze opnieuw melkproducten eten.

We merken op dat een overvloedige en vetrijke maaltijd, die dus moeilijk verteerbaar is, kan zorgen voor spijsverteringsproblemen omdat de werking van de darmen daardoor wordt vertraagd.

Maar ook constipatie, aërofagie en bepaalde lever- en darmaandoeningen kunnen een rol spelen

In geval van constipatie zorgen de opeengestapelde uitwerpselen in de dikke darm voor een uitbreiding van het fermentatieproces, zodat er meer gas wordt gevormd.
Aërofagie is ook een oorzaak van opgeblazen gevoel en flatulentie.
Bepaalde aandoeningen van de lever en de darmen kunnen het volume van de darm doen stijgen (kankers, ziekte van Crohn), terwijl levercirrose een opeenstapeling van water in de buikholte veroorzaakt.


Enkele tips

Er bestaat geen mirakeloplossing, maar men kan wel proberen om de symptomen onder controle te houden. Hier vindt u enkele heel eenvoudige tips die het probleem van opgeblazen gevoel in de darmen kan verlichten.

  • Minder vet en minder overvloedig eten.

    De voorkeur geven aan meerdere kleine maaltijden.

    De tijd nemen om goed te kauwen.

    Koolzuurhoudende dranken en bier vermijden.

    Peulvruchten laten weken en lang laten koken.

    Een wandeling van een kwartier doen na de maaltijd.

    Kruidenthee (kamille, munt, venkel) drinken na de maaltijd.

    Advies vragen aan de apotheker: er bestaan producten die vrij afleverbaar zijn en het opgeblazen gevoel en de vorming van gas beperken (actieve kool, simethicone…).

    Een opkomende constipatie behandelen door zeer geleidelijk aan meer voedingsvezels te eten, zodat de darmen eraan gewend raken.

    En ten slotte moet men in geval van erg grote problemen en/of gecombineerde symptomen een arts raadplegen.


Belangrijkste voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel en flatulentie veroorzaken.
  • vette voedingsmiddelen (spek, croutons, gefrituurde voedingsmiddelen, chocolade…)

    bier en koolzuurhoudende dranken

    geraffineerde en gesuikerde tarwegranen, rijst, haver of maïs (Rice Krispies, Corn Flakes, Corn Pops…)

    rauwkost

    fruit (de meeste soorten, maar vooral abrikozen en bananen)

    koolgroenten (broccoli, groene kool, bloemkool, Chinese kool, spruitjes)

    peulvruchten (gedroogde bonen, linzen, kikkererwten…)

    uien

    wit brood

    aardappelen

    erwten

    melkproducten in grote hoeveelheden en op korte tijd.
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

opgeblazen buik

Bericht door Alie »

hier kan ik over mee praten ik heb prikkelbare darm en divertikkels wat dikwijls ontstoken is , ik blender mijn eten groenten en vlees want ik kan niet normaal eten nadat er verleden jaar ontdekt werd na hele hoge koorts en jaren last ,er een vernauwing in mijn darm is .arts zei eerst nou dat kan wel kwaadaardig zijn ,onze wereld storte inelkaar ,na verschillende onderzoeken was die vernauwing litteken weefsel en moet er een stukje darm uit maar ik heb geen vertrouwen meer in die chirurg dus kijk ik wat ik eet en zo gemalen mogelijk wel vervelend hoor kan nooit uit eten en het zal er best eens van komen groetjes van alie
Gebruikersavatar
heikenie
Actief lid
Berichten: 357
Lid geworden op: 21 jun 2006, 12:59

Bericht door heikenie »

Dit zet ik efkes appart omdat het meer inspeelt op de titel van dit item.
Ik heb mijn vragen bij het haalbaar zijn van een dieet zoals dit hierboven beschreven staat want dit lijkt me toch heel zwaar!
Voor mezelf vind ik vooral de regel van meer kleine maaltijden echt zinnig en ook het vermeiden van koolzuurhoudende dranken.
Door heel andere oorzaken dan hier vermeldt moet ik ook rekening houden met deze regels. Ik heb namelijk door een perifere zenuwbeschadiging geen beweging meer in een groot deel van de dikke darm waardoor ik chronisch geobstipeerd ben. Met twee maal per week een lavement en daarnaast lactulosesiroop en glycerine is dit wel leefbaar. Tussendoor moet ik echter oppassen voor te omvangrijke of te zware maaltijden zonder dat ik daarvoor echt moet dieeten. Soms lukt me dat toch niet en heb ik toch nog last van die opgeblazen maag en dan neem ik een smelttablet Motilium ( vrij te verkrijgen ) wat snel wat verlichting heeft. Ik doe dit echter maar sporadisch wanneer ik wat te uitgebereid heb getafeld want ik het blijft een medicijn en zal bij te geregeld gebruik ook wel zijn negatieve kanten hebben.
Regelmatig bewegen is de manier waarop je aan dit probleem het beste iets kunt doen maar dat tergelijkertijd voor velen onder ons niet tot de mogelijkheden valt.Een wandeling van een kwartiertje is toch een minimum en daar kom ik echt niet aan toe. Wat ik wel probeer is dagelijkse buikspieroef op een laag niveau en dat werkt wel degelijk.

groetjes Heike
I will survive
Gebruikersavatar
Marjolijn
Oprichter
Berichten: 1270
Lid geworden op: 12 okt 2005, 22:37

Bericht door Marjolijn »

Ik heb hier dus ook heel veel last van, tot vervelens aan toe. Ik beweeg alleen de laatste weken steeds meer en merk dat dat inderdaad een enorm positief effect heeft op mijn buikklachten zeg maar.
Enige tijd hielp bij mij Activia wel een beetje, zo'n probiotica drankje maar toen ineens helemaal niet meer (al dronk ik het nooit 2 weken achter elkaar, wat eigenlijk wel schijnt te moeten voor het effect).
Maar ik ben wel blij dat het nu beter gaat door het meer bewegen want het is een vervelend iets.
Hopelijk zullen die buiskpieroefeningen ietswat gaan helpen Heike, of vind je iets anders wat je zal helpen. Heb jij al weleens probiotica of iets dergelijks geprobeerd? Voor de stoelgang dus?

Groetjes.
Gebruikersavatar
Gabutje
Gevorderd lid
Berichten: 593
Lid geworden op: 07 mar 2006, 13:40

Bericht door Gabutje »

Activia hielp mij ook wel, merkte alleen dat mijn lichaam een rare geur ervan ging afscheiden. Zelfs mijn moeder rook het, vooral na het sporten. Maar ik ga 6 december naar de dietiste, en hopelijk verandert mijn eetgedrag zodanig dat ik minder last heb van mijn opgeblazen buik.
* Liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen! (Loesje)
Lina
Beginner
Berichten: 13
Lid geworden op: 09 feb 2008, 19:00

Bericht door Lina »

Hoi!

Ik heb 14 dagen in het ziekenhuis gelegen met ondervoeding. Ik kon niet meer eten, alles deed pijn. Om een lang verhaal kort te maken er is de naam "functionele dyspepsie" opgeplakt.
TOen ik thuis kwam kreeg ik een enorme opgeblazen buik die maar nooit leek weg te gaan.
Volgens de specialist zou ik een overgroei van bacteriëen hebben in mijn dunne darm dus heb ik een poosje antibiotica ingenomen, geen gluten en lactose meer gebruikt en nu is het beter. Ik lijk niet meer 6 maanden zwanger! Wat een opluchting!
Misschien eens informeren bij je arts?
Groetjes!
Nancy
Beginner
Berichten: 57
Lid geworden op: 28 nov 2007, 15:58

Bericht door Nancy »

Ik heb van kleins af aan al last van het prikkelbare darmsyndroom.
Periodes van zware buikloop meestal gevolgd door een periode van verstopping.
Ik merk dat sinds ik Yakult drink me iets beter voel in de darmen. Misschien een aanrader?
Ik heb andere dingen gelijk activia enzo geprobeerd maar dit hielp me niet.
Yakult beginnen drinken, iedere morgen één flesje, en na een 2 weken voel je dat echt. Uiteraard is het geen wondermiddel maar zeker niet slecht hoor. En het is gezond....!!
Gebruikersavatar
dullegreet
Actief lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 03 okt 2007, 12:39

Bericht door dullegreet »

ik heb ook jaren last gehad van vreselijke constipatie en opgeblazen zijn. heel toevallig ben ik van die constipatie afgeraakt een paar jaar terug door voetreflexologie. ik liet dit doen tegen migraine, wat niet hielp, maar ik ben er wel mijn darmklachten voor een groot deel door kwijtgeraakt.

in die periode at ik elke morgen, op mijn nuchtere maag, een kiwi. dit is heel laxerend, net zoals een glas lauw water op je nuchtere maag. Wat ook schijnt te helpen is rabarber, het wordt heel veel in bejaardentehuizen gegeven om constipatie tegen te gaan. en gedroogde pruimen, heel erg laxerend. peperkoek en speculoos kunnen ook helpen.


onlangs heb ik probiotica geprobeerd, maar dan in heel hoge dosis, omdat ik candida had in mijn darmen, maar dat verdraag ik niet. ik word van alle medicatie en aanverwanten ziek.
ik eet nu ook regelmatig activia wat wel niet slecht is, maar raar genoeg vind ik ook dat ik daar een vieze geur van krijg. ik wist tot nu toe niet dat het daar van was maar aangezien gabutje het ook heeft veronderstel ik dat het dat wel zal zijn.

en bewegen is idd het allerbeste. ik doe 3 x per dag 12 kineoefeningen en gegarandeerd als ik smorgens begin moet ik tussendoor stoppen omdat ik naar het toilet moet. Ik had dit vroeger ook toen ik nog werkte. ik moest 12 minuten te voet van het station naar het werk en als ik aankwam moest ik ook telkens naar het toilet.

je kan trouwens je darmen zelf masseren ook als je heel trage darmen hebt. Mijn kinesist heeft me dit vroeger ooit geleerd. je voelt je darmen heel goed liggen in je buik en je kan die zachtjes masseren waardoor je de massa naar beneden kan helpen duwen.

en als het allemaal niet hielp nam ik movicol, zakjes poeder, die je moet oplossen in water, die de versteende, verdroogde massa in je darmen weer vochtig maken. Heeeeeeeeeeel goed en onschadelijk. Mijn moeder is 78 en constant geconstipeerd door medicatie ; het is het enige wat helpt bij haar.

champignons zijn trouwens ook vreselijk slecht voor lucht in de darmen.
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

Bericht door Alie »

hoi ik kwam deze tegen op het internet
ik was aan het zoeken naar verstoppingen met darmvernauwingen en divertikkels
ik heb sinds 4 weken een andere medicijn gekregen die ik niet verdraagt
ik had fiberform meer dan 20 jaar ,maar de fabrikant levert het niet meer
toen heb ik versscillende darm medicijnen gekregen
nu gebruik ik volcolon maar ik kan maar een klein beetje er van nemen ik kan er niet tegen ,en ik nam een klein beetje brinta pap er bij
dat gaat ook niet echt lekker
nu heeft mijn arts legendal voorgeschreven daar begin ik maandag mee
momenteel lukt het mij niet om mijn ontlastings patroon goed te krijgen
wie weet raad voor mij
groetjes alie
Gast

Bericht door Gast »

alie, ik hoop voor je dat dit nieuwe middel dan wel werkt, mag toch ook wel eens een keer hè?
ik heb zelf waarschijnlijk last van prikkelbare darmen, totdat ik er achter kwamdat de magnesium die ik slik ook als bijwerking diaree kan geven
ik gebruik magnesium voor mijn spiertrekkingen en trillingen, daarvoor helpt het goed.
maar het word volgens mij voornamelijk gebruikt voor maag-darm problemen, obstipatie.
ik ben toen gestopt met magnesum:obstipatie.
nu neem ik het 1x per 2 dagen, en dit gaat beter.
hoegaat het met je zenuwpijn?
een kennis van mij krijgt nu een soort van pleister voor ernstige zenuwpijn, om de dag of zo een nieuwe plakken.
dit is geen morfine of zo, maar de dosering kun je wel opvoeren, als dit niet werkt kan ze overstappen of morfineachtige pleisters, en dan beginnen met de laagste dosering.
k moet toen aan jou denken, omdat je ook vaak niet tegen medicijnen kunt, misschien is een pleister wel een optie?
groetjes van mij
Gebruikersavatar
Alabama
Gevorderd lid
Berichten: 515
Lid geworden op: 01 dec 2008, 20:45

Bericht door Alabama »

ik hoor steeds vaker dat melk eigenlijk meer slecht dan goed doet. heeft iemand wel s een tijdje zonder melk geprobeert?
God is closest to those with broken hearts..
Gast

Bericht door Gast »

oja, altijd al, ik haat melk.
maar krijg volgens internist toch voldoende calcium binnen, via vla-yoghurt en kaas
Gebruikersavatar
Alie
VIP-donateur
VIP-donateur
Berichten: 3927
Lid geworden op: 30 mei 2006, 14:52

Bericht door Alie »

hoi marion
ik heb vandaag voor het eerst weer die nieuwe medicijnen ingenomen
het schijnt ook voor mijn lever goed te zijn ,en ook voor amonia vergiftiging ,ik heb daar soms ook best last van
ik hoop dat deze medicijnen helpen
ik had fyberform maar daar is de fabrikant meegestopt
ik heb daarna movicolon gebruikt maar dat ging niet goed met mijn andere medicijnen ,daarna psylicum ook dat lukte niet toen
volcolon maar daar kreeg ik pijn op mijn borst van en benauwd
en nu legendal ik hoop dat het werkt
ik ben de laaste tijd zo beroert en duizelig het gevoel of ik flauw valt ik heb ook een dagje ziekenhuis weer achter de rug een woensdag
een ECG gehad ik had weer pijn op mijn borst en benauwd maar dat komt van de volcolon
en die zenuw pijn die zit echt overal oh ja ik kan ook niet tegen melk ,ik drink karnemelk
groetjes van alie
Gebruikersavatar
Lijntje
Actief lid
Berichten: 429
Lid geworden op: 06 dec 2008, 20:46

Bericht door Lijntje »

Ik heb een tijdje gedacht dat ik een lactose-intolerantie had/heb.
Ben toen dus gestopt met melk, vla, yoghurt etc. Later kreeg ik te horen dat yoghurt en karnemelk dan wel mag, maar vla zo niet nog erger voor je lichaam is dan melk. Net als slagroom trouwens.
Verder zei de allergoloog dat veel Nederlanders denken dat je niet zonder melk kan, maar dat driekwart van de wereld geen melk drinkt. Dat we hier dus wel zoveel drinken is alleen maar raar.
Gebruikersavatar
gevoelig8
Beginner
Berichten: 71
Lid geworden op: 17 okt 2007, 12:45

Bericht door gevoelig8 »

hallo allemaal ik heb heel veel last van prikkelbare darm en zenuwpijn. heb dan ook 2 jaar geleden die morfinepleister gehad waar marion over praat. bij mij werkte het zo ik voelde weinig maar lag 24 uur op bed overte geven. ik weet dat ik gevoelig ben voor medicijnen maar ik was ineens 10 x zo ziek door de pleisters. de dosering heb ik meerdere malen verhoogd omdat het steeds te weinig was en de pijn weer terug kwam ik ben nu nogsteeds bezig met de troep verwijderen van de morfine het heeft mij dan ook alleen slecht gedaan nu ook gestopt ben is de pijn ondraagbaar soms maar ik hoef niet zo vaak overgeven en lig niet meer hele dag op bed. ik wil alleen zeggen dat het echt een opiaat is en dat je ook geestelijk anders word. (ik leefde in eigen wereld) ik hoop dat andere er wel baat bij hebben maar pas wel op is een zwaar medicijn en ook verslavend.
liefs gevoelig8
Plaats reactie