Oogklachten

Hier kan je vragen stellen over symptomen en veelvoorkomende kwalen die bij ME voorkomen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
robin123
Actief lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 15 feb 2011, 12:12

Oogklachten

Bericht door robin123 »

Ik ben op dit moment al maanden uitgeput, maar het is nu, echt op dit moment, nog wat slechter. Ik heb nu heel veel problemen met mijn ogen. Ze willen niet focussen, dus ik zie alles wazig. Mijn rechter oog staat ook maar half open. Naast deze narigheid doen beide ogen ook pijn, zelfs als ik ze sluit blijft de pijn aanhouden.

Ik heb genoeg in documentaires gezien van mensen die niet tegen licht of geluid kunnen en in een donkere, rustige kamer liggen. En hier op het forum ben ik ook niet iemand met soortgelijke klachten tegen gekomen.

Ervaren meer van jullie dit op deze extreme manier? En gewoon niet tegen licht kunnen, zoals bekend is, valt hier niet onder.

Ik wil namelijk weten of het iets is wat echt bij ME hoort of dat ik naar een oogarts moet. Ik begrijp dat bij uitputting het zicht gedurende de dag snel slecht kan worden, maar ik heb het hier over dat de klachten al binnen 2 uur na opstaan al redelijk ernstig zijn. En een bril helpt niet.

Ik hoor graag of iemand hier meer van weet of zelf ook ME heeft en ook deze klachten ervaart en hoe hij/zij hiermee omgaat, want zelf weet ik het niet meer.
Gast

Oogklachten

Bericht door Gast »

Als het maandag nog niet over is dan toch naar huisarts/oogarts gaan,of misschien naar een opticien?
Heb je ook last van je evenwicht? Misschien heb je last van nystagmus? Dan gaan je ogen heel snel heen en weer,ken iemand die daar veel last van had,oorzaak coeliakie,met strikt glutenvrij eten is dit weer overgegaan,de evenwichtsproblemen niet,maar goed,ik zou wel actie ondernemen,
Sterkte
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Oogklachten

Bericht door asje »

Niet goed focussen, wazig zien, pijn aan de oogbol, af en aan steken in het oog zijn wel bekend bij ME. Ik ken het ook, en één half geopend oog heb ik ook een tijdje gehad, bij zéér extreme uitputting. Hoe uitgeputter je bent, hoe meer klachten, is het toch altijd, al is het ook wisselend ... ik zou maar even afwachten. Ik ben later toch een keer naar een oogarts geweest wegens grijze vlekken in mijn zicht die wel blijvend zijn: "u heeft uitstekende ogen" (uitstékend hè, niet úitstekend :)). Waarschijnlijk vermindert/wisselt het wel weer wat. Ik maak me niet zo gauw zorgen, er is al zoveel langs gekomen en weer verminderd/veranderd. Wat jij beschrijft is dus wel bekend bij ME.
Life smells...
Gast

Oogklachten

Bericht door Gast »

Je hebt maar een stel ogen...
Gebruikersavatar
rie
Actief lid
Berichten: 277
Lid geworden op: 19 jul 2011, 16:26

Oogklachten

Bericht door rie »

@Robin123 Zelf zit ik steeds op het randje van glaucoom.

Ook heb ik PMR wat vaak gepaard gaat met AT. Wat een ontstoken ader boven het oog betreft volgens mij. Maar mijn gezichtsspieren en ook oogspieren zijn ernstig verzwakt.

Mijn ogen trillen/ik zie heel slecht en wisselend verlies ik zicht met het rechter en linkeroog. Bij een oogtest viel op een gegeven beide ogen uit en zag ik alleen maar wit licht. Nu is dat wat beter, met mestinon en prednisolon. Maar duurt bij de opticien een poos voor dat ik het plaatje zie. De opticien past een trucje toe en dan zie ik het plaatje wel op het moment dat de opticien vraagt wat ik zie.

Prof. Visser ernaar gevraagd. Maar heeft geen oplossing. Wel aan hem verteld dat een zwart scherm met witte letters wel wat oplost. Maar de "knopjes" zijn dan soms niet te vinden (bij bankieren erg lastig). Dus na een poosje mee gestopt.

Sluit mijn ogen zo veel mogelijk, ook bij een gesprek met mensen. En laat mijn ogen op een rustig punt rusten tijdens een gesprek.
Wel al langer oogdruppels tegen droge ogen, maar wegens OI moeilijk in te brengen.
Gebruikersavatar
sterre
Gevorderd lid
Berichten: 1859
Lid geworden op: 11 dec 2006, 19:52

Bericht door sterre »

Ik zie snel wazig door vermoeidheid en 1 oog gaat dan hangen. Maar zoals jij het beschrijft zou ik gewoon langs de huisarts gaan wat heb je te verliezen?
Gebruikersavatar
robin123
Actief lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 15 feb 2011, 12:12

Bericht door robin123 »

Bedankt voor jullie reacties! Het was voor mij sowieso iets van:hoort het bij ME? Ja dus. Alleen kunnen er ook andere klachten achter zitten, dus is een bezoekje aan de oogarts ook geen overbodige luxe.

Ik heb het er wel met mijn huisarts over gehad, twee of drie weken geleden toen ze hier was. Net zulke gemengde gevoelens als hier naar boven komen: kan horen bij de extreme uitputting maar kan ook iets anders zijn. Alleen is het al lange tijd zo.

De reden dat ze me niet verwezen heeft is simpelweg omdat het onderzoek ook zwaar is. Dat is dus de reden dat ik het ook even heb laten zitten, want ik had nog een ander zwaar ander onderzoek in de tussentijd.

Als het zo blijft, dan laat ik me wel verwijzen naar een oogarts. En het gaat ook veel te rap achteruit en dat baart me wel zorgen.

p.s. ik heb gelukkig geen andere klachten ernaast en ik kan wazig dingen lezen en schrijven door de pagina uit te vergroten en ik kan blind typen.

@rie wil je uitleggen wat de afkortingen in je bericht betekenen?
Gast

Bericht door Gast »

Een opticien wil nog wel eens aan huis komen...
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

brandy schreef:Een opticien wil nog wel eens aan huis komen...
Bij ons in de buurt is er zelfs eentje die daar reclame mee maakt. Probeer te zoeken of er een bij jou in de buurt is.

Studies naar de aantasting van gezichtsvermogen:

https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_d ... -1606.html

Nog eentje:

http://www.hetalternatief.org/Symptomen ... 201439.htm

Zelf heb ik jaren een prismabril gehad wegens Fixatiedisparatie. Nooit officieel iets over gelezen bij ME maar PvM stuurde veel patienten door naar een gespecialiseerde optometrist. Veel mensen met ME bleken er last van te hebben.

http://www.info-fo.nl/fixatie-disparatie
Gebruikersavatar
rie
Actief lid
Berichten: 277
Lid geworden op: 19 jul 2011, 16:26

Bericht door rie »

@Robin123

AT en PMR zijn auto immuunziektes, vormen van reuma
OI = orthostatische Intolerantie
Gebruikersavatar
robin123
Actief lid
Berichten: 325
Lid geworden op: 15 feb 2011, 12:12

Bericht door robin123 »

@ariadne Bedankt voor alle info! Had al veel eerder moeten reageren, sorry. Een opticien aan huis kost me in deze regio een vermogen (meten niet, bril wel) En het zou dan een ander soort bril moeten zijn die ik al heb, want daarmee worden mijn ogen moe omdat ze zich dan nog in moeten spannen om goed door die bril te kijken.

Ik kwam in die consensus van 2011 (link op frontpage rechterkant), ook tegen dat oogproblemen kunnen horen bij ME. In die zin: niet iedereen met ME heeft altijd dezelfde symptomen, maar deze komt blijkbaar wel vaker voor.

Ik zou wel eens het hele artikel van ME Research UK willen lezen (je bovenste link), alleen dat gaan mijn ogen niet overleven en mijn voorleesprogje gaat tegen alle wetenschappelijke tekst aanlope

Ik wacht nog even tot ik minder uitgeput ben en of mijn ogen dan ook bijtrekken. Ik moet sowieso wel een (nieuwe) bril hebben of het op z'n minst laten meten, maar dat komt nog.
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

@Robin, je hoeft geen sorry te zeggen omdat je laat reageert, je bent hier onder lotgenoten. Heel normaal dat een reactie plaatsen pas laat of helemaal niet lukt.
Plaats reactie