Boter, kaas noch eieren: over mogelijke gevolgen vegan dieet

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws en onderzoek over gezondheid in het algemeen (niet specifiek over ME).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Boter, kaas noch eieren: over mogelijke gevolgen vegan dieet

Bericht door floortje28 »

31 mei 2018, BNNVARA | NPO3 21:25: ‘Boter, kaas noch eieren’: docu over de mogelijke gevolgen vegan dieet https://www.npostart.nl/3doc/31-05-2018/BV_101388050 https://b12-institute.nl/2018/05/30/31- ... ega-dieet/
Met o.a. interviews met oprichter, algemeen directeur Clara Plattel en arts Annette Offringa van het B12 Institute Rotterdam en Ellen Schoof, een dame die een ernstig gezondheidsprobleem kreeg door een B12 deficiëntie ten gevolge van haar dieet.

Vit B12 deficientie is in de eerste plaats een absorptie- of opnameprobleem, dan pas een inname probleem. Toch zijn wij blij dat BNNVARA via een documentaire aandacht besteedt aan de eventuele negatieve gevolgen van het volgen van een veganistisch dan wel vegetarisch dieet. Zij hebben daarbij de medische expertise van het B12 Institute gevraagd om de gevaren en de mogelijke gevolgen uit te leggen. Hoewel het een deelprobleem is van de gehele B12 problematiek, wordt dit probleem wel steeds groter en groter door de aandacht die het vegan en vega-dieët krijgt in vele kranten, bladen, tijdschriften. VEGAN is HIP! Daarom verdient dit onderwerp onze aandacht.

Het feit dat dit dieet vaak zonder extra informatie over vit B12 als ‘gezond dieet’ wordt gepromoot, is ons een doorn in het oog. In toenemende mate zien wij op de poli van het B12 Institute steeds meer (jonge) mensen met (neuro)klachten na een jarenlang veganistisch dan wel vegetarisch dieet.

Ook zien we jonge vrouwen die niet zwanger kunnen worden, of een kind krijgen met een ernstig B12 tekort terwijl de moeder notabene aanvullende suppletie heeft geslikt. Allemaal heel verantwoord en toch gaat het fout. Dat jonge mensen dan soms (hopelijk tijdelijk?) uit de roulatie raken, door vermoeidheid en neuro-psychiatrische klachten (waarvoor men onterecht anti-depressiva krijgt voorgeschreven) wordt nauwelijks genoemd.

Hoewel wij natuurlijk heel goed de beweegredenen kunnen begrijpen van het volgen van zo’n dieet, wij hebben daar ook geen oordeel over, merken we dat er onvoldoende medische kennis in huis is (ook bij diëtisten), over de gevolgen van o.a. B12 te kort en dus om ook de nadelen van zo’n dieet objectief in kaart te brengen. Als een persoon al klachten heeft ten gevolge van een B12 tekort, moet deze worden behandeld door een reguliere arts met verstand van zaken. Een B12 deficiëntie is een medische aandoening. Als e.e.a. niet goed wordt aangepakt en behandeld, zijn de gevolgen onnodig ernstig. Dat kost onnodig lijden, dat kost onnodig geld.

Een paar zaken in vogelvlucht:

- Cobalamine (Vitamine B12) is, naast het foliumzuur, essentieel voor de DNA synthese en aanmaak van rode bloedlichaampjes en een gezond zenuwstelsel. Gevolgen van een tekort kunnen van mild tot ernstig zijn.
- Cobalamine zit alléén in dierlijke producten, dus ook niet in algen en wier! Daar zit alleen pseudo-B12 in, die moleculair líjkt op vB12 maar die daardoor wel de goede receptoren bezet houden. Ergo: Bij een onderliggend B12 absortie probleem werkt het averechts.
- De onvoldoende biologische beschikbaarheid van cyanocobalamine bij gebruik als aanvullend supplement.
- B12 waarden gaan vals omhoog bij orale suppletie van B12. Werking van orale suppletie is onvoldoende wetenschappelijk in kaart gebracht.
- Het niet herkennen van klachtenbeeld van B12 deficientie.
- Hoewel er een verschil is in een VEGAN en Vegetarisch dieet, waarbij men bij het laatste dieet nog wát aan dierlijke producten neemt, kun je ook met een vegetarisch dieet net onvoldoende B12 binnenkrijgen en klachten gaan ontwikkelen.

Tip: ga het dieet ook niet beginnen als u zich niet helemaal fit voelt of erg vermoeid en onduidelijke klachten heeft. Sluit eerst een B12 of folaat deficientie uit. Hoewel de waarden ook niet alles zeggen, heb je dan wel een beginpunt en kom je niet voor verrassingen te staan. U zal niet de eerste zijn die gemotiveerd aan dit dieet begint, maar eigenlijk een onderliggende B12 deficientie heeft, waardoor de klachten juist zullen verslechteren.
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Bericht door floortje28 »

Voeding en B12-tekort http://home.kpn.nl/hindrikdejong/vegan.htm[quote]Een veganist die geen B12-tabletten gebruikt en geen voedsel waaraan kunstmatig B12 is toegevoegd, krijgt gegarandeerd een B12-tekort. De klachten zijn dan dezelfde als bij de ziekte van Addison-Biermer. Dit kan soms pas na jaren van veganistische voeding de kop opsteken. Men kan niet zeggen het gaat al vijf jaar goed en ik heb geen last dus het is niet schadelijk. Dit is een heel langzaam proces en kan vele jaren duren. Van een veganistisch dieet krijg je niet de ziekte die op deze site beschreven staat. Maar als er te lang een B12-tekort is, kan dit wel tot dezelfde klachten en blijvende beschadigingen (zenuwstelsel) leiden.[/quote]
Spirulina (een algenprodukt), Chlorella, Tempé (gefermenteerde soja), Kombu en Nori (zeewier) blokkeren de opname van vitamine B12 uit dierlijke producten.

B12-tekort door andere oorzaken http://home.kpn.nl/hindrikdejong/relati ... te]Vrouwen die jarenlang vegetarisch hebben geleefd, moeten extra oppassen als ze zwanger zijn of willen worden.
Soms ontstaan er grote problemen bij de moeder na de geboorte van het kind, die in die situatie niet direct met een B12-tekort in verband worden gebracht. Meestal had de moeder dan al langer een verminderde opname. Door de zwangerschap komt de ziekte dan in een stroomversnelling. Ook als er zwangerschappen kort na elkaar zijn, dan kan dit een te grote aanslag op de voorraad B12 veroorzaken. Ook moet opgepast worden met borstvoeding als de moeder een B12-opnamestoornis heeft.[/quote]
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Bericht door floortje28 »

Spirulina en ook Chorella gedragen zich als B12 pseudovitamine en blokkeren de opname van de echte B12 en deze zodoende inactief maakt. Boek Is het misschien vitamine B12 tekort? een epidemie van verkeerde diagnoses bladzijde 28 https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... 12-tekort/
Het werkt ook in op de schildklier en geeft hyper klachten https://www.schildklier.nl/hyperthyreoi ... thyreoidie
Plaats reactie