Glutenvrij dieet kan beschermen tegen glutenneuropathie

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws en onderzoek over gezondheid in het algemeen (niet specifiek over ME).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Zuiderzon
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2994
Lid geworden op: 13 okt 2005, 10:48
Locatie: Onder de zon
Contacteer:

Glutenvrij dieet kan beschermen tegen glutenneuropathie

Bericht door Zuiderzon »

Neuropathie door gluten kan voorkomen bij mensen die geen coeliakie hebben. Een strikt glutenvrij dieet kan beschermen tegen perifere neuropathische pijn geassocieerd met glutensensitiviteit.

https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aan/71603
Hoop doet leven!
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

Er wordt in het artikel gesproken over een bloedtest om glutenintolerantie te bepalen. Wordt deze test ook in NL/BE gedaan?
Ik heb wel een ontlastingtest kunnen vinden:
https://www.yours-healthcare.nl/index.p ... feda3dcc2b

Nog een vraag:
Er zijn op het forum volgens mij aardig wat mensen die gluten vrij eten. Wat gaat er beter bij jullie sinds je dit doet, wat merk je er van?

Ariadne
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Bericht door floortje28 »

ariadne schreef:Er wordt in het artikel gesproken over een bloedtest om glutenintolerantie te bepalen. Wordt deze test ook in NL/BE gedaan?
@ariadne, Nederlandse Coeliakie Vereniging https://www.glutenvrij.nl/ Stellen van de juiste diagnose https://www.glutenvrij.nl/glutenintoler ... _de_juiste
Wat heb ik? En hoe kom ik tot de juiste diagnose?

LET OP! Start nooit met een glutenvrij dieet voordat het diagnostisch traject is afgerond! De diagnose coeliakie kan dan immers niet meer gesteld worden.

Heeft u last van diarree of verstopping, van buikpijn, bloedarmoede of humeurigheid? Groeit uw kind onvoldoende? Een groot aantal ziekteverschijnselen kan duiden op coeliakie. Bovendien zijn er veel ziekteverschijnselen die lijken op coeliakie, waarbij in de meeste gevallen echter een heel andere behandeling nodig is.

Om te weten of er sprake is van coeliakie, adviseren wij om u te laten testen via een arts (huisarts en/of maag-darm-leverspecialist). Ziekte en omgaan met ziekte brengt vragen en keuzes met zich mee waar juist een arts u bij van dienst kan zijn. Gaat u zelf dokteren, dan wordt het voor een arts lastig om een diagnose te stellen. Bezoek dus altijd een arts voordat u zelf gaat experimenteren. Wel kunt u gebruik maken van de zelftest die wij hebben ontwikkeld.

Naar de arts of zelf testen?
Wat te doen met de beschikbare zelftesten? Wij realiseren ons dat zelftesten niet meer weg te denken zijn in de manier waarop mensen zo zelfstandig mogelijk wensen om te gaan met zorg en hun eigen gezondheid. Het stimuleren – mede ingezet door de overheid- van zelfredzaamheid en zelfmanagement als het gaat om ziekte brengt dat onlosmakelijk met zich mee. Lees hier verder over het standpunt van de NCV over zelftesten.

Bij de huisarts
Denkt u dat de klachten wijzen op coeliakie, bespreek dat dan met uw huisarts. Zo’n gesprek is niet altijd gemakkelijk, zo leert de ervaring. Coeliakie is in Nederland relatief onbekend, mogelijk ook bij uw huisarts. De zoektocht voorafgaand aan de diagnose is bij veel van onze leden iets waar ze niet graag aan terugdenken. Een oorzaak hiervan is zeker ook dat de klachten die passen bij coeliakie ‘vaag’ zijn en ook horen bij andere aandoeningen. Het is dus niet helemaal onlogisch dat uw huisarts niet meteen aan coeliakie denkt.

De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. Het is dan wel van belang dat u voorafgaand aan de bloedtest gluten bent blijven eten! Liefst 6 weken lang gewoon glutenbevattende maaltijden en tussendoortjes. Wanneer u geen of weinig gluten eet, worden er geen antistoffen tegen gluten aangemaakt en wijst de bloedtest wellicht ten onrechte uit dat er geen coeliakie is.
Het komt voor dat bij het bloedonderzoek geen antistoffen zichtbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat coeliakie is uitgesloten. Zijn er ziekteverschijnselen die passen bij coeliakie, of is er een familielid met coeliakie, dan is nader onderzoek nodig.

Bloedtest
Met de standaard bloedtest wordt nagegaan of antilichamen tegen weefseltransglutaminase (tTGA) aanwezig zijn. tTGA is gebaseerd op aanwezigheid van IgA antistoffen. Een deel van de mensen met coeliakie heeft een IgA-deficiëntie. Dat is een aangeboren aandoening waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Deze mensen hebben een aanvullende test nodig. Deze tTGA-test is gebaseerd op IgG-antistoffen.

Maag-darm-leverspecialist
Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, zoals aanhoudende darmklachten, dan verwijst uw huisarts u naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of kinderarts voor een darmbiopsie.

Darmbiopsie
Bij een darmbiopsie brengt de arts een dun flexibel buisje via de mond in de dunne darm. Met een minuscuul klein tangetje aan het uiteinde van het buisje neemt hij kleine stukjes darmwand weg. Deze stukjes worden onderzocht. Als blijkt dat de darmvlokken ontbreken of beschadigd zijn, is er met zekerheid sprake van coeliakie.

In 2012 is er een nieuwe richtlijn uitgevaardigd (zie ons nieuwsbericht) voor de diagnosestelling bij kinderen, waardoor een darmbiopsie niet altijd meer nodig is. Bij ongeveer 25% van de kinderen volstaat bloedonderzoek. In de praktijk zien we inmiddels dat veel artsen deze richtlijn ook bij volwassenen toepassen en bij meer kinderen dan het hier bovengenoemde aantal. Er is echter geen onderzoek dat bevestigt dat deze richtlijn ook bij volwassenen kan worden toegepast of bij meer kinderen dan het genoemde percentage.

Verdoving bij darmbiopsie
Een darmbiopsie is een relatief snel onderzoek. Hoewel het geen pijn doet, is het niet echt prettig. De mogelijkheid bestaat om een ‘roesje’ te krijgen. Ook kan met een spray een licht verdovende vloeistof in de keel gespoten worden. Bij kinderen bestaat de mogelijkheid om geheel onder narcose te gaan.

Bespreek met uw arts of en zo ja welke soort verdoving u wilt voor uzelf of uw kind. Uw arts of huisarts kan de voor- en nadelen van een verdoving met u bespreken. U kunt dan zelf een goede afweging maken. Bespreek dit ruim voorafgaand aan de biopsie. Dan kan men daar in het ziekenhuis bij de planning rekening mee houden.

Vindt u het moeilijk om een keuze te maken, dan kunt u via de vereniging in contact komen met coeliakiepatiënten in uw eigen regio die ervaring hebben met dit onderzoek. Mogelijk helpt dat. Voor uitgebreide informatie raadpleeg de algemene folder van de NCV.

Wat gebeurt er met een biopt?
Wat gebeurt er met een biopt? Voor de officiële diagnose is dus een darmbiopt nodig. Maar wat gebeurt er met die paar flintertjes lichaamsmateriaal? In een artikel in GM vertelt coeliakie-patholoog van het VUmc, Andra Neefjes-Borst er alles over.
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Bericht door floortje28 »

ariadne schreef:Er zijn op het forum volgens mij aardig wat mensen die gluten vrij eten. Wat gaat er beter bij jullie sinds je dit doet, wat merk je er van?
@ariadne, good to know: wat is het verschil tussen tarwe allergie, glutensensitiviteit, coeliakie https://www.iamafoodie.nl/verschil-tarw ... /[quote]De één mag geen tarwebrood, maar wel speltbrood. De ander mag geen tarwebrood én geen speltbrood. Verwarrend, maar waar. Naast de vele hype-diëten die gluten en tarwe afraden, zijn er ook mensen die er écht niet tegen kunnen. Je kunt namelijk een tarwe allergie hebben, maar ook coeliakie/glutenintolerantie of glutensensitiviteit. En nee, een glutenallergie bestaat écht niet. Wil je weten hoe het zit? Lees dan snel verder!

Tarwe-allergie
Mensen met een tarwe allergie krijgen een allergische reactie op (producten) van tarwe. Zij moeten dus alle producten waar tarwe in zit vermijden, anders krijgen ze last van jeuk, een verstopte neus of buikklachten. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien mogen mensen met een tarwe allergie kunnen nog wel veel andere granen eten. Spelt bevat dezelfde tarwe-eiwitten als tarwe (spelt is immers niets meer dan een tarweras) en veroorzaakt daarom veelal ook klachten bij een tarwe-allergie (1).

Coeliakie/glutenintolerantie
Coeliakie en glutenintolerantie zijn twee namen waarmee dezelfde auto-immuunziekte wordt aangeduid. Bij coeliakie zorgen gluten voor een beschadiging van de dunne darm, wat verschillende symptomen tot gevolg heeft. Van ‘vage’ buikklachten en vermoeidheid tot ernstige ondervoeding. Gluten is het eiwit van verschillende soorten granen, daarom mogen mensen met coeliakie veel meer soorten granen niet.
Welke granen dat precies zijn, kun je in bovenstaande tabel zien (2). Haver, quinoa en boekweit zijn van nature glutenvrije granen, maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Daarom mogen mensen met coeliakie deze granen alleen eten als het gecertificeerde glutenvrije logo erop staat.

Glutensensitiviteit
Glutensensitiveit is het jonge zusje van coeliakie. En met jong bedoel ik écht jong; er is namelijk nog vrij weinig over bekend. Wetenschappers en artsen zijn het er over eens dat er mensen zijn met coeliakie-achtige klachten, waarbij geen coeliakie, tarwe allergie of andere aandoening kan worden gediagnosticeerd, maar zich toch beduidend beter voelen bij het weglaten van producten met gluten. Producten met gluten, ja, en nee, want het zou ook nog kunnen dat een ander stofje of eiwit uit deze granen de boosdoener is bij ‘gluten’sensitiviteit (1, 3).

Vrijwillig glutenvrij?
Ondanks de vele hype-diëten en celebrities die zweren bij het glutenvrije dieet, is het niet wetenschappelijk bewezen dat het vermijden van gluten goed is voor de gezondheid, noch dat je er van afvalt (1).
Bedenk dat wanneer je zelfstandig glutenvrij gaat eten en je je beter gaat voelen, de diagnose coeliakie niet meer gesteld kan worden, omdat een darmbiopt van beschadigde darmen de enige officiële diagnose kan geven. En die darmen, die herstellen zich dankzij het glutenvrije dieet. Ik hoor je nu denken; waarom zou ik een officiële diagnose willen? Bedenk dan dat er bij coeliakie veel meer komt kijken, dan alleen glutenvrij eten.
Bij coeliakie moet je 100% glutenvrij leven en ja, dat is iets anders dan ‘alleen’ glutenvrij eten. En dan heb ik het nog niet over aanverwante aandoeningen van coeliakie… kortom, ga niet zelf doktoren!

Gespecialiseerde diëtist in coeliakie
Ik ben een gespecialiseerde diëtist in coeliakie. Ik heb zelf coeliakie en zit in het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Van daaruit krijg ik diverse scholingen op het gebied van coeliakie en het glutenvrije dieet en kan ik deze theorie koppelen aan mijn eigen ervaringen. Ik kan je helpen wanneer er net coeliakie bij je is gediagnosticeerd, of wanneer je je dagelijkse (glutenvrije) voeding nog eens goed wilt bekijken gelet op verborgen gluten, volwaardigheid of bijvoorbeeld wanneer je moeite hebt met het kiezen van nature glutenvrije vervangers. Is er geen coeliakie, tarwe-allergie of andere aandoening bij je vast gesteld, maar heb je wel coeliakie-achtige klachten? Dan kunnen we gaan kijken of je misschien glutensensitiviteit hebt. De enige manier om dit aan te tonen is door eerst zes weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. We zullen dan de klachten in beide periode vergelijken.

Bronnen
1. Nijeboer P, Bontkes HJ, Mulder CJ, Bouma G. Non-celiac gluten sensitivity. Is it in the gluten or the grain? Journal of gastrointestinal and liver diseases : JGLD. 2013 Dec;22(4):435-40. PubMed PMID: 24369326. Epub 2013/12/27. eng.
2. Kneepkens CM, von Blomberg BM. Clinical practice : coeliac disease. European journal of pediatrics. 2012 Jul;171(7):1011-21. PubMed PMID: 22422192. Pubmed Central PMCID: PMC3378840. Epub 2012/03/17. eng.
3. Catassi C, Bai JC, Bonaz B, Bouma G, Calabro A, Carroccio A, et al. Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients. 2013 Oct;5(10):3839-53. PubMed PMID: 24077239. Pubmed Central PMCID: PMC3820047. Epub 2013/10/01. eng.[/quote] Diëtistennetwerk van Nederlandse Coeliakie Vereniging https://www.glutenvrij.nl/leden_dietist ... tennetwerk
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

Floortje, dit gaat over coeliakie, dat is iets anders dan glutenintolerantie. Het wordt in het 2e artikel glutensensitiviteit genoemd maar i.h.a. wordt het glutenintolerantie genoemd. Ingewikkeld en spraakverwarring alom.
In het artikel waar Zuiderzon naar verwijst worden beiden genoemd: "Celiac disease and gluten sensitivity . Maar het artikel gaat over glutenintolerantie/sensitiviteit:
A strict gluten-free diet may protect against peripheral neuropathic pain associated with gluten sensitivity, according to researchers in England
P.S. Ik reageerde op het eerste geciteerde artikel en toen ik het plaatste stond er ineens nog een. Daarom nog even aangepast.
Laatst gewijzigd door ariadne op 11 mar 2018, 14:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
floortje28
Gevorderd lid
Berichten: 527
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:45

Bericht door floortje28 »

Glutensensitiviteit (NCGS) https://www.glutenvrij.nl/glutenintoler ... e]Gevoelig voor gluten en geen coeliakie of tarwe-allergie? Misschien is het glutensensitiviteit, ook genoemd: Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS).

Artsen en onderzoekers zijn het erover eens dat er ook mensen zijn bij wie geen coeliakie of tarwe-allergie kan worden aangetoond door een erkend medisch specialist, maar die wel goed reageren op een glutenvrij dieet. In dit geval zou er sprake kunnen zijn van glutensensitiviteit.

Verschijnselen
Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen die zowel doen denken aan coeliakie, als aan het prikkelbare darmsyndroom, nl. buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie, klachten die bij NCGS vaak bovendien gepaard gaan met klachten als hoofdpijn, migraine, ‘mist in het hoofd’, chronische vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, een tintelend of ‘dood’ gevoel in armen, handen, benen en voeten. NCGS kun je alleen nog maar aantonen door –begeleid door een diëtist- eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. De arts vergelijkt dan de klachten in beide perioden. Er zijn onderzoeken wereldwijd gaande om achter de precieze oorzaak te komen en een diagnosemiddel te vinden. Het kan ook zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar bijvoorbeeld aan een ander eiwit of een ander stofje in tarwe.
Een aantal artsen en onderzoekers gespecialiseerd in NCGS hebben gepoogd criteria te ontwikkelen om NCGS beter te kunnen diagnosticeren: de Salerno criteria. De criteria zijn nog niet volledig toepasbaar in de praktijk.

Biopten
Ook kan het zijn dat de diagnose coeliakie niet op de juiste manier is uitgesloten. Misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond bijvoorbeeld verkeerd geïnterpreteerd en is het toch coeliakie. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat glutensensitiviteit is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden. Bij twijfels adviseren wij sowieso om uw huisarts te raadplegen en eerst de diagnose coeliakie en tarwe allergie te laten uitsluiten door een erkend medisch specialist.

Meer informatie
* Wilt u meer informatie over NCGS lees dan hier verder in onze bibliotheek met Nederlandse samenvattingen van wetenschappelijke onderzoeken.

* Lees hier een interview met prof. Gerd Bouma over NCGS verschenen in Glutenvrij Magazine.[/quote] Wordt bij ME patiënten door ME artsen Visser De Jong Vernooij onderzoek gedaan om de diagnose coeliakie en tarwe allergie te laten uitsluiten?

Voor NCGS geen onderzoek. NCGS kun je alleen nog maar aantonen door -begeleid door een diëtist- eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. De arts vergelijkt dan de klachten in beide perioden.
Plaats reactie