schildklierhormonen tijdens symptomen van bijnieruitputting?

Hier bespreken we biomedische behandelingen en medicijnen voor ME (cvs).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
guusjuh
Beginner
Berichten: 17
Lid geworden op: 06 feb 2015, 16:09

schildklierhormonen tijdens symptomen van bijnieruitputting?

Bericht door guusjuh »

Hallo,

Sinds een paar jaar ga ik naar een orthomoleculaire arts, maar
sinds kort naar ga ik naar een andere arts omdat er niet iets is wat mijn situatie dragelijker maakt.
De nieuwe arts is bevoegd om medicatie voor te schrijven maar heeft ook orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd.

Deze arts wil mij natuurlijke schildklierhormoon gaan geven terwijl ik ook veel symptomen heb van bijnieruitputting( bloeddruk is ook nooit hoger dan 100/60, ik kan totaal niet omgaan met stress, en bijna elk ander symptoom uit het boek van Wilson).

Ik ben bang dat mijn bijnieren rap achteruit gaan als ik aan de schildklierhormonen ga zonder wat extra cortisol erbij te nemen, maar de arts zegt dat mijn cortisol in het bloed (geprikt in lab in de ochtend, is 0.51 ) wel iets "onder gemiddeld " is maar hij vind dit geen duidelijke aanwijzing dat mijn bijnieren het niet meer kunnen bolwerken. Hij geloofd niet in de speekseltest omdat het bloed dichter bij de bijnieren zitten....

Mijn speekseltest van 3 jaar geleden gaf duidelijk aan dat mijn bijnieren uitgeput waren, deze waardes ben ik helaas wel kwijt.

In de tussentijd veel dingen geprobeerd uit het boek van Wilson zoals adaptogene en extra vitamine c, etc. Ook ben ik sinds jaren aan het paleo dieet. Niets hielp, ook dit vond de arts een teken dat het geen bijnieruitputting is.

Zoals je kunt lezen heb ik niet echt vertrouwen in deze arts maar ik wil het traject het liefst nu ook nog niet afbreken omdat ik het financieel heel zwaar heb en ik deze man net consultkosten heb gegeven.. maar natuurlijk komt mijn gezondheid op nr 1.

Mijn schildklierwaarde zijn: tsh is normaal, vrije t4 is 10, vrije t3 is 2.6

Ik weet nu niet meer goed wat te doen dus ik had gehoopt op wat advies.

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
mamoes
Gevorderd lid
Berichten: 560
Lid geworden op: 16 jul 2010, 22:25

schildklierhormonen tijdens symptomen van bijnieruitputting?

Bericht door mamoes »

Pff das knap lastig zeg.
Maar ik vind het vreemd dat deze arts zegt dat hij niet geloofd in de speekseltest. Waar komt zijn orthomoloculaire opleiding dan vandaan ?

Ik weet niet wat ik je moet aanraden maar in ieder geval sterkte met je keuze
Gebruikersavatar
guusjuh
Beginner
Berichten: 17
Lid geworden op: 06 feb 2015, 16:09

Bericht door guusjuh »

Ja vreemd heh? Toen hij dat zei had ik er gelijk geen vertouwen meer in. Hij denkt ook dat ik Hashimoto heb.. wel wat symptomen ervan, maar dat heeft iedereen met cvs.. trage schildklier is ook niet onbekend bij cvs. Zou het op zich wel willen proberen, maar niet ten kosten van mijn bijnieren.

Dank je wel mamoes!
soof
Gevorderd lid
Berichten: 931
Lid geworden op: 25 aug 2013, 10:37
Contacteer:

Bericht door soof »

Dacht dat inmiddels de zoethoutkauwers hier wel een suggestie gepost zouden hebben :P vrije T4 is echt wel aan de ondergrens dus dat daar iets aan moet gebeuren lijkt mij ook, en gewoon eigenwijs zelf speekseltesten? heb je al voor 20 piek zag ik
"Ik kan toch niets doen. Ik ben arts." Emile Keuter
Gebruikersavatar
guusjuh
Beginner
Berichten: 17
Lid geworden op: 06 feb 2015, 16:09

Bericht door guusjuh »

Bedankt voor je reactie Soof.

Bij die goedkope meting heb je toch alleen maar de ochtend meting?
En hij zegt letterlijk "maakt niet uit wat de speekseltest zegt" dus dan heb ik er waarschijnlijk nog niets aan bij deze arts jammer genoeg..
Plus dat in die 3 jaar vanaf de laatste speekseltest geen verbetering is gekomen qua symptomen van uitgeputte bijnieren. Misschien wel eens goed om af en toe te meten, kijken of ze voor of achteruit gaan.

Als ik had geweten dat hij cortisol in bloed wou gaan meten was ik er niet naar toe gegaan, deze meting is geen eens de vrije cortisol, heb je niets aan. (?

Het is een lastige beslissing. Bedankt voor het meedenken!
abby
Vertaler
Berichten: 197
Lid geworden op: 18 aug 2015, 22:12

Bericht door abby »

@guusjuh Ik heb ook eens cortisol laten meten en dokter (toevallig ook labo-specialist) zei toen dat een bloedtest geen goed beeld geeft van de cortisol-waarden, omdat het een momentopname is.

Cortisol is nl. heel gevoelig aan schommelingen. Hij gaf dit voorbeeld: stel, je zit in de wachtkamer van de dokter te wachten op je bloedafname. In de wachtkamer zit een super irritant iemand, en je hebt er een vervelende woordenwisseling mee. Je cortisol stijgt. Dan volgt de bloedafname. Ofwel geeft die dan een verhoging aan, hoewel je normaalgezien een normaal cortisolpeil hebt. Ofwel geeft die een normale waarde aan, hoewel je een verlaagd peil hebt, maar je cortisol effe verhoogd was door het voorgaande.

Hij vond dus een meting via 24-uurs urine veel betrouwbaarder. (Speekseltest vond hij geloof ik ook niet zo betrouwbaar...)

Maar zo hebben ze allemaal wel hun mening! :wink:
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

24-Uurs is zeker betrouwbaarder of zelfs als enige betrouwbaar. Zelfs een bloeddrukmeting schijnt bij de dokter hoger te zijn dan als je rustig thuis zit.
Life smells...
Gebruikersavatar
semma
Gevorderd lid
Berichten: 1448
Lid geworden op: 23 nov 2011, 03:15

Bericht door semma »

En die test waarin je een enkele keren per dag een tampon moet bespeekselen? Hoe doe je die 24-uurs test eigenlijk?
Plaats reactie