ijzertabletten

Hier bespreken we biomedische behandelingen en medicijnen voor ME (cvs).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
zeeman
Actief lid
Berichten: 179
Lid geworden op: 14 sep 2012, 15:10

ijzertabletten

Bericht door zeeman »

Ik heb deze video bekeken van prof Visser: https://www.youtube.com/watch?v=pEkt6azOtUg

Hij heeft het over duizelingen en lichtheid in het hoofd en dat dit vaak voorkomt bij ME/CVS patiënten. Zelf heb ik vaak last van lichtheid in het hoofd en ik kan dit vrij makkelijk triggeren door maar heel licht over mijn grens te gaan. Buitengewoon frustrerend natuurlijk, want als ik eenmaal licht in mijn hoofd ben dan duurt dit vaak een lange tijd.

Een van de oorzaken die hij noemt in de video is een gebrek aan bloed. Als iemand te weinig bloed in het lichaam heeft dan is er ook te weinig dat naar de hersens gaat en dat geeft duizelingen/lichtheid etc.
Ik heb wat labuitslagen gezien van door de jaren heen en op 1 van die testen zie ik dat mijn Erytrocyten (rode bloedcellen) wat aan de lage kant zijn. Ik kwam uit op 4.59 en dit moet tussen de 4.6 en 6.2 liggen. Het tekort lijkt laag en de dokter heeft het er niet eens over gehad. Wat ik me afvraag is of ik dit aantal wat omhoog kan krijgen. Mijn Hemoglobine was trouwens 9 bij die test. Dat is zeker binnen de marge van 8.5 tot 11. Maar zou ik minder duizelingen hebben als deze waarde ook wat hoger zou zijn?

Of mijn totale hoeveelheid bloed nu te laag is of niet, ik heb besloten eens wat extra ijzer te nemen om -even simpel gezegd- meer bloed te maken. Er zijn verschillende producten op de markt om dit te doen. Zeker in de VS is het een en ander te bestellen met namen als: BloodBuilder of BloodBooster. Ze bevatten vitamine C, B11, B12 en natuurlijk ijzer.

Een van de best opneembare vormen van ijzer is ijzer in de vorm van bisglycinaat. In een onderzoek hier http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24152889 kun je zien dat het even goed wordt opgenomen als de dubbele hoeveelheid van ijzer in een andere verbinding.

Ik ben vandaag begonnen met "ijzer-25" van een bekende fabrikant. Deze bevat 25 mg. in de vorm van bisglycinaat. Ik lees hele verhalen over ijzer en mensen die last krijgen van verstopping en alles, dus ik begin braaf met 1 tablet per dag. Ik heb gelezen dat het zomaar weken kan duren eer het Hb omhoog gaat in het bloed. Ik geef het dus even de tijd. Zal jullie op de hoogte houden of die lichtheid in mijn hoofd minder wordt. Heb al heel veel geprobeerd en ga verder niets veranderen aan supplementen.

Zijn er mensen hier die ervaring hebben met het slikken van ijzertabletten? En zo ja, welke vorm van ijzer heb je genomen? Was dit onder begeleiding van een arts? Was het op eigen initiatief? Hoeveel milligram slikte je per dag? Had je last van bijwerkingen?
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

Het aantal rode bloedcellen zegt niets over het bloedvolume. Bij uitdroging b.v kan het aantal verhoogd zijn door toegenomen aanmaak.
IJzer kan het functioneren van de rode bloedcellen wel verbeteren, maar niet het bloedvolume doen toenemen. Voor een inzicht in het functioneren van de rode bloedcellen moet je kijken naar het totale bloedbeeld, zie:
http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagfo ... php?id=174

Voor ervaringen met ijzersuppletie zie:
http://www.me-gids.net/index.php?name=P ... 224#176224

Groetjes, Ariadne.
Gebruikersavatar
zeeman
Actief lid
Berichten: 179
Lid geworden op: 14 sep 2012, 15:10

Bericht door zeeman »

Dank Ariadne,

Dank voor de reactie en de linkjes. In een van de artikelen hieronder staat idd ook dat het aantal rode cellen niets zegt over de hoeveelheid bloed.
Ik had dat andere topic al gevonden maar daar heeft men het over lage ijzergehalte's, gemeten door een arts en het effect van ijzertabletten daarbij. In dit topic ben ik benieuwd naar algemene ervaring van mensen die CVS hebben en ijzertabletten nemen zonder dat er een tekort is. Volgens Jacob Teitelbaum kunnen mensen met CVS hun energie een boost geven met ijzer zonder dat er een meetbaar tekort is. Hij kijkt wel eerst naar uitslagen van bloedonderzoek. http://www.jacobteitelbaum.com/health_a ... evels.html

Ook over het aanmaken van meer bloed heeft hij een artikel zie ik net http://www.jacobteitelbaum.com/health_a ... heart.html

Uit dit volgende artikel begrijp ik dat er al een ijzertekort kan zijn zonder Anemie. En ik lees ook dat ijzer een belangrijke rol speelt bij de vorming van oa. Catalase. Dit enzym zorgt er weer voor dat waterstofperoxide wordt afgebroken. http://www.naturafoundation.nl/monografie/IJzer.html

Al met al een boeiend onderwerp en ik ben werkelijk benieuwd naar wat ijzer voor me gaat doen de komende weken. Het is eigenlijk het enige bekende supplement dat ik nog nooit genomen heb.
Gebruikersavatar
ariadne
Gevorderd lid
Berichten: 976
Lid geworden op: 22 okt 2009, 10:55

Bericht door ariadne »

Teitelbaum noemt ferritine als belangrijkste graadmeter. Deze was bij mij laag, aangevuld tot boven de normaalwaarden, geen verschil gemerkt.

Groetjes, Ariadne.
Gebruikersavatar
zeeman
Actief lid
Berichten: 179
Lid geworden op: 14 sep 2012, 15:10

Bericht door zeeman »

ariadne schreef:Teitelbaum noemt ferritine als belangrijkste graadmeter. Deze was bij mij laag, aangevuld tot boven de normaalwaarden, geen verschil gemerkt.

Groetjes, Ariadne.
Dank voor de reactie. Dat is het vervelende met ME/CVS onderzoeken laten vaak gemiddeld goede reacties zien bij groepen. De ene groep kanpt op van extra ijzer, de andere van carnitine. Dan worden wij hoopvol, proberen die dingen ook vaak zonder resultaat. Maar we blijven zoeken nietwaar.
Plaats reactie