rode wangen, rood hoofd zonder duidelijke aanleiding

Hier kan je vragen stellen over symptomen en veelvoorkomende kwalen die bij ME voorkomen.

Moderator: Moderators

emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

l schreef: Weet er iemand hoe de prostaglandine waarde te doen zakken? bij mij zakt hij niet ondanks deze zou moeten zakken na aB kuur
Prostaglandine E2 (PGE2) en andere ontstekingsbevorderende stoffen worden gemaakt van aranchidonzuur, wat alleen voor komt in dierlijke vetten. Ik denk dat een dieet zonder dierlijke vetten nuttig is om je PGE2 te verlagen (wel B12 bij slikken).

Daarnaast is het belangrijk om je insuline zo laag mogelijk te houden (insuline bevorderd de omzetting van DGLA in aranchidonzuur).

Verder denk ik dat het belangrijk is om de enzymen phospholipases A2 en C te remmen. Dit kan volgens mij met b.v. minocycline, doxycycline, (hydroxyl)chloroquine, cortisol of lithium.

Als laatste hebben we nog de prostaglandine-remmers die niet alleen de goede maar ook de slechte prostaglandines remmen wat dan kan resulteren in een maagzweren of nierfalen bij mensen met een laag bloedvolume. Dus oppassen met hoge dosis prostaglandine remmers!
Bijlagen
ss2007_report_epa_dha_03.jpg
ss2007_report_epa_dha_03.jpg (29.41 KiB) 997 keer bekeken
Gebruikersavatar
l
Beginner
Berichten: 82
Lid geworden op: 31 aug 2012, 21:30

Bericht door l »

Danku!

Hoe kun je je insuline doen dalen? Geen suikers eten is dat het enige?

Ik eet geen vlees, enkel kalkoen en kip. Het blijft hoog staan ondanks ook doxycicline hum

Voor wat dienen de phospholipases?
Gebruikersavatar
l
Beginner
Berichten: 82
Lid geworden op: 31 aug 2012, 21:30

Bericht door l »

Is dit effectief belangrijke graadmeter van hoe erg lyme is bij je?
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

l schreef: Hoe kun je je insuline doen dalen? Geen suikers eten is dat het enige?

Ik eet geen vlees, enkel kalkoen en kip. Het blijft hoog staan ondanks ook doxycicline hum

Voor wat dienen de phospholipases?
Laat nu net de meeste aranchidonzuur in kip zitten.
http://www.youtube.com/watch?v=mndv0JGFBMI

Insuline kun je verlagen door het schappen van suikers en granen. Zorg ervoor dat groente je voornaamste bron is van koolhydraten. Calorie restrictie/vasten is ook nuttig om je insuline te verlagen.

Phospholipase breken de cel membraan af voor het vrijmaken van een vetzuur die dient dan als "second messenger".
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

l schreef:Is dit effectief belangrijke graadmeter van hoe erg lyme is bij je?
Zou goed kunnen. Het is een ontstekingsparameter die verhoogt is tijdens ontstekingziekte.
Een forumlid heeft me er ook op geattendeerd dat de menstruatie de PGE2 waarde kan verhogen.
http://www.ntvg.nl/publicatie/kan-napro ... edig/print
haaii
Actief lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 12 mar 2013, 18:10

Bericht door haaii »

Insuline heeft ook voordelen. Het helpt nl. magnesium in de cellen op te nemen wat interessant is ivm channelopathie. AA kan je intomen door je omega6 consumptie te monitoren.
haaii
Actief lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 12 mar 2013, 18:10

Bericht door haaii »

emootje schreef:
l schreef: Weet er iemand hoe de prostaglandine waarde te doen zakken? bij mij zakt hij niet ondanks deze zou moeten zakken na aB kuur
Prostaglandine E2 (PGE2) en andere ontstekingsbevorderende stoffen worden gemaakt van aranchidonzuur, wat alleen voor komt in dierlijke vetten. Ik denk dat een dieet zonder dierlijke vetten nuttig is om je PGE2 te verlagen (wel B12 bij slikken).

Daarnaast is het belangrijk om je insuline zo laag mogelijk te houden (insuline bevorderd de omzetting van DGLA in aranchidonzuur).

Verder denk ik dat het belangrijk is om de enzymen phospholipases A2 en C te remmen. Dit kan volgens mij met b.v. minocycline, doxycycline, (hydroxyl)chloroquine, cortisol of lithium.

Als laatste hebben we nog de prostaglandine-remmers die niet alleen de goede maar ook de slechte prostaglandines remmen wat dan kan resulteren in een maagzweren of nierfalen bij mensen met een laag bloedvolume. Dus oppassen met hoge dosis prostaglandine remmers!
Arachidonzuur komt helemaal niet alleen voor in dierlijke bronnen:

arachideolie (pindaolie) bevat maar liefst 30% arachidonzuur.


Daarbij bevatten dierlijke omega3 bronnen omega3 ivv DHA dat nodig is voor, ik zeg maar wat, de opbouw van je grijze massa. En EPA wat AA tegengaat, inflammatie vertraagd.
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

Ik hoop dat je arachidinezuur verwart met arachidonzuur, anders moet ik ook mijn pinda consumptie drastisch verlagen.

EPA uit vis gaat inderdaad AA tegen. Nadeel is wel dat er ook AA zit.
Hoe dat netto uitvalt weet ik niet.
Voorlopig volg ik dr. Greger advies maar op:
http://www.youtube.com/watch?v=jByVfCACb7o
http://www.youtube.com/watch?v=00heGaOzw4w
haaii
Actief lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 12 mar 2013, 18:10

Bericht door haaii »

emootje schreef:Ik hoop dat je arachidinezuur verwart met arachidonzuur, anders moet ik ook mijn pinda consumptie drastisch verlagen.

EPA uit vis gaat inderdaad AA tegen. Nadeel is wel dat er ook AA zit.
Hoe dat netto uitvalt weet ik niet.
Voorlopig volg ik dr. Greger advies maar op:
http://www.youtube.com/watch?v=jByVfCACb7o
Jep zelfde hier :D ben er ook van verschoten. Mijn moeder heeft net vandaag weer een fles arachideolie gekocht op mijn aanbevelingen. Nu moet ik haar aan de man brengen dat het helemaal niet zo gezond is (voor mij alleszins).

Over arachidinezuur en arachidonzuur. Neem arachidinezuur is een verzadigde vetzuur die ook aanwezig is in aracideolie. Arachidonzuur is meervoudig onverzadigd. Er zitten geen omega3 vetten in arachideolie dus:


Afbeelding

En aangezien omega9 vetzuren, tot in tegenstelling wat veel mensen denken, geen MOV is, is arachidonzuur de enige mogelijke aanwezige MOV in arachideolie. voedingswaarde wordt aangegeven per 100 gram, dan heb je automatisch ook het percentage. Moet nu wel lukken dat het exact 30% is, was eigenlijk maar een wilde gok van wat ik me ervan meende te herinneren. :roll:
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

Ik denk dat die 30% geen arachidonzuur is maar linolzuur.
haaii
Actief lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 12 mar 2013, 18:10

Bericht door haaii »

emootje schreef:Ik denk dat die 30% geen arachidonzuur is maar linolzuur.
Ja klinkt logisch, vandaar dat arachidonzuur de latijnse naam van pinda's draagt. :lol:


Het Zou inderdaad kunnen dat het niet 30% arachidonzuur bevat, maar ook deels LA. Maar er zit sowieso arachidonzuur in.
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/608
Full Report (All Nutrients):

Pindaolie:
18:1 (oliezuur):44,8%
18:2 (linolzuur):32%
16:0 (palmatinezuur):9,5%
20:4 (arachidonzuur):0%

http://wholefoodcatalog.info/nutrient/a ... _and_oils/
Pindaolie:0 mg arachidonzuur
Gebruikersavatar
she
Gevorderd lid
Berichten: 1177
Lid geworden op: 24 sep 2010, 16:53

Bericht door she »

hoi,
ik krijg soort "opvliegers": warm, rood gezicht, zweten in het gezicht vaak na het eten van koolhydraten (als ik goed denk welicht juist samen met eiwitten? ?) fruit gaat wel goed.
haaii
Actief lid
Berichten: 186
Lid geworden op: 12 mar 2013, 18:10

Bericht door haaii »

emootje schreef:http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/608
Full Report (All Nutrients):

Pindaolie:
18:1 (oliezuur):44,8%
18:2 (linolzuur):32%
16:0 (palmatinezuur):9,5%
20:4 (arachidonzuur):0%

http://wholefoodcatalog.info/nutrient/a ... _and_oils/
Pindaolie:0 mg arachidonzuur
He dat is een meevaller. Blijft eeen feit dat meer omega6 zuren dan nodig is schadelijker is dan wat meer insuline wat onrechtstreeks de vorming van prostaglandine II verhoogt.
emootje
Actief lid
Berichten: 446
Lid geworden op: 20 jul 2010, 09:53
Locatie: Lunteren

Bericht door emootje »

Omega 6 kan ook worden omgezet in het ontstekingsremmende PGE1 en is dus niet per definitie slecht. Zolang je delta 5 desaturase maar laag is kunnen omega 6 vetzuren ook helend werken. Ik heb dit zelf ervaren met teunisbloem olie en bernagie olie.
Bijlagen
1-s2.0-S0736574800000137-gr2 (1).gif
1-s2.0-S0736574800000137-gr2 (1).gif (17.4 KiB) 865 keer bekeken
Plaats reactie