Bacteriedoder triclosan doet mogelijk meer kwaad dan goed

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws en onderzoek over gezondheid in het algemeen (niet specifiek over ME).

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
marlène
Gevorderd lid
Berichten: 9364
Lid geworden op: 20 nov 2009, 09:34

Bacteriedoder triclosan doet mogelijk meer kwaad dan goed

Bericht door marlène »

De bacteriedodende en schimmelwerende stof triclosan zou volgens een nieuwe studie misschien meer kwaad dan goed kunnen doen. De stof is aanwezig in hygiëneproducten zoals vloeibare zeep, tandpasta en deodorant.

De stof is niet alleen een mogelijke hormonenontregelaar. Ze lijkt ook de spierfunctie te veranderen en in het bijzonder de hartspier, stelden Amerikaanse wetenschappers op basis van proeven met muizen en visjes vast.

Toxicoloog Isaac Pessah van de Universiteit van Californië en collega's stelden muizen aan hoeveelheden triclosan bloot die gelijkaardig zijn aan degene waarmee de mens in zijn dagelijks leven te maken krijgt. De muisspieren contracteerden moeilijker, zo bleek.

'Wij waren verrast door de omvang van de wijziging van de spierfunctie in zeer verschillende organen, én in de hartspier en andere spieren', voegde Bruce Hammock daaraan toe.

Volgens de studie heeft triclosan een 'werkelijk spectaculair' decontracterend effect op de spierfunctie bij muizen. Bij ellerlingen verminderde de zwemcapaciteit gevoelig na zeven dagen blootstelling aan de bacteriedoder .

De onderzoekers waarschuwen dat de stof bij patiënten met hartkwalen een beduidend effect kan hebben.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 120814_196

--------

Wil je weten of het in je verzorgingsproduct zit? Volgende website heeft een overzicht van duizenden producten en hun ingredienten.

http://www.ewg.org/skindeep/

Vanaf nu weet je dat Colgate, Clearasil, ... triclosan bevatten ;)
http://opstaanmetmecvs.blogspot.com

Het is makkelijker een atoom te splitsen dan een vooroordeel. - Einstein
Be critical and use your own judgement when using this information. - Marlène R.
Gebruikersavatar
spring
Donateur
Donateur
Berichten: 619
Lid geworden op: 27 okt 2010, 16:44

Bacteriedoder triclosan doet mogelijk meer kwaad dan goed

Bericht door spring »

Bedankt! Handig die site. Alleen jammer dat merken vaak andere namen hebben in andere landen. Kan mijn merken niet vinden. En er zal ook wel een andere naam zijn voor Triclosan. Net zoals Vetsin niet meer als mononatriumglutamaat of E 621 op verpakkingen staat maar als 'gistextract' (vlgs Radar).

Ik gebruik eigenlijk al zo min mogelijk dingen op mn huid. Al die rotzooi die er in zit. Je hebt geen idee wat je nou eigenlijk smeert en het komt toch grotendeels in dat lijf dat het al moeilijk genoeg heeft. Ik zoek alleen nog een deo die ik met een gerust gevoel kan gebruiken. Gebruik daarvan
kom ik niet altijd onderuit ;-)
I'm feeling like a Monday but someday I'll be Saturday night!
(Bon Jovi)
Plaats reactie