artikel volkskrant 19 juni vit B12

Hier kan gediscussieerd worden over nieuws, artikelen en onderzoek over ME (cvs)

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gast

artikel volkskrant 19 juni vit B12

Bericht door Gast »

een artikel over vitb12 op wetenschap,vandaag in de krant
misschien kan iemand het inscannen?weet niet he dat moet

er staa oa in dat vaak de concentratie van vitb12 in het bloed wordt gemeten,maar dat slechts eenvijfde daarvan wordt opgenomen in de cellen.
dan is er wèl een aanwijzing voor cognitieve problemen
en
wie veel vitb12 binnen krijgt,neemt realief minder op en raakt er meer van kwjt..

aldus voedingswetenschapper Esmee Doets in haar proefschrift
Gebruikersavatar
huppelepup
Gevorderd lid
Berichten: 796
Lid geworden op: 11 jan 2011, 19:26

artikel volkskrant 19 juni vit B12

Bericht door huppelepup »

Dat is interessant, misschien wel handig om mijn arts ervan te overtuigen. Hoop dat iemand een link heeft naar het artikel.
Gebruikersavatar
huppelepup
Gevorderd lid
Berichten: 796
Lid geworden op: 11 jan 2011, 19:26

artikel volkskrant 19 juni vit B12

Bericht door huppelepup »

Aanbeveling vitamine B12 verouderd
De huidige aanbeveling voor vitamine B12 is verouderd. Uit een promotiestudie van Esmée Doets blijkt dat de vitamine B12- aanbevelingen vooral gebaseerd zijn op oudere studies. Ze promoveert op 15 juni op dit onderwerp aan Wageningen Universiteit.
De huidige aanbevolen hoeveelheden voor vitamine B12 zijn volgens de promovenda oud en worden omgeven door grote onzekerheden. Bewijs over gezondheidsuitkomsten in relatie tot vitamine B12 inname of status (cognitief functioneren en bot gezondheid) is tot nu toe zeer beperkt. Het is volgens de promovenda niet geschikt als basis voor het opstellen van een vitamine B12- aanbeveling. Er is meer onderzoek gewenst naar de inname die nodig is om symptomen van een tekort te voorkomen en naar de handhaving van minimale voedingsstatus.

Voedingsstatus
Het beste alternatief voor de oude aanbeveling is om op basis van de relatie tussen vitamine B12- inname en status, de inname af te leiden die correspondeert met vitamine B12 status die in het algemeen als gezond kan worden beschouwd. ‘Om meer inzicht te krijgen in deze relatie, zal toekomstig onderzoek zich vooral moeten richten op gevoeligere markers voor voedingsstatus en gezondheid,’ schrijft Doets in haar proefschrift.

Waarneembare effecten
De berekeningen in dit proefschrift laten zien dat innames die nodig zijn om normale lichaamsvoorraden van vitamine B12 te handhaven, mogelijk tot vijf maal hoger kunnen liggen dan de huidige vitamine B12- aanbevelingen die gericht zijn op het voorkomen van signalen en symptomen van deficiëntie. ‘Doordat gegevens over het verband tussen de lichaamsvoorraden van vitamine B12 en waarneembare effecten op de gezondheid ontbreken, blijft het onzeker of deze hogere vitamine B12 aanbeveling daadwerkelijk gezondheidsvoordeel oplevert,’ aldus Doets in haar proefschrift.

Bron:voeding.nu
Plaats reactie