Kan pijn ontstekingen verergeren?

Hier wordt om de zoveel tijd een stelling geplaatst om een discussie uit te lokken.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
dejurgen
Beginner
Berichten: 65
Lid geworden op: 13 sep 2013, 14:31

Kan pijn ontstekingen verergeren?

Bericht door dejurgen »

Dat ontstekingen pijnlijk kunnen zijn zal niemand ontkennen. Maar kan het ook omgekeerd: kan pijn een ontstekingsreactie oproepen of verergeren? Zo ja, dan houden ze elkaar in stand...

De reden waarom ik mij dit afvraag is de volgende:
* (Nagenoeg?) Elke ME patiënt heeft in lichaam en/of hoofd vaak sterke pijnen.
* Bij velen (allen?) is dit niet te wijten aan verhoogde pijngevoeligheid maar hebben ze intense pijnen ondanks een sterk verhoogde pijngrens.
* Bij mij is pijn één van de eerste tekenen dat ik mij te sterk ingespannen heb en er een PEM op komst is; pijn komt nagenoeg steeds voor de uitputting.
* Elke forse terugval is bij mij steeds enkele dagen tot weken voorafgegaan door gradueel en fors toenemende pijn.
* ME en fibromyalgie gaan heel vaak samen.

Na wat onderzoek:
* Bijna elke pijnstiller werkt tegen het trio koorts, pijn, ontstekingen (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijnstiller, enkel paracetamol en opioïden niet)
* Cortisone, een forse ontstekingsremmer werkt ook als pijnstiller (weinig als pijnstiller gebruikt wegens forse bijwerkingen)
* Ik heb een lage lichaamstemperatuur; als ik er in slaag om die te verhogen flakkeren ontstekingen vaak op

=> Activeert intense pijn het immuunsysteem?

Dat zoveel medicatie tegelijk werkt tegen pijn, koorts en ontstekingen lijkt op een gemeenschappelijk mechanisme te duiden.

Zou het bvb kunnen dat de hersenen en het immuunsysteem acute pijn gebruiken als signaal dat er een infectie kan aankomen of aanwezig is? In de oertijd kon elke wonde een dodelijke infectie veroorzaken. Pijn was het eerste signaal dat info gaf over ernst en plaats waar preventief immuuntroepen naar gestuurd dienden te worden. In die tijd was chronische ontsteking waarschijnlijk niet echt iets waar het immuunsysteem rekening mee moest houden: ofwel genas je vrij vlug, ofwel hield je het niet lang vol.

Als wij nu heel vaak, op meerdere plaatsen langdurig pijn hebben die die van een ernstig snijwonde overstijgt, werkt dat veronderstelde mechanisme dan niet in overdrive? Mocht een gezonde mens langdurig zoveel pijn hebben, dan zou hij op zijn minst last van stress hebben. En stress alleen al zou ons immuunsysteem kunnen laten ontsporen volgens onderzoeken. Als stress, wat mij minder op een dreigende infectie lijkt te duiden, al zo een sterke invloed heeft op het immuunsysteem hoe zit het dan met langdurig intense pijn die kan concurreren met acute pijn van ernstige verwonding?

=> Wat denken jullie hierover?
=> Kan het terugschalen van je activiteiten totdat je weinig pijn voelt (in lichaam en hoofd) je gezondheid beduidend verbeteren?
=> Kan pijnbehandeling meer dan alleen de pijn terugdringen?

Groeten,
Jurgen
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Kan pijn ontstekingen verergeren?

Bericht door asje »

Pijn = stress = invloed op je immuunsysteem. Dus ik denk wel dat het op elkaar inwerkt. Of een pijnvermindering- of behandeling veel merkbare invloed heeft iha, weet ik ook niet. Het is natuurlijk wel altijd aan te raden, als er een behandeling is (Dr Koning bijv), ik vermoed dat buiten de redenen voor pijn bij ons, wel ook het pijnprikkelsysteem in de war is, waardoor meer 'onnodige' pijn; alle regelsystemen zijn aangetast.

Ik denk niet dat ons immuunsysteem voor pijn zorgt om een ontsteking 'aan te kondigen', maar dat pijn overbelasting te kennen geeft. Waardoor ook oa ontstekingen kunnen verergeren.
Life smells...
soof
Gevorderd lid
Berichten: 931
Lid geworden op: 25 aug 2013, 10:37
Contacteer:

Kan pijn ontstekingen verergeren?

Bericht door soof »

cortison werkt toch direct op de ontsteking? en daarmee ook de pijn

het zal geen toeval zijn dat de onsteking in ons brein, zoals door de Japanners gevonden en vast wel vaker precies in ons pijncentrum zit, dus als het met jou sowieso slechter gaat dan zal dat samengaan met meer pijn(gevoeligheid)?

hoe verhoog je je temp, je gaat bij de haard zitten?
"Ik kan toch niets doen. Ik ben arts." Emile Keuter
feuer
Actief lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 13 okt 2009, 17:41

Bericht door feuer »

Ik heb laatst toevallig vol interesse deze docu gezien over het placebo-effect: http://www.uitzendinggemist.net/aflever ... Focus.html#

Stress is vaak niet de oorzaak van de klachten, maar wel een gevolg dat de klachten kan verergeren.
In deze docu word duidelijk gezegd dat een placebo niet de oplossing is, maar wel symptomen kan verminderen, ook als je wel weet dat je een placebo krijgt.
Dus doe mij maar zo'n pilletje :P
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

Pijn zelf is al stress voor je lichaam ...

Ja, zag de docu ook. Ik miste dat placebo dacht ik alleen tijdelijk werkt. Nocebo heb je ook nog; als je bang bent ziek te worden, heb je wat meer kans ziek te worden.
Life smells...
Gebruikersavatar
dejurgen
Beginner
Berichten: 65
Lid geworden op: 13 sep 2013, 14:31

Bericht door dejurgen »

Hoi Asje,

Ik geloof niet echt meer dat wij massaal gevoeliger aan pijn zijn en dat onze pijn verkeerde signalen zouden zijn.

Vaak merk ik achteraf dat ik beter naar mijn pijn geluisterd had, dus zo een fout signaal was het waarschijnlijk niet. Onduidelijk, dat wel.

Wat ik tegenwoordig doe om in te schatten "hoe echt" mijn pijn is vergelijk ik met "klassieke" bronnen van pijn zoals schaafwonden, snijwonden, hoofdpijn door verkoudheid, muggenbeten en wespensteken. Ik merk dat die door ?gewenning?beter omgaan met pijn?door de jaren verhoogde pijngrens? steeds milder worden en onder mijn chronische pijn duiken. Mochten we echt gevoeliger aan pijn worden dan zouden deze pijnen ook erger moeten worden.

Een tijd geleden nam ik ook twee medicijnen die elkaars pijnstillende werking bleken te versterken. Ik vond het zalig: ik had nog wel wat pijn van mijn ziekte maar vond het echt goed te doen. Ik had echter twee keer een licht bloedende snijwonde pas opgemerkt nadat ik bloed op voorwerpen zag. Toen ik wist waar de wonde was voelde ik inderdaad een beetje pijn. Toen heb ik één van beide medicijnen gestopt omdat ik dat geen gezonde situatie vond.

Ik weet dat er onderzoeken bestaan die aantonen dat we gevoeliger zijn voor pijn, maar is dat niet een kwestie van interpretatie? Als iemand een ferme blauwe plek heeft en een lazer die kort verhit dan heeft die persoon meer pijn dan hetzelfde gedaan wordt op een intacte plek. Een onderzoeker die dat test zal niet noteren: "persoon reageert heel sterk op kleine pijnprikkel". Doen ze hetzelfde op iemand met "fibromyalgie spieren" dan wordt dat wordt dat wel: "persoon reageert heel sterk op kleine pijnprikkel".

Wat mij betreft zijn die spieren eveneens sterk beschadigd. Er valt echter nauwelijks iets te zien. Het lijkt er op dat "die spieren zien er goed uit, het is onmogelijk dat iemand echt zovéél pijn heeft" een vriendelijker variant is op "maar je ziet er goed uit, je kan toch echt niet zó moe zijn". Dat laatste kunnen ze ons steeds moeilijker aanpraten, nu nog dat eerste?

Ook heel wat andere patiënten lijken heel goed met pijn om te gaan, ook al geloven ze soms wel dat ze extra pijngevoelig zijn. Dat deed ik vroeger ook.

Groeten,
Jurgen
Melanie
Donateur
Donateur
Berichten: 7073
Lid geworden op: 04 sep 2008, 13:35

Bericht door Melanie »

Jeeee echt nu even pijnsteken in de rechterzij, waar ik toen eigenlijk altijd last van had en laatst dacht daar heb ik nooit meer last van. Nou of dat nu komt dat ik toch met die ldn aan het verlagen ben gegaan,? geen idee. Tis wel lang geleden dat wel.
Dear Karma, I have a list of people you missed
Gebruikersavatar
dejurgen
Beginner
Berichten: 65
Lid geworden op: 13 sep 2013, 14:31

Bericht door dejurgen »

Hoi Soof,

Cortisone is inderdaad de vreemde eend in de lijst. Het werkt zeker rechtstreeks op ontstekingen en is daarnaast mogelijks pijnstillend.

De lange lijst met NSAIDs (niet steroïde anti inflammatoire medicijnen) lijkt volgens mij alvast niet zo te werken. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat veel pijn na een uurtje verdwijnt doordat bvb een Aspro de veroorzakende ontsteking in die tijd wegneemt. Mocht dat zo zijn, dan verwijderen pijnstillers die hoofdpijn verzachten ontstekingen uit het hoofd (en die bestaan volgens veel artsen niet bij mensen met ME). Dat deze medicijnen zo massaal tegen het trio pijn, koorts en ontstekingen werkt kan volgens mij dus niet uitgelegd worden doordat ze de ontstekingen wegwerken.

Hoe ik mijn temperatuur verhoog? In een warme ruimte wordt ik suf, dus dat werkt niet. Ook een warm bad of douche is te tijdelijk.

Wat wel werkt is twee of drie lagen kledij aandoen, regelmatig warme of lauwe dranken drinken en vaak heel lichte opwarmingsoefeningen doen. Die laatste kosten niet genoeg energie voor me op te warmen, maar trekken mijn bloedsomloop op gang denk ik. Vooral 's ochtends voor het doen van andere activiteiten is dit voor mij belangrijk. 's Nachts duffel ik mij ook goed in.

Toen ik dat in het begin deed kreeg ik 's avonds steevast opflakkerende ontstekingspijnen. Dat viel ook samen met een hogere temperatuur 's avonds, dus heb ik mijn gewoonte aangepast om 's avonds geen zo een opwarmingsoefeningen te doen, mijn activiteiten te minderen en mij iets lichter te kleden. Dat bleek voldoende om mijn jarenlang avond/nacht patroon binnen enkele weken spontaan meer naar een dagpatroon te laten evolueren. Ook inslapen gaat sindsdien iets gemakkelijker.

Over veel temperatuursverandering gaat het niet: vroeger 35 a 35,5 graden 's morgens en 35,5 a 36 graden 's avonds naar nu de dag rond net boven de 36 (ook op het moment van wakker worden).

Groeten,
Jurgen
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

We hebben verschillende soorten pijn. Maar als je pijnprikkelsysteem 'vast' is blijven zitten, zeg maar, heb je net zulke echte pijn als elke andere pijn. Je bent dus niet gevoeliger; je hebt eerder, echte, pijn, wegens een echte, verstoring. Neuropatische pijn, wat een deel van onze pijn kan zijn, is (ook) een neuro-verstoring.
Life smells...
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

Overigens, ik had het hier al eens aangeraden aan P'roos, PEA is een bij velen goed werkend middel bij oa neuropatische pijn! Het is een lichaamseigen stof en de goede tabletten (en crème voor de huid) bevatten niets anders dan PEA.

PEA: wat het is en hoe te gebruiken - Neuropathische pijn
www.neuropathie.nu/supplementen/normast ... uiken.html
Life smells...
Gebruikersavatar
leena
Actief lid
Berichten: 171
Lid geworden op: 23 jun 2015, 11:43

Bericht door leena »

Ik geloof niet echt meer dat wij massaal gevoeliger aan pijn zijn en dat onze pijn verkeerde signalen zouden zijn.
Ja dit. Dit wordt vaak beweerd hé maar ik ervaar het in ieder geval niet zo. Pijn omwille van andere dingen is hetzelfde gebleven als vroeger.

Dus dat er daar iets in de hersenen zou zijn dat onze pijnervaring zou uitvergroten merk ik in ieder geval niet.

Geen idee of het voor anderen opgaat en hoe betrouwbaar de onderzoeken waren.
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

Zo zit het niet; neuropatische pijn komt iig door neuro-verstoringen en is héél echte pijn, net als alle pijn.
Life smells...
Gebruikersavatar
leena
Actief lid
Berichten: 171
Lid geworden op: 23 jun 2015, 11:43

Bericht door leena »

Ik had het niet over neuropatische pijn, welke zeer zeker ook helemaal echt is, maar over de gewone pijntjes, die er vroeger ook al waren. Zoals jurgen zegt, wondes en zo'n dingen. Die ervaar ik niet erger als vroeger.

Terwijl sommige artsen zeggen dat wij in het algemeen gevoeliger zijn aan alle pijn. Waar ik dus (in ieder geval voor mezelf) niet akkoord mee ben, anders zou die pijn ook als erger ervaren moeten worden.

Wat niet wegneemt dat er ook iets is als neuropatische pijn die evengoed echte pijn is.

Jurgen, na operaties geven ze dacht ik ook pijnstilling omdat uit studies zou blijken dat geen of minder pijn het lichamelijke herstel bevordert. Vertelde een arts mij eens, geen idee over welke studie hij het had en waar je info vindt. En zegt eigenlijk ook niks over jouw vraag en of het omgekeerde dan ook klopt.
Gebruikersavatar
peter89
Actief lid
Berichten: 160
Lid geworden op: 30 nov 2014, 19:59

Bericht door peter89 »

asje schreef:Overigens, ik had het hier al eens aangeraden aan P'roos, PEA is een bij velen goed werkend middel bij oa neuropatische pijn! Het is een lichaamseigen stof en de goede tabletten (en crème voor de huid) bevatten niets anders dan PEA.

PEA: wat het is en hoe te gebruiken - Neuropathische pijn
www.neuropathie.nu/supplementen/normast ... uiken.html
Misschien maar keer proberen inderdaad. Klinkt niet verkeerd, eerst dit proberen alvorens LDN. Dit lijkt me minder heavy.
asje
Donateur
Donateur
Berichten: 8649
Lid geworden op: 17 apr 2011, 00:19

Bericht door asje »

leena schreef: Zoals jurgen zegt, wondes en zo'n dingen. Die ervaar ik niet erger als vroeger.
Nee, ik ook niet. Maar wb onze pijnen, ik weet niet of artsen het omschrijven als 'gevoeliger', bedoel je ME-artsen of juist de ontkenners van ME?

@peter Ik ben heel benieuwd als je 't probeert, fybromyalgie werd trouwens ook speciaal genoemd. Maar 't is wel alleen pijnstilling, LDN zou wat kunnen herstellen. Ik ga van de week toevallig naar een pijnspecialist, eens vragen of zij er ook mee werken.
Life smells...
Plaats reactie